Belona z cytrynowym pieprzem pieczona w folii

Przez : | 3 komentarze | On : Maj 10, 2016 | Kategoria : Dania rybne

Belona pieczona w folii to bardzo dietetyczne i lekkie danie, świetne na obiad lub kolację. 

Dodatkowy atut tej ryby to oprócz jej rewelacyjnego smaku niebieski kręgosłup i ości, które wyglądem przypominają niebieską żyłkę. Ich wyrazistość w upieczonej rybie sprawia że  jest wygodniejsza w jedzeniu.

Więcej o tej rybie znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/belona-morska-ryba-o-zielonym-kregu/

belona pieczona w folii

Belona z pieprzem cytrynowym

Do przygotowanie belony z cytrynowym pieprzem potrzebne będą:

1 belona (około 50 cm długości)

pęczek kopru

1 cytryna

2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

1-2 łyżki oliwy

folia do pieczenia

Podane proporcje wystarczą do przygotowania ryby dla 2-óch osób

belona pieczona w folii

Belona z pieprzem cytrynowym

Belona z pieprzem cytrynowym

Belona z pieprzem cytrynowym

belona pieczona w folii – przygotowanie

Wypatroszoną rybę (najczęściej w takiej formie jest sprzedawana nad morzem przez lokalnych rybaków) dokładnie płuczemy i osuszamy.

Cytrynę kroimy na pół, a następnie jedną połówkę kroimy w średniej grubości plastry. Koper dzielimy na mniejsze gałązki.

Na folii do pieczenia układamy belonę, następnie jej grzbiet i boki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Po zewnętrznych stronach oraz  w środku obsypujemy pieprzem cytrynowym. Do środka ryby wkładamy gałązki kopru oraz plastry cytryny. Szczelnie zawijamy folię.

Belona z pieprzem cytrynowym

Belona z pieprzem cytrynowym

belona pieczona w folii

Belona z pieprzem cytrynowym

Rybę w folii układamy na blasze. Wlewamy około1 szklankę wody, aby folia nie przywarła podczas pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym do 130-150 St C w funkcji pieczenia około 30 minut.

Aby skrócić czas pieczenia można zwiększyć temperaturę, ale najsmaczniejsza będzie ryba pieczona dłużej ale w niższej temperaturze.

Belona z pieprzem cytrynowym

Belona z pieprzem cytrynowym

belona pieczona w folii

Dekorujemy połówką cytryny oraz koprem.

Belona z pieprzem cytrynowym

Belona z pieprzem cytrynowym

belona pieczona w folii

Belona z pieprzem cytrynowym

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w lok s 10 maja, 2016

    Wygląda smacznie i prosto. Właśnie włożyłem do piekarnika 🙂

  2. Napisane w Debaja s 25 maja, 2016

    Właśnie piekę :). Syn wędkarz uraczy nas belonką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress