Boeuf strogonow

Przez : | 6 komentarzy | On : Marzec 22, 2013 | Kategoria : Dania mięsne

Boeuf strogonow czy też beef strogonoff – bo obie wersje są poprawne, to nic innego jak jednogarnkowe danie z polędwicą wołową, pokrojoną w cienkie paski, w roli głównej. Pytanie o pochodzenie dania przysparza małego kłopotu gdyż boeuf strogonow został po raz pierwszy przyrządzony w XIX w. na dworze rosyjskiego hrabiego i dyplomaty Pawła Stroganowa, natomiast faktem jest że potrawę tę przygotował znakomity kucharz francuski Antoine a Careme, wówczas pełniący funkcję nadwornego kucharza Stroganowa. Więc można by uznać, że danie to z pochodzenia jest rosyjskie, niepozbawione jednak wpływów kuchni francuskiej.

Boeuf strogonow – składniki:

500 g wołowiny

200 g pieczarek

1 duża czerwona cebula

2 średniej wielkości ogórki kiszone

1 czerwona papryka

3 ząbki czosnku

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki mąki

1 łyżeczka musztardy

2-3 łyżeczki octu balsamicznego lub 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

pieprz, sól do smaku

sproszkowana papryka chili

ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (dla nadania głębszej barwy)

Z podanych proporcji przygotujemy danie dla 4 osób

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow – przygotowanie

Mięso wołowe dokładnie myjemy, oddzielamy błonki i kroimy w cienkie paski. Każdy pasek wołowiny obtaczamy w mące i smażymy na  dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po podsmażeniu wołowinę razem z przesmażoną mąką przekładamy do garnka, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem aż wołowina zmięknie. Należy pamiętać aby dusić potrawę na małym ogniu oraz dość często mieszać gdyż przesmażona mąka ma tendencję do przypalania się.

Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w grube pióra lub w pół pióra w zależności od wielkości cebuli. Czosnek obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek i dodajemy do niego cebulę i pieczarki. Gdy warzywa nabiorą rumianego koloru przekładamy je do garnka z wołowiną, dodajemy również ogórki pokrojone w słupki oraz paprykę pokrojoną w średniej wielkości paski. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką chili. Dodajemy również ocet balsamiczny lub czerwone wytrawne wino (ewentualnie ocet winny lub sok z cytryny) i odrobinę ciemnego sosu sojowego dla nadania ciemniejszego koloru potrawie. Sam ten sos nie nadaje smaku, używany jest częściej dla koloru więc tę czynność można pominąć kosztem np. większej ilości koncentratu pomidorowego. Według uznania.

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow

Całość dusimy około 10 minut, ale nie dłużej, by warzywa nie były zbyt miękkie.

Następny krok to dodanie koncentratu pomidorowego i musztardy oraz ostateczne doprawienie strogonowa. W smaku powinien być dość ostry oraz lekko kwaskowaty. Czekamy do zagotowania i już boeuf strogonow jest gotowy!

Serwujemy z ciemnym pieczywem.

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow

 

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Aga s 25 marca, 2013

    Uwielbiam to danie!

  2. Napisane w Basia s 7 grudnia, 2015

    Wyszło super ! Dziękuję.

  3. Napisane w Maja s 12 grudnia, 2016

    A mozna uzyc schabu do tego dania?

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 16 grudnia, 2016

      Najlepszy strogonow jest na wołowinie, choć znam osoby które robią go z drobiu…

  4. Napisane w Basia s 12 stycznia, 2017

    Bardzo dobry przepis polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress