Muszle makaronowe (conchiglioni) z farszem mięsnym, sosem chrzanowym i mozzarellą

Przez : | 5 Komentarze | On : Maj 9, 2016 | Kategoria : Makarony

Conchiglioni z mięsem i mozzarellą

16Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Atrakcyjna forma podania, niebanalne w smaku, ale proste i szybkie do przygotowania – takie są proponowane dziś przeze mnie makaronowe muszle z farszem mięsnym. Przepis z pozoru wydaje się skomplikowany,ale myślę, że świetnie sobie z nim poradzicie:)

Jeśli uda wam się zakupić makaron z mąki z pełnego przemiału to użyjcie właśnie takiego – pełnoziarnista mąka to źródło minerałów i błonnika.

Kupując mięso, unikajcie gotowego, pakowanego mięsa mielonego. Lepszym wyborem będzie kawałek np. łopatki wieprzowej i poproszenie Pani ekspedientki o jego zmielenie.

Conchiglioni

Conchiglioni

Muszle makaronowe z farszem mięsnym – składniki

200 g conchiglioni

500 g mielonego mięsa (np łopatka wieprzowa)

2-3 ząbki czosnku, w zależności od wielkości

2 łyżeczki musztardy (np. dijon lub chrzanowej)

2 łyżeczki przyprawy do mięsa

SOS

1 średnia cebula

250 ml śmietany kremówki 30%

3 łyżeczki musztardy chrzanowej

sól morska, pieprz świeżo zmielony do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 4 osób.

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Conchiglioni

Muszle makaronowe z farszem mięsnym – przygotowanie

Muszle gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oliwy około 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Makaron po ugotowaniu przelewamy zimną wodą dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy. Dzięki temu makaron nie sklei się.

SOS

Na patelni, na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, po przesmażeniu dodajemy 3 łyżeczki musztardy chrzanowej, mieszamy, dolewamy około 100 ml wody i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Zdejmujemy z palnika i blendujemy na masę o jednolitej konsystencji.

Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.

FARSZ

Czosnek obieramy i drobno siekamy, łączymy z mięsem  mielonym. Dodajemy musztardę i 2 łyżeczki przyprawy do mięsa (przy zakupie przyprawy zwróćcie uwagę aby nie zawierała glutaminianu sodu lub innych wzmacniaczy smaku, jedynie naturalne zioła i przyprawy).

Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim makaronowe muszle.

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Muszle z farszem mięsnym

Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Muszle z farszem mięsnym

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 St. C

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Conchiglioni z farszem mięsnym

Następnie muszle polewamy sosem chrzanowo – cebulowym i posypujemy startą na dużych oczkach mozzarellą.

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Conchiglioni z farszem mięsnym

Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 180 St. C, aż ser się zrumieni.

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Zapieczone conchiglioni

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Zapieczone conchiglioni

Serwujemy gorące, podane  np. z surówką ze świeżych warzyw.

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Conchiglioni z mięsem i mozzarellą

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Conchiglioni

Muszle makaronowe z farszem mięsnym

Conchiglioni

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Michał s 12 października, 2014

    Już teraz natychmiast zjadłbym takie! Makaron, mięso i ser – idealne połączenie jak dla mnie. Wszelkie zapiekanki uwielbiam i nawet sam przygotowuje ale to danie wygląda cudnie i przesmacznie

  2. Napisane w magda s 12 października, 2014

    Fajnie to wygląda- pewnie tak samo pysznie smakuje…Szkoda tylko, że mi gotowanie nie wychodzi-nawet najprostszych potraw. Ale z jednym się zgodzę w 100%- nie należy kupować mięsa mielonego paczkowanego- jest dużo gorszej jakości i dużo mniej smaczne niż te ze sklepu mięsnego.

  3. Napisane w Daniel s 16 października, 2014

    Witam
    Ja również jak poprzednicy uwielbiam zapiekanki różnego rodzaju z makaronem i nie tylko, ta akuratnie zafascynowała mnie swoim kształtem. Smak też jest napewno jest świetny, Pięknie roztopiony serek i to wszystko pod nim w całości wygląda smakowicie.Pozdrawiam

  4. Napisane w andrew s 26 listopada, 2014

    Jak to imponująco wygląda. Podstawić gościom pod nosy takie cuda, to nie zechcą jeść z zachwytu. Prawdziwa kulinarna sztuka 😉

  5. Napisane w Iza s 26 listopada, 2014

    Jeju jak one smakowicie wyglądają, już wiem co jutro zrobię na obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress