Kwas chlebowy

 Kwas chlebowypinit fg en rect gray 20 Kwas chlebowy

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie

Kwas chlebowy znany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a szkoda  bo to bardzo wartościowy „trunek”- gasi pragnienie, wzmacnia odporność, reguluje trawienie oraz dba o nasze jelita – a to za sprawą bakterii kwasu mlekowego wytwarzanych podczas fermentacji. Kwas chlebowy jest bogaty w szereg witamin z gr B oraz witaminę A i C, a osoby regularnie go pijące 3 razy rzadziej zapadają na grypę niż osoby go nie pijące.

 O popularności kwasu chlebowego na wschodzie świadczyć może fakt, że np. w Rosji można zakupić go na ulicy, serwowanego z dużej żółtej beczki z przyulicznych budek, do kubeczka lub butelki – według uznania. Schłodzony i świeży smakuje niesamowicie.

DSCN4756 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

 

DSCN4759 Kwas chlebowy

Budki z kwasem chlebowym

Kwas chlebowy otrzymuje się przez alkoholowo – kwasową fermentację żytniego lub razowego chleba, dodając cukier ,rodzynki i drożdże. Przeprowadzany proces fermentacji sprawia, że napój ten w smaku jest bardzo orzezwiający. Natomiast zawartość alkoholu waha się w nim w granicach od 0,7 do 2,2% alkoholu. Kwas chlebowy nie jest jednak klasyfikowany jako napój alkoholowy. Potocznie nazywa się go napitkiem.

DSCN4854 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

Przepis na domowy kwas chlebowy

Składniki

500 g czerstwego chleba żytniego lub razowego (koniecznie na zakwasie)

około 5-6 litrów wody

40 g świeżych drożdży

150 g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

kilka rodzynek

Przygotowanie

1. Chleb kroimy w kostkę i rozkładamy na blasze. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180 St. C suszymy chleb około 10-15 minut, do momentu aż się zarumieni. To ważne aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wilgoci.

2. Podpieczone pieczywo razem ze startą z cytryny skórką umieszczamy w kamionkowym naczyniu. Całość zalewamy 5-6 litrami wrzącej wody. Zakrywamy ściereczką, najlepiej lnianą i odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce.

3. Po upływie doby roztwór cedzimy, aby pozbyć się kawałków chleba.

4. W miseczce sporządzamy zaczyn z drożdży: rozkruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru zalewamy letnią, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

5. Do roztworu chleba w wodzie dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostały cukier wcześniej rozpuszczony w ciepłej wodzie, całość dokładnie mieszamy.

6. Tak przygotowany kwas chlebowy przelewamy do szklanych czystych i suchych butelek. Na dno każdej butelki wkładamy kilka (2-3) rodzynek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni do lodówki. Po upływie tego czasu kwas chlebowy jest gotowy do picia.

Najlepiej smakuje bardzo dobrze schłodzony!

DSCN4866 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

 

DSCN4869 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

 

 

 

Autor: Justyna Szymanska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nawigacja

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress