Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

 Kwas chlebowypinit fg en rect gray 20 Kwas chlebowy

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie

Kwas chlebowy znany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a szkoda  bo to bardzo wartościowy „trunek”- gasi pragnienie, wzmacnia odporność, reguluje trawienie oraz dba o nasze jelita – a to za sprawą bakterii kwasu mlekowego wytwarzanych podczas fermentacji. Kwas chlebowy jest bogaty w szereg witamin z gr B oraz witaminę A i C, a osoby regularnie go pijące 3 razy rzadziej zapadają na grypę niż osoby go nie pijące.

 O popularności kwasu chlebowego na wschodzie świadczyć może fakt, że np. w Rosji można zakupić go na ulicy, serwowanego z dużej żółtej beczki z przyulicznych budek, do kubeczka lub butelki – według uznania. Schłodzony i świeży smakuje niesamowicie.

DSCN4756 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

 

DSCN4759 Kwas chlebowy

Budki z kwasem chlebowym

Kwas chlebowy otrzymuje się przez alkoholowo – kwasową fermentację żytniego lub razowego chleba, dodając cukier ,rodzynki i drożdże. Przeprowadzany proces fermentacji sprawia, że napój ten w smaku jest bardzo orzezwiający. Natomiast zawartość alkoholu waha się w nim w granicach od 0,7 do 2,2% alkoholu. Kwas chlebowy nie jest jednak klasyfikowany jako napój alkoholowy. Potocznie nazywa się go napitkiem.

DSCN4854 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

Przepis na domowy kwas chlebowy

Składniki

500 g czerstwego chleba żytniego lub razowego (koniecznie na zakwasie)

około 5-6 litrów wody

40 g świeżych drożdży

150 g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

kilka rodzynek

Przygotowanie

1. Chleb kroimy w kostkę i rozkładamy na blasze. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180 St. C suszymy chleb około 10-15 minut, do momentu aż się zarumieni. To ważne aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wilgoci.

2. Podpieczone pieczywo razem ze startą z cytryny skórką umieszczamy w kamionkowym naczyniu. Całość zalewamy 5-6 litrami wrzącej wody. Zakrywamy ściereczką, najlepiej lnianą i odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce.

3. Po upływie doby roztwór cedzimy, aby pozbyć się kawałków chleba.

4. W miseczce sporządzamy zaczyn z drożdży: rozkruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru zalewamy letnią, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

5. Do roztworu chleba w wodzie dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostały cukier wcześniej rozpuszczony w ciepłej wodzie, całość dokładnie mieszamy.

6. Tak przygotowany kwas chlebowy przelewamy do szklanych czystych i suchych butelek. Na dno każdej butelki wkładamy kilka (2-3) rodzynek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni do lodówki. Po upływie tego czasu kwas chlebowy jest gotowy do picia.

Najlepiej smakuje bardzo dobrze schłodzony!

DSCN4866 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

 

DSCN4869 Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress