Botwina – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne młodych liści buraka ćwikłowego

2014-05-30
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Botwina – trochę informacji ogólnych

Botwina, botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. W Polsce spożywana na wiosnę kiedy wschodzą pierwsze uprawy buraków. Najczęściej spożywana w formie soku, chłodnika, zupy-botwinki, dodatku do sałatek. Liście botwiny fantastycznie sprawdzą się jako element dekoracyjny wiosennych sałatek i zup. Mogą być spożywane na surowo, ale najczęściej są gotowane lub duszone.

Botwina wartość odżywcza

To warzywo bardzo niskokaloryczne. 100 g botwiny surowej zawiera około 20 kcal, natomiast ugotowanej niewiele więcej bo 27 kcal. Botwinka to dobre źródło minerałów takich jak magnez, sód, mangan, żelazo, fluor, zawierają także kwas foliowy i witaminę C . Witaminy te nie są jednak odporne na wysoką temperaturę stąd najlepiej spożywać botwinę na surowo np. w formie soku, sałatki czy chłodnika.

Duża zawartość minerałów jest jedną z przyczyn częstego sięgania po to warzywo przez wegetarian.

Botwina właściwości zdrowotne

Sok z buraka zalecany jest osobom z anemią, zanikiem miesiączki. Pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze.

Pamiętajmy też o silnych przeciwutleniających właściwościach warzyw i owoców spożywanych w formie surowej.

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Daria s 21 kwietnia, 2015

    Botwina, czy jak u nas się mawia zdrobniale po prostu botwinka to jedna z moich ulubioncyh zup. Lubię bardzo, gdy okazuje się, ze babcia wpadła na pomysł ugotowania właśnie tej zupy. Lubię, gdy w zupie pływają buraki pokrojone w kosteczkę lub też starte na tarce. Albo gdy dodawana jest do zupy garstka pokrojonych w kosteczkę ziemniaków. Lubię, gdy nabierają koloru zupy i stają się tak bardzo, bardzo miekkie. Ah, a co tam, ugotuję jutro taką zupkę! 🙂

  2. Napisane w Andrzej s 24 kwietnia, 2015

    Adres Twojego bloga znalazlem kiedys na pewnym wolnym forum internetowym, gdy Cie ktos polecal 😛 Od pewnego czasu obserwuje Twoja dzialalnosc w sferze blogowej i szczerze Ci powiem, ze przygotowujesz swietne wpisy, niemal pod kazdym wzgledem 🙂 No może mogłyby być tylko troszkę dluzsze, bo szybko się je czyta 🙂

  3. Napisane w Emilka s 7 maja, 2015

    Moja rodzina uwielbia zupę botwinkę. U nas wiosna nie może być bez botwinki 🙂 Prosta i łatwa w przyrządzeniu zupa, w dodatku bardzo zdrowa.

  4. Napisane w Michał s 7 lipca, 2015

    Wow 🙂 Ile to ja już lat przegladam internet, 5? 10? więcej? 🙂 Nie wiem, zresztą nie będę liczyl. Chcialbym Ci tylko powiedziec, ze przez te wszystkie lata, na palcach jednej reki mogę wyliczyc teksty, które tak bardzo podobaja mi się, jak ten Twoj wpis 🙂 No naprawdę, jestem niezmiernie zaskoczony, oczywiscie pozytywnie 🙂

  5. Napisane w elle s 5 czerwca, 2016

    Wygląda smakowicie, zgłodniałam

    zapraszam do mnie po stare przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4 / 5)

4 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress