Carpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi

2013-04-22
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Carpaccio z łososia – składniki:

130 g łososia

30 g parmezanu

50 g orzechów pistacjowych

1 cytryna

rukola lub roszponka

kiełki brokuła – do dekoracji

kilka cienkich plastrów czerwonej cebuli

8 łyżek oliwy

bazylia suszona i świeża

sól

pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

 Podane składniki wystarczą do przygotowania carpaccio dla 1 osoby

Carpaccio

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia – przygotowanie:

Świeżego łososia wkładamy do zamrażarki na około 1-2 godziny. Zmrożenie ryby znacznie ułatwi nam jej późniejsze pokrojenie w cienkie plastry.

Talerz przeznaczony do carpaccio równomiernie polewamy niewielką ilością oliwy i posypujemy bazylią.

Łososia wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Plastry łososia układamy równomiernie  na wcześniej przygotowanym talerzu z oliwą i bazylią. Całość polewamy sporą ilością oliwy oraz sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Łuskamy orzechy pistacjowe i przełamujemy je na pół. Posypujemy nimi carpaccio.

Oliwki również kroimy na pół i także, równomiernie układamy je na carpacciu.

Na środku dania układamy plaster cytryny, na nim kilka liści rukoli lub roszponki oraz plastry parmezanu. Carpaccio to smakuje również dobrze posypane odrobiną czerwonej cebuli pokrojonej w bardzo cienkie pióra.

Przystawkę dekorujemy kiełkami  np. brokuła oraz listkami świeżej bazylii.

Na koniec całość posypujemy startym parmezanem.

Carpaccio

Carpaccio

 

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

 

Carpaccio

Carpaccio

 

 


Przepis komentarz

Komentarz

  1. Napisane w vigrax s 10 maja, 2016

    Wygląda pysznie, ma potencję na danie tygodnia u nas w domu. Ciekawe jakby smakowało po drobnym zmianie w składzie (dodaniu do plasterka cytryny trochę miodu)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress