Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

2016-10-10
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone to moja propozycja na pyszne drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Drożdżówki te, po pierwsze są przygotowane z naturalnych składników (cukier, mleko, drożdże, mąka, jaja) – bez dodatków chemicznych często lub wręcz prawie zawsze stosowanych w cukiernictwie, po drugie w przygotowaniu są bardzo proste. Śmiało również mogę zaryzykować stwierdzeniem, że smakiem przewyższają znane nam z cukierni drożdżówki.

W mojej wersji tradycyjna drożdżówka wzbogacona została o porzeczki (użyłam mrożonych) i serek mascarpone, ale równie dobrze sprawdzą się w wersji z jabłkami, twarogiem czy migdałami.

Ciasto jest nieziemsko puszyste i delikatne.

Koniecznie wypróbujcie przepis!

Drożdżówki z mascarpone i porzeczkami

Drożdżówki z mascarpone i porzeczkami

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 ml mleka

15 g drożdży

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

1/4 kostki masła

50 g serka mascarpone

garść czarnych porzeczek

LUKIER

sok z połowy cytryny

2 łyżki cukru pudru

Podane składniki wystarczą do przygotowania 4 drożdżówek.

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone – przygotowanie

Mleko podgrzewamy i rozrabiamy w nim drożdże z dodatkiem 1/2 łyżki cukru pudru. Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.

W misce łączymy przesianą mąkę ( 300 g ) z pozostałym cukrem pudrem (1 i 1/2 łyżki) dodajemy jajko oraz rozpuszczone masło (1/4 kostki). Do składników wlewamy rozczyn i dokładnie mieszamy. Ja do wyrobienia ciasta użyłam wypiekacza do chleba ale równie dobrze można zrobić to ręcznie. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ugniatamy i formujemy z niego 4 długie paski. Na każdym z nich rozsmarowujemy serek mascarpone oraz obsypujemy porzeczkami. Ja użyłam mrożonych porzeczek (wcześniej je rozmroziłam i odsączyłam z soku). Tak przygotowane paski zwijamy w tzw. ślimaki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Każdego ślimaka obsypujemy porzeczkami i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Po tym czasie pieczemy w rozgrzanym do 200 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 15 – 20 minut.

Fantastycznie smakują obsypane cukrem pudrem lub oblane lukrem koniecznie podane ze szklanką ciepłego mleka:)

.Lukier którego ja używam jest banalny w przygotowaniu: łączymy sok wyciśnięty z połowy cytryny z około dwiema łyżkami cukru pudru i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki.

S M A C Z N E G O !!  🙂

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Ania s 17 września, 2016

    Świetny przepis. Chętnie wypróbuję. 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam na mój blog, który dopiero w powijakach 😉

  2. Napisane w Kaja s 14 lutego, 2017

    ojeju pycha

  3. Napisane w Klara s 21 lutego, 2017

    rewelacja

  4. Napisane w Dorota s 3 kwietnia, 2017

    uwielbiam najbardziej !

  5. Napisane w Abi s 10 maja, 2017

    pyszne drożdżówki !

  6. Napisane w Benigna s 7 czerwca, 2017

    cudne te drożdżówki !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress