Kruche ciasto z dynią (pleśniak)

2014-08-29

Nie znaleziono obrazków dla tego przepisu!

  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Kruche ciasto z dynią – pleśniak

Tradycyjny pleśniak sporządzany zwykle na niedzielę przez moją mamę zainspirował mnie do przygotowania go w wersji z dynią. Rodzaje pleśniaków są przeróżne, w zasadzie tyle ich rodzajów ile owoców lub warzyw użytych do ich przygotowania. Osobiście uwielbiam pleśniak ze śliwkami, ale dziś pokochałam także pleśniak z dynią. Wyszedł pyszny!! Ogólnie bardzo polecam i dynię i poniższy przepis. W przepisie użyłam łącznie czterech łyżek cukru trzcinowego, co znacznie zmniejsza kaloryczność deseru. A dodatkowo dodam, że dynia należy do bardzo nisko kalorycznych warzyw, bo jej100 g to zaledwie 30 kcal. Zadziwiająco nisko nieprawdaż?? 🙂

Więcej o niej znajdziecie tu: Dynia – co w sobie kryje królowa jesieni !!!

pleśniak z dynią

pleśniak z dynią

Kruche ciasto z dynią (pleśniak) – składniki

Farsz

0,5 kg dyni obranej bez skóry i miąższu

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru trzcinowego

Kruche ciasto

2 szklanki mąki pszennej

100 g masła

3 żółtka

2 łyżki cukru trzcinowego

Podane proporcje wystarczą do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 20 cm.

Kruche ciasto z dynią (pleśniak) – przygotowanie

Kruche ciasto z dynią

Kruche ciasto z dynią

CIASTO

Do miski przesiewamy mąkę i drążymy w niej niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia dodajemy schłodzone, pokrojone w niewielkie kawałki masło oraz 3 żółtka i 2 łyżki cukru trzcinowego. Całość zarabiamy krótko tak by uzyskać konsystencję jak na kruszonkę,  dzięki czemu upieczone ciasto jest bardzo kruche i delikatne.

Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą częścią ciasta wypełniamy spód tortownicy (rozsypujemy je po blasze tak by cały spód tortownicy był zakryty).

Spód zapiekamy około 10 minut w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry.

Gdy będzie gotowy odstawiamy do wystygnięcia.

FARSZ

Obraną, pozbawioną miąższu i umytą dynię kroimy w podłużne kawałki, każdy kawałek kroimy w cienkie plastry, przy użyciu tarki lub noża. Tak przygotowaną dynię podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek cukru trzcinowego około 10 minut. Gdy dynia zmięknie dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Podsmażamy aż odparują soki. Farsz w smaku powinien być kwaskowaty i lekko słodki.

Tak przygotowanym i wystudzonym farszem wypełniamy tortownicę z zapieczonym wcześniej spodem.

Ubijamy 3 białka z odrobiną soli. Gdy powstanie sztywna piana przekładamy ją do tortownicy. Wierzch posypujemy rozkruszonym w rękach wcześniej przygotowanym i schłodzonym kruchym ciastem.

Pleśniak pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 St. C w funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto fantastycznie smakuje zapieczone  przed podaniem i wyserwowane z gałką lodów waniliowych, cytrynowych lub pomarańczowych.

Pleśniak z dynią

Pleśniak z dynią

Kruche ciasto z dynią

Kruche ciasto z dynią

Kruche ciasto z dynią

Kruche ciasto z dynią

pleśniak z dynią

pleśniak z dynią

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Karolina s 16 września, 2014

    Pysznie wygląda to ciasto i niestety mogę napawać się tylko jego widokiem na zdjęciach, a to dlatego, że od tygodnia jestem na diecie i staram się nie jeść słodyczy. Może zrobię sobie dzień luzu i wtedy wrócę na blog po przepis;)

  2. Napisane w Misiaczka s 26 września, 2014

    W moim ogrodzie dynie już w sam raz, więc będę próbowała zrobić!! 😀

  3. Napisane w magda s 21 października, 2014

    Muszę przyznać, że to wszystko wygląda znakomicie i bardzo smakowicie. Ciasto z dynią wygląda bardzo dobrze, a farsz sprawia, że zaczynam mieć na nie ochotę. Z pewnością będzie trzeba spróbować tego ciasta tylko wiadomo nie za dużo, ponieważ brzuszek potrafi urosnąć i, wtedy zaczyna się problem.

  4. Napisane w Ada s 23 marca, 2015

    Dawno nie piekłam pleśniaka, szkoda że to już nie sezon na dynię…

  5. Napisane w Ole Ole s 11 listopada, 2015

    Pleśniak – no nie powiem, zaciekawił mnie ten tytuł 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(3 / 5)

3 5 2
Oceń przepis

2 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Drożdżówki

    Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • dscn9821

    Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress