Naleśniki gryczane z farszem mięsno – warzywnym

2015-05-07
  • Porcja: 1 szt
  • Ilość porcji: 10m
  • Czas przyrządzenia: 35m
  • Całkowity czas: 55m
naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

Naleśniki o ile zrobimy je z mąki innej niż pszenna oczyszczona (czyli najbardziej jak można pozbawiona dobroczynnych składników takich jak błonnik, składniki mineralne i witaminy) będą stanowić fantastyczne śniadanie, obiad lub kolację. Jeśli dodamy do nich warzywa to wspólnie z zawartym w nich mlekiem i jajami będą stanowić pełnowartościowy posiłek. Z żywieniowego punktu widzenia minusem jest ich obsmażanie, bo nabijamy dodatkowe kalorie tłuszczem i sprawiamy że są ciężko strawne. Ja radzę sobie z tym problemem w ten sposób że smażę naleśniki na specjalnej do nich patelni w zasadzie bez dodatku tłuszczu lub dolewam dwie łyżki oliwy do ciasta. Obsmażanie gotowych naleśników z farszem zastępuję podpiekaniem ich w rozgrzanym piekarniku. Jest chrupiąco, pysznie ale również zdrowo i dietetycznie, co bardzo lubię:). Do naleśników polecam mąkę pszenną z pełnego przemiału lub (jak w dzisiejszym przepisie z mąki gryczanej – bogatszej w minerały od pszennej)

Pamiętajcie że takie naleśniki z farszem mięsnym, warzywnym czy z domową konfiturą mogą stanowić fantastyczne drugie śniadanie które możemy z powodzeniem zabrać do pracy w specjalnym pojemniku.

Naleśniki gryczane z farszem mięsno – warzywnym – składniki

NALEŚNIKI GRYCZANE 

300 g mąki gryczanej

300 ml mleka

450 ml wody

1 jajko

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

FARSZ MIĘSNO – WARZYWNY

350 g mięsa z karkówki (ew. piersi drobiowej)

1 mała cukinia (około 250 g)

1/2 papryki czerwonej (około 120 g)

1/2 średniej marchewki (około 100 g)

1/2 pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki

100 g sera feta

100 g parmezanu lub innego sera długo dojrzewającego

sól morska, pieprz, ostra papryka do smaku

Naleśniki gryczane z farszem mięsno – warzywnym – przygotowanie

CIASTO NALEŚNIKOWE i NALEŚNIKI

Ciasto naleśnikowe zapewne jest wam znane nie od dziś. jedyny zamiennik to mąka. Dziś zrezygnowałam z mąki pszennej oczyszczonej na rzecz mąki gryczanej – bogatszej w błonnik i składniki mineralne polecanej osobom z nietolerancją glutenu.

W misce łączymy mleko z jajkiem, dokładnie mieszamy trzepaczką ruzogową, dodajemy wodę, oliwę i szczyptę soli, ponownie mieszamy. Następnie stopniowo cały czas mieszając aby nie powstały grudki dodajemy mąkę gryczaną. Mieszamy do uzyskania gęstego ale lejącego się ciasta o jednolitej konsystencji.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni przesmarowanej odrobiną oliwy lub na specjalnej patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu.

Naleśniki po usmażeniu zakrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki dzięki czemu nie wyschną i nie będą pękać, pozostaną elastyczne.

FARSZ MIĘSNO WARZYWNY

Mięso wcześniej umyte i osuszone kroimy w cienkie paski. Aby uniknąć smażenia które sprawia że potrawy są ciężkostrawne mięso umieszczam na patelni lub w garnku ale z odrobiną wody czyli poddaję je duszeniu :). Do mięsa dodaję startą na dużych oczkach lub pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, gdyż należy do twardych warzyw i potrzebuje więcej czasu niż cukinia i papryka aby być miękką. Mięso i marchew doprawiamy solą morską, pieprzem i papryką ostrą i dusimy około 10-15 minut. Starajmy się dolewać minimalną ilość wody tak by farsz miał gęstą konsystencję. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w pół plastry oraz paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Farsz dusimy do miękkości wszystkich składników. Następnie przekładamy do szklanego naczynia i odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy farsz będzie zimny dodajemy do niego starty parmezan oraz pokrojoną na małe kawałki lub pokruszoną fetę. Kolendrę (ew. natkę pietruszki) drobno siekamy i również dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy tak aby nie zmiażdżyć składników.

Na naleśniki układamy 1-2 łyżki farszu i składamy w kopertę.

Naleśniki podsmażamy lub zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 190 St.C. Fantastycznie smakuję zapieczone z mozzarellą lub parmezanem.

Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym udekorowane świeżymi ziołami i parmezanem.

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Skórzana ramoneska damska s 8 maja, 2015

    Muszę wypróbować ten przepis, bo zapowiada się bardzo obiecująco 🙂

  2. Napisane w Joanna s 10 maja, 2015

    Super, że akurat niedawno dodano tutaj taki przepis! Szukam przepisu na gryczane naleśniki bo moja koleżanka twierdzi, ze jadła je gdzieś i były bardzo niedobre. A ja z kolei jadłam u mojej teściowej i były przepyszne. Niestety zgubiłam przepis, ale był podobny własnie do tego. Więc zrobię naleśniki by przekonać koleżankę, że mimo, że są gryczane to sa bardzo smaczne 🙂

  3. Napisane w Awodent Warszawa s 11 maja, 2015

    Wygląda smacznie, i na 100% zdrowo, dzieciaki będą zadowolone 😀

  4. Napisane w Miłosz s 15 maja, 2015

    To kolejny przepis który mam od ciebie i będę musiał go wypróbować!

  5. Napisane w transport s 18 maja, 2015

    Lubię naleśniki, ale takich jeszcze nigdy nie jadłam, muszę szybko wypróbować ten przepis 🙂

  6. Napisane w Michał s 18 maja, 2015

    Twoje wpisy są po prostu idealne, swietne 🙂 Naprawde 🙂 Nie wiem jak Ci się udaje od tak dlugiego czasu utrzymywac ten sam znakomity poziom, a nawet troszkę wyzszy z kazdym kolejnym wpisem 🙂 No i posiadasz wielki talent do pisania 🙂 Bardzo lubie czytac Twoje wpisy, bo potrafia przeniesc mnie w inny swiat, na chwile dzieki nim odrywam się od tych wszystkich problemow dnia codziennego tak zwanych 🙂

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 18 maja, 2015

      Bardzo dziękuję za tak miłe słowa …miód na moje serce:)
      Posiadam dość szeroką wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej i żywienia człowieka i odkąd pamiętam byłam związana z tymi tematami w kolejnych etapach mojej edukacji. Mam też nieopisaną potrzebę dzielenia się tym z innymi bo wiem że niektóre pyszne dania są tak banalne do wykonania i lepiej zrobić je samemu niż kupować „śmieciowe jedzenie” wierzcie mi pozbawione w zasadzie wszystkich ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych.
      Pozdrawiam serdecznie.

  7. Napisane w Włodas s 21 maja, 2015

    Zrobiłem je sobie wczoraj na kolację – wyszły mi bosko. Naprawdę jestem ogromnie wdzięczny za ten przepis 🙂

  8. Napisane w Marcin s 23 maja, 2015

    Nie no 🙂 Wlasnie po tym wpisie jest to mój ulubiony blog, a sledze ponad trzydziesci, na drugie tyle nowych zagladam tygodniowo, Twoj na oku mam już od dluzszego czasu 🙂 rozreklamuje Cię troszeczkę. jest to jeden z najlepszych blogow na jakich dane mi było ostatnio przebywac 🙂 A mam taka prace, ze często sledze poczynania internautów, naprawdę masz talent do pisania 🙂 Super, ze dzielisz się nim z innymi

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 24 maja, 2015

      O jak mi miło.. tyle słodyczy od Was płynie:) Dziękuje Wam baaaarrrdzzzzooooo!!

  9. Napisane w Norbert s 1 czerwca, 2015

    takich jeszcze nigdy nie jadłem. Mam nadzieję że kiedyś zrobię takie.

  10. Napisane w Krzysztof s 18 czerwca, 2015

    Ja mąkę pszenną w naleśnikach dawno zmieniłem na bardziej wartościową i choć początkowo myślałem, że mi takie naleśniki smakować nie będą – teraz już bym do pszennych nie wrócił 🙂 Bardzo ciekawy jest ten farsz, dotąd robiłem głównie z mięsa mielonego i pomidorów. Zapisuję do wypróbowania! Pozdrawiam Cię!

  11. Napisane w Marek s 26 czerwca, 2015

    Witam no nie wiem, czy ja bym się skusił, na takie coś. Naleśniki gryczane są stworzone, dla tego kto tak naprawdę bardzo lubi kaszę gryczaną. No i co ja bym się osobiście nie skusił, ale serio te naleśniki wyglądają bardzo fajnie.

  12. Napisane w Natalia s 29 lipca, 2015

    Bardzo chciało mi się czegoś takiego. Lecę za chwilę do sklepu po składniki i będę działać. Kiedyś zrobiłam z mąki ryżowej ale albo ta mąka się nie nadaje do naleśników albo coś zepsułam. Rozleciały mi się na patelni a samo ciasto też nie było ciekawe.

  13. Napisane w Moje Bistro s 20 sierpnia, 2015

    Wyglądają smakowicie 🙂

  14. Napisane w Yellow s 26 sierpnia, 2015

    Ja, żeby unikać glutenu często robię naleśniki z mąki żytniej nieraz pomieszanej z kukurydzianą i innymi, ale nie robiłam jeszcze z mąki gryczanej wiec muszę spróbować. Ogólnie naleśniki często królują na moim stole zarówno te na słodko z różnymi domowymi konfiturami jak i takie ze szpinakiem, fetą i ziołami prowansalskimi jak i te z warzywami i mięsem. Uwielbiam je 🙂

  15. Napisane w jalbi s 15 października, 2015

    Zawsze, jak widzę na czymkolwiek parmezan, to ślinka leci. Pewnie warto by spróbować na weekendzie i takich naleśników. Dzięki za podrzucenie pomysłu! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress