Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

2016-02-04
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Fantastyczne, miękkie, puszyste, lekko słodkie, pachnące i delikatne.

Tłusty czwartek bez nich nie może istnieć.

🙂

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

15 g świeżych drożdży

2 żółtka jaj

2 łyżki cukru pudru

50 g masła

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka likieru amaretto

2 kostki smalcu do smażenia.

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 10-12 oponek.

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek – przygotowanie

Mleko podgrzewamy i rozrabiamy w nim drożdże z dodatkiem 1/2 łyżki cukru pudru. Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.

W misce łączymy przesianą mąkę ( 300 g ) z pozostałym cukrem pudrem (1 i 1/2 łyżki), dodajemy sól, 2 żółtka, łyżkę likieru amaretto oraz rozpuszczone masło (1/4 kostki). Do składników wlewamy rozczyn i dokładnie mieszamy. Ja do wyrobienia ciasta użyłam wypiekacza do chleba ale równie dobrze można zrobić to ręcznie.

Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy szklanką okręgi, a w środku np. kieliszkiem mniejsze okręgi. Oponki pozostawiamy na około 15- 20 minut do wyrośnięcia.

W garnku rozgrzewamy smalec (2 kostki)

Oponki smażymy około 1-2 minut z każdej strony. Pamiętajcie aby tłuszcz miał stałą temperaturę, jeśli będzie zbyt gorący oponki szybko się zrumienią a w środku będą surowe.

Serwujemy obsypane cukrem pudrem lub z lukrem i siekanymi migdałami.

Smacznego:)

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Martyna s 4 lutego, 2016

    Pyszności! Mimo pełnego pączków brzuszka i tak cieknie mi ślinka 🙂

  2. Napisane w Gustavo Woltmann s 30 stycznia, 2017

    Oj chyba je zrobię w tym roku na tłusty czwartek! Zawsze robiłam klasyczne pączki, ale te oponki naprawdę kuszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress