Żurek na żytnim zakwasie

2013-03-12
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Żurek na żytnim zakwasie

Śniadanie Wielkanocne nie byłoby typowym śniadaniem świątecznym gdyby nie królował na nim tradycyjnym żurek z białą kiełbasą i jajkiem na żytnim zakwasie. Danie to nieodłącznie kojarzy się ze świętami Wielkiej Nocy, może dlatego że w żurku pływa jajo – symbol życia i nieodzowny symbol tych właśnie Świąt.

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie – składniki:

1/2 kg cienkiej, białej surowej kiełbasy

200 g surowego lub wędzonego boczku

2 cebule

1/2 selera

1/2 pora

2 marchewki

2 pietruszki

około 100 g chrzanu

2 duże łyżki musztardy sarepskiej

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

4 ząbki czosnku

1/2 pęczka szczypioru

4 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

majeranek, sol, pieprz – do smaku

2 jajka ugotowane na twardo

350 ml zakwasu (na 2,5 litra wywaru) – można przygotować samemu lub użyć gotowego zakwasu na żurek

Przepis na zakwas:

2 szklanki razowej mąki żytniej zalewamy wrzącą wodą, tak by uzyskać rzadkie ciasto. Gdy wystygnie dodajemy litr letniej wody i skórkę z chleba razowego. Tak przygotowany rozczyn przelewamy do szklanego lub kamionkowego słoja i przykrywamy gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.

Zakwas można przechowywać do dwóch tygodni w szklanych, zakorkowanych butelkach.

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie – przygotowanie

Warzywa na wywar (seler, marchewkę, pietruszkę, cebule) obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy na pół. Pora kroimy w drobne paski. Moja mama i babcia do przygotowania wywaru jarzynowego praktykowały opalanie obranej cebuli nad palnikiem do momentu aż częściowo się zwęgli. Następnie taką cebulę wrzucały do wywaru. Dzięki tej czynności wywar uzyskiwał niezwykły aromat i piękny kolor. Nie ukrywam, że również praktykuję tę czynność przy sporządzaniu wszelkiego rodzaju wywarów.

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, wrzucamy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, oraz drobno posiekane 4-5 ząbków czosnku.

Białą kiełbasę dokładnie płuczemy i wkładamy do garnka z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wywar powinien gotować się około 30-40 minut na wolnym ogniu.

Boczek kroimy w plastry i przesmażamy na rozgrzanej patelni aż dobrze się zrumieni.

Gdy wywar będzie już gotowy. Wyjmujemy z niego kiełbasę, cebulę, seler i marchewkę, a wkładamy przesmażony boczek. Do garnka dodajemy chrzan – około 100 g. Niektórym może się ta ilość wydać zbyt duża. Ja natomiast uważam, że dobry żurek to żurek z mocno wyczuwalnym aromatem kiełbasy, boczku oraz chrzanu i czosnku. Te aromaty powinny dominować w żurku. Dodajemy również 2 duże łyżki musztardy i gotujemy dalej na wolnym ogniu.

Gdy kiełbasa wystygnie kroimy ją w skośne plastry i przesmażamy na patelni aż zrumieni się – zrumieniona wygląda bardzo apetycznie pływając w misce żurku.

Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry lub słupki i wrzucamy do gotującego się żurku. Dodajemy również przesmażoną kiełbasę oraz 350 ml wcześniej przygotowanego zakwasu  na 2,5 litra wywaru.

Na koniec dodajemy posiekane pół pęczka szczypioru, 3 łyżki majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietanę (najlepiej rozcieńczyć ją łyżką gorącego wywaru aby się nie zważyła).

Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.

Żurek najlepiej smakuje z jajkiem.

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie

Wielkanocny żurek na żytnim zakwasie

 

 

Przepis komentarz

Komentarz

  1. Napisane w Paweł s 5 marca, 2016

    Ojejku ale bym zjadł taki żurek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4.2 / 5)

4.2 5 5
Oceń przepis

5 osób zagłosowało na przepis

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress