Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

2016-10-05
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Zdrowy fast food przepisy

Czy istnieje zdrowy fast food ??  Bardzo często padają takie pytania. Moja odpowiedź jest prosta. Oczywiście, że istnieje zdrowy fast food !!! Jeśli przygotujemy w domu ciasto do pizzy z mąki pełnoziarnistej, wybierzemy do niej najlepszej jakości mozzarellę (a nie produkt sero podobny). Sos w składzie będzie miał pomidory, świeżą bazylię i czosnek, ewentualnie szczyptę soli to zapewniam, że od takiej pizzy nie przytyjecie:) i nie ucierpi po niej wasz przewód pokarmowy. W dodatku będzie ona nieporównywalnie smaczniejsza od kupnych mrożonych czy tych serwowanych w tanich pizzeriach pizzy.

Pełnoziarnista Margarita – zdrowy fast food – przepis

Składniki na ciasto

1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału

30 g drożdży

50 ml oliwy z oliwek

400 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 jajko

1 łyżeczka cukru

Składniki na sos

puszka pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

garść świeżej bazylii

sól, pieprz, słodka papryka do smaku

oraz

100 – 150 g startej mozzarelli

Podane składniki wystarczą do przygotowania ciasta na około 4 pizze.

Przygotowanie ciasta

W misce łączymy wszystkie składniki – kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę, jajko, wodę, sól i cukier. Dokładnie zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w bardzo ciepłe miejsce, np. pod kołdrę:)

SOS

Pomidory z puszki blendujemy ze świeżą bazylią, ząbkami czosnku solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku papryką sproszkowaną. I sos gotowy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość na stolnicy z dodatkiem mąki formujemy kulki z ciasta, każda o wadze około 180 – 200 g.

Kulkę wałkujemy aby uzyskać spód do pizzy, a następnie formujemy ranty.

Spód smarujemy sosem i obsypujemy startą mozzarellą.

Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 St. C piekarniku około 15 minut w temp. 180 St. C w funkcji pieczenia góra i dół z termoobiegiem.

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Paweł s 10 listopada, 2014

    Hmm wyśmienicie smakuje a przy okazji zdrowo i kolorowo

  2. Napisane w Monika s 13 listopada, 2014

    Pizzy z mąki pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam, ale wygląda na to, że spróbuję skoro mam już taki fajny przepis.

  3. Napisane w Kamil s 21 listopada, 2014

    Świetny przepis, ale jak przeczytałem określenie „zdrowy fast food” od razu przykuło to moją uwagę. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że fast foody nigdy nie będą zdrowe. Oczywiście lubię jeść pizze i sposób tworzenia ciasta może wpływać na jakość całości, ale nigdy tak zeby pizza była zdrowa. 🙂

  4. Napisane w sagneska s 23 listopada, 2014

    Pysznie i zdrowo 🙂 Czego chcieć więcej!? Super!

    Zapraszam do siebie: ****************** !
    Tam nie tylko kulinaria 🙂

  5. Napisane w Kamil s 3 grudnia, 2014

    To słowa „zdrowy” i „fast food” mogą się łączyć :)? Hehe.
    W diecie udało mi się wyeliminować białe pieczywo, itd. ale przy pizzy jakoś nie myślałem.Zawsze robię pizzę z ciasta drożdżowego, szczególnie takiego 4-5 cm 😛 No a potem brzusio rośnie, hehe 🙂
    A czy z innej mąki niż razowej, spód też by się udał?
    Co do sosu do pizzy – ja ostatnio kupiłem świetny przecier pomidorowy z czosnkiem w dyskoncie z owadem 😉 Zapach i smak – mega 🙂 Polecam!

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 6 grudnia, 2014

      Fast food to określenie kojarzące nam się z pizzami, hamburgerami, hot dogami itp. a z doświadczenia wiem, że wszystkie te potrawy można przygotować w zdrowszej wersji stąd określenie – „zdrowy fast food”:)
      Ciasto do pizzy tak naprawdę można przygotować z każdej mąki, nawet chlebowej.
      Pozdrawiam.

  6. Napisane w Zosik s 31 grudnia, 2014

    Pyszne i zdrowe – ja zawsze dodaję jednak więcej dodatków – kukurydza, kurczak…

  7. Napisane w Albert s 9 stycznia, 2015

    Przepis super, wczoraj sprawdzałem pizza świetnie smakuje, polecam piec ją na kamieniu do pizzy, świetna rzecz, jeśli by ktoś szukał >Kammień do pizzy

  8. Napisane w Jadzia s 27 lutego, 2015

    Ciekawy przepis, teraz mogę się zajadać pizzą bez wyrzutów sumienia 😉

  9. Napisane w Julita s 23 marca, 2015

    Takie fast-foody to ja lubię:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress