Zupa krem z kalafiora z selerem, imbirem i pomarańczą

2015-01-29
  • Koszt: 13 zł
  • Porcja: 330 ml
  • Ilość porcji: 8m
  • Czas przyrządzenia: 15m
  • Całkowity czas: 1:30 h

Zupa krem z kalafiora

Zupy kremy to bogactwo składników mineralnych i witamin zawartych w warzywach. Są niskokaloryczne, lekkostrawne bardzo dietetyczne i ostatnio niezwykle modne bo w zasadzie w menu każdej renomowanej restauracji znajdziemy zupę krem. Kolejną zaletą zup kremów jest fakt że możemy w takiej zupie przemycić to czego nasze dzieci nie lubią czyli por, seler, imbir, kalafior itp. a atrakcyjne dodatki dodadzą wyrazistości i wyrafinowania takiemu daniu. Jeśli chodzi o dodatki to możemy tu  zaszaleć. Świetnie będą pasowały suszone pomidory, lekko podsmażane pieczarki, rukola, prażone pestki dyni, ziarna słonecznika czy czarnuszki. Polecam także  bazyliowe pesto czy po prostu kilka kropel oliwy z oliwek i świeże zioła.

Zupa krem z kalafiora – składniki

1 kalafior (1,5 kg)

1 por – tylko biała część łodygi ( 150 g)

1/2 selera (350 g)

korzeń imbiru (30 g)

4 średnie ziemniaki (450 g)

2 litry wody

sok z 1/2 pomarańczy

skórka otarta z całej pomarańczy

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyża stołowa miodu

koper do posypania, rukola, czarnuszka

sól morska, pieprz do smaku

Zupa krem z kalafiora – przygotowanie

Oddzielamy łodygi od kalafiora i dzielimy go na różyczki. Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Selera obieramy ze skóry, płuczemy i również kroimy w grubą kostkę. Dokładnie myjemy wszystkie składniki i wrzucamy do gotującego się wrzątku (2 litry wody).

Pora (tylko jasną część łodygi) kroimy w cienkie plastry i przesmażamy do szklistości na łyżce oliwy. Następnie przekładamy do gotujących się ziemniaków, kalafiora i selera.

Imbir obieramy i ścieramy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Wkładamy do garnka. Zupę obficie doprawiamy pieprzem i solą morską.

Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny – do momentu aż będą tak miękkie że same zaczną się rozpadać.

Z połowy pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, oba składniki dodajemy do gotującej się zupy.

Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku i zestawiamy z ognia. Zupę miksujemy a pod koniec miksowania dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 3 łyżki oliwy z oliwek dzięki czemu zupa będzie miała gładką, błyszczącą konsystencję.

Zupę porcjujemy na talerze, obficie obsypujemy posiekanym koprem i dodajemy to co lubimy najbardziej. Ja wybrałam oliwę z oliwek i lekko podsmażone pieczarki a w wersji dietetycznej – czarnuszkę i rukolę.

Inne dodatki według uznania:)

Polecam – jest pysznie:) !!!

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Klaudia s 29 stycznia, 2015

    Wygląda przepysznie, taki gęsty krem – najbardziej takie lubię!

  2. Napisane w Kasia s 3 lutego, 2015

    Mmm pycha! :))
    Zapraszam do siebie na placuszki marchewkowe.

    http://www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

  3. Napisane w ela1989 s 10 lutego, 2015

    Świetny przepis, polecam!

  4. Napisane w Ula s 13 lutego, 2015

    Pysznie i zdrowo przede wszystkim! 🙂

  5. Napisane w chunk s 16 lutego, 2015

    jej! bardzo ciekawy przepis, zastanawiam się jaki aromat nadaje seler, bo zazwyczaj nie przepadam za gotowanymi kawałkami selera w zupie…

    myślę, że to bardzo zdrowa zupa

  6. Napisane w Kamil s 3 marca, 2015

    Witam pysznie wygląda ta zupka. Muszę powiedzieć, że jak nienawidziłem zup tak ostatnio je bardzo polubiłem. Szczególnie bardzo lubię zupę kalafiorową i pomidorową. Widzę, że jeden ciekawy przepis właśnie znalazłem, a teraz muszę poszukać jeszcze coś, na zupkę pomidorową.

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 3 marca, 2015

      Bardzo się cieszę że Polubiła Pan tego typu zupy. Są bardzo zdrowe i dodatkowo dietetyczne. Na blogu znajdują się również inne przepisy na zupy kremy. A wkrótce znajdzie się również krem z marchwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

2 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

    Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

  • Chłodnik z młodego szczawiu

    Chłodnik z młodego szczawiu

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

Informacje żywieniowe

W przeliczeniu na porcję

  • Energia

    115 kcal
  • Białko

    14,5 g
  • Węglowodany

    6,3 g
  • Tłuszcze

    5,15 g

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress