Zupa krem z marchwi z płatkami migdałów

2015-03-03
  • Koszt: 9 zł
  • Porcja: 250 ml
  • Ilość porcji: 8m
  • Czas przyrządzenia: 20m
  • Całkowity czas: 1:30 h

Zupa krem z marchwi z migdałami

To kolejny szybki przepis na smaczną, zdrową i dietetyczną zupę. Aby przygotować skórę do lata i wiosny warto zadbać o to by w diecie nie brakowało beta karotenu zawartego właśnie w marchewce, który nada ładnego koloru naszej cerze.

Zupa krem z marchwi z migdałami – składniki

0,5 kg marchewki

4 średnie ziemniaki

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 cm kawałek świeżego imbiru

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka kurkumy lub szafranu

pieprz, sól, papryka słodka – do smaku

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

płatki migdałów do posypania

płatki nagietka do dekoracji

Podane składniki wystarczą do przygotowania zupy dla 4 osób.

 Zupa krem z marchwi z migdałami – przygotowanie

Marchewki, ziemniaki, imbir, czosnek i cebulę obieramy i dokładnie płuczemy. Składniki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy w garnku wodą tak by wszystkie były zanurzone w wodzie. Ilość zużytej wody zależy od ilości i wielkości składników, więc warto mieć w czajniku przegotowaną wodę aby w razie potrzeby móc nią uzupełnić zupę.

Składniki gotujemy na wolnym ogniu około 1 – 1,5 godz. Jeśli dysponujecie takim urządzeniem jak szybkowar to proponuję go użyć gdyż przygotowanie w nim zupy potrwa niecałą godzinę, a cały aromat zostanie w środku zupy.

Gdy składniki będą miękkie i pod naciskiem widelca będą się łamać zdejmujemy zupę z kuchenki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dodajemy także kurkumę lub szafran które nadadzą zupie bardzo intensywnie pomarańczowej barwy oraz sok z cytryny.

Zupę dokładnie miksujemy i jeśli zaistnieje taka potrzeba rozrzedzamy wodą. Pod koniec miksowania dolewamy oliwę z oliwek która nada zupie gładkości i połysku.

Następnie zupę wstawiamy na palnik aby się zagotowała.

Porcjujemy do miseczek i dekorujemy płatkami migdałów (mogą być uprażone) oraz płatkami nagietka.

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Selz s 4 marca, 2015

    Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam migdały i różne wariacje na temat marchewki 🙂 Muszę wypróbować ten przepis.

  2. Napisane w Judyta s 18 marca, 2015

    Wygląda przepysznie 🙂

  3. Napisane w Iga s 27 marca, 2015

    Super sprawa z tymi płatkami migdałów! Ostatnio byłam w restauracji na małej uroczystości z okazji 50 – lecia ślubu moich dziadków. No i wtedy jako danie główne podano nam zupę brokułową z dodatkiem właśnie płatków migdałowych. Zawsze wydawało mi się, że migdały nie sa dla mnie. Ale zupa z płatkami była po prostu przepyszna, idealna! Migdały chrupiące, ale przy tym nie psujące idealnego smaku zupy, w właściwie kremu.

  4. Napisane w Ania s 27 marca, 2015

    Witam pierwsze słyszę, o płatkach migdałowych, jako dodatek do zup. Długo już gotuję, ale o takim rozwiązaniu słyszę po raz pierwszy. Ciekawe jak to wygląda w praktyce. Trzeba będzie sprawdzić, ponieważ takie połączenie wygląda fantastycznie.

  5. Napisane w Marysia s 24 maja, 2015

    Ja słyszałam, aczkolwiek nie stosowałam. Bo to w przepisach raczej nie spotykane, ale czasem trzeba po eksperymentować.

  6. Napisane w Marek s 28 maja, 2015

    Czeeeeesc 🙂 Wiesz, bardzo rzadko spotyka się tak utalentowane pod wzgledem pisania osoby jak Ty 🙂 Mam nadzieje, ze wpisow na Twoim blogu będzie powstawało już tylko coraz więcej 🙂 Juz się wrecz nie moge doczekac kolejnych 🙂 sam jeszcze calej zawartosci Twojego bloga nie sprawdzilem, ale sprawdzilem znaczna większość i nie było zadnego wpisu, który z czystym sercem moglbym nazwac „slabym” wpisem 🙂

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 28 maja, 2015

      Dziękuję bardzo za miłe słowa. Jak tylko czas pozwoli wpisów będzie przybywać:)
      Pozdrawiam serdecznie.

  7. Napisane w Rafał s 2 czerwca, 2015

    Nie wpadłbym na połączenie marchewki z płatkami migdałów. Wygląda smacznie, myślę, że podobnie smakuje 🙂

  8. Napisane w Marek s 8 czerwca, 2015

    Naprawdę świetny przepis, bardzo ciekawy i urozmaicony jeśli chodzi o jego składniki, bo jest tu dużo przypraw i warzyw, ogólnie zupa będąca bomba witaminową i do tego na pewno przepyszna w smaku, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂 Do tego pięknie wygląda ta zupa, pięknie udekorowana i wygląda naprawdę bardzo smakowicie 🙂

  9. Napisane w Kamil s 10 czerwca, 2015

    Kocham Twojego bloga, naprawdę go kocham! 🙂 Swietnie piszesz, posiadasz naprawdę ogromny talent, jestem pod jego wielkim wrazeniem, mam nadzieje, ze niedlugo dane mi będzie czytac Cie jeszcze czesciej, hmm? 🙂 Byloby swietnie móc co rano usiasc (lub co wieczor), przy kawie lub herbacie (zaleznie od pory) i czytac cos nowego spod Twojego pióra 😉

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 11 czerwca, 2015

      Bardzo dziękuję za przemiły komentarz. Jak to w życiu bywa czasem trzeba przedłożyć pracę zawodową nad kochane hobby:) …ale obiecuję nadrobić zaległości jak tylko będzie to możliwe.

  10. Napisane w Kasia s 12 czerwca, 2015

    Czeeeesc 🙂 Musze Ci przyznac, ze posiadasz naprawdę ogromny talent do pisania tekstow 🙂 Jestem pod jego wielkim wrazeniem, osobiscie również chcialbym tak dobrze pisac, jednak nie zawsze mi to wychodzi, z takim talentem do pisania trzeba się widocznie urodzic, no inaczej być nie może, to musi być forma daru 🙂 Pozdrawiam 🙂

  11. Napisane w Norbert s 19 czerwca, 2015

    przepisy na tym blogu to poezja 😀

  12. Napisane w Monika s 23 sierpnia, 2015

    Hej 🙂 Chcialbym Ci powiedziec, ze posiadasz naprawdę ogromny talent do pisania 🙂 Taki talent z cala pewnoscia, jest już forma daru 🙂 Bardzo lubię czytac Twoje teksty, uwazam je za bardzo wartosciowy kawalek lektury, mimo, ze są krotkie i ukazuja się cyklicznie, staram się do nich wracac regularnie 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

  13. Napisane w Marcin s 3 października, 2015

    Wow 🙂 Swietny tekst, ale w sumie nie tylko tekst, caly Twoj blog jest swietny i trzyma rowny, bardzo wysoki poziom. Poziom, który dla wielu blogerow jeszcze przez wiele lat, przez bardzo dlugi czas będzie nieosiągalny 🙂 Nieładnie tak zostawiac konkurencje w tyle, bez nadziei, hehe 🙂 Pisz czesciej, na pewno będę się czesciej tutaj udzielał 🙂

  14. Napisane w www.przepis-y.pl s 17 listopada, 2015

    Pięknie się prezentuje, aż zal jej zjeść. Ale musi smakować obłędnie. Mam cel na ten tydzień by gotować zupy więc przepis pasuje idealnie i na pewno zostanie wykorzystany.

  15. Napisane w Zakopane ski packages s 23 listopada, 2015

    Prezentuje się pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! koniecznie muszę wypróbować przepis w weekend!:) Dziękuję!

  16. Napisane w Ania s 6 maja, 2016

    Uwielbiamy kremy! A migdały? Rewelacja! 🙂

  17. Napisane w Kcalmar s 27 maja, 2016

    Rzeczywiście ciekawy przepis, no i są migdały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

2 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

    Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

  • Chłodnik z młodego szczawiu

    Chłodnik z młodego szczawiu

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

Informacje żywieniowe

W przeliczeniu na porcję

  • Energia

    63,5 kcal
  • Białko

    1,8 g
  • Węglowodany

    6,4 g
  • Tłuszcz

    3,2 g

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress