Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Przez : | 4 komentarze | On : Styczeń 27, 2016 | Kategoria : Dania rybne

ROLADKI Z PSTRĄGA – składniki:

2 filety z pstrąga, każdy około 200 g

1 średnia cukinia

kilka liści selera naciowego

70 g sera pleśniowego np. lazur

sok wyciśnięty z 1 cytryny

pieprz cytrynowy

pieprz czosnkowy

Podane proporcje wystarczą do przygotowania 4 roladek z pstrąga

Roladki rybne

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

ROLADKI Z PSTRĄGA – Przygotowanie:

Filety z pstrąga rozcinamy wzdłuż, w ten sposób otrzymujemy cztery długie płaty z pstrąga. Z każdego płatu usuwamy ewentualne ości.

Filety przyprawiamy obficie cytrynowym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy liśćmi selera naciowego. Wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut aby ryba się zamarynowała.

Filety z pstrąga w marynacie z soku z cytryny z pieprzem cytrynowym i selerem naciowym

Filety z pstrąga w marynacie z soku z cytryny z pieprzem cytrynowym i selerem naciowym

Cukinię myjemy i odkrajamy z niej po długości 4 cienkie plastry. Plastry cukini obsypujemy z obu stron solą i odkładamy na 10 minut aby warzywo puściło sok.

Po 10 minutach cukinię płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy lub grillujemy na niewielkiej ilości tłuszczu tak aby zmiękła. 

Plastry cukini

Plastry cukinii

Pozostałą część cukinii kroimy w cienkie słupki typu jelienne.

Julienne z cukinii

Julienne z cukinii

Na płatach pstrąga układamy plastry cukinii oraz trójkątny lub prostokątny kawałek sera pleśniowego, jak na zdjęciu poniżej. 

Przyrządzanie roladki z pstrąga

Przyrządzanie roladki z pstrąga

Filety zwijamy i przekłuwamy jedną lub dwiema wykałaczkami. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy julienne z cukinii.

Roladka z pstrąga przed pieczeniem

Roladka z pstrąga przed pieczeniem

 

Roladka z pstrąga przed pieczeniem

Roladka z pstrąga przed pieczeniem

Roladka z pstrąga przed pieczeniem

Roladka z pstrąga przed pieczeniem

Roladki pieczemy w temperaturze 160-180 St. C, 30-40 minut, początkowo pod przykryciem.

Roladki świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i julienne z cukinii.

 

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

 

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

 

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w sagneska s 23 listopada, 2014

    Nie wpadałabym na coś takiego! Wygląda przepysznie 🙂 i wydaje się być bardzo łatwe do przyrządzenia!

  2. Napisane w Grażynka s 30 grudnia, 2014

    Pyszności! Muszę kiedyś zrobić mojemu facetowi to danie z naszych ulubionych składników 🙂

  3. Napisane w Monika s 31 grudnia, 2014

    Kombinacja moich ulubionych produktów 🙂

  4. Napisane w Janusz s 30 stycznia, 2015

    Nigdy nie przepadałem za rybami, ale postanowiłem się w końcu przełamać. Teraz mam wrażenie, że połączenie pstrąga z cukinią to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłem! Niebo w gębie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress