Rozgrzewająca zupa krem z dyni z marchwią i imbirem

Przez : | 13 komentarzy | On : Wrzesień 8, 2014 | Kategoria : Zupy

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z marchwią i imbirem świetnie nas rozgrzeje jesienią, zwłaszcza w chłodne dni. Dodatkowo zawiera mało kalorii, jest lekko strawna, w sam raz na kolację lub jako danie dla dzieci. To świetna propozycja posiłku dla bezglutenowców (zupa nie jest zagęszczana mąką).

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z marchwią i imbirem

Rozgrzewająca zupa krem z dyni – składniki

500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)

pół średniego selera

2-3  marchewki

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka cynamonu

sok z 1/2 cytryny

pół łyżeczki ostrej papryki

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 6-8 osób

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Dynia

Rozgrzewająca zupa krem z dyni – przygotowanie

Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie  kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.

Selera, marchew i imbir również obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Kawałki dyni, marchewki, imbiru i selera zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, paprykę ostrą  oraz curry. 

Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem. 

Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z marchwią i imbirem

 

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z marchwią i imbirem

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z marchwią i imbirem

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Ivonne s 1 listopada, 2013

    Sok z połowy cytryny zdominował niestety wszystkie inne wspaniałe smaki i przyprawy 🙁 myślę, że wystarczyłoby go kilka kropli…

    • Napisane w admin s 1 listopada, 2013

      W tej zupie którą ja zrobiłam smaki były zrównoważone, może efekt końcowy zależał od wielkości cytryny. Cóż postaram się precyzować ilości.
      Pozdrawiam.

  2. Napisane w Justyna s 12 września, 2014

    Spróbowałam i zupa jest pyszna, idealny smak na jesień. Na pewno będą ją często przyrządzać. Pozdrawiam i dziękuję za genialny przepis.

  3. Napisane w Krzysiek s 13 września, 2014

    Uwielbiam zupy. Kradnę przepis i ruszam do kuchni.

  4. Napisane w aga s 22 września, 2014

    Witam. Mam pytanie- w skladnikach napisane jest żeby dodać pół łyżeczki papryki ostrej, natomiast w opisie przygotowania jest papryka słodka… Której mam dodać? Pozdrawiam

    • Napisane w admin s 23 września, 2014

      Już poprawiłam. Należy dodać papryki ostrej, aby wyostrzyć smak zupy, gdyż dynia jest dość słodkim warzywem.

  5. Napisane w Jakub s 11 października, 2014

    uwielbiam dynię, stanowi podstawę mojego pożywienia przez cały sezon jesienny. koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na zupę, w takim towarzystwie jeszcze dyni nie jadłem. Ja krem dyniowy robię ze smażonymi pomidorami, cebulką i czosnkiem, ale warto spróbować czegoś nowego! nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory jak miska ciepłej, kremowej zupy.

  6. Napisane w Magical June s 10 listopada, 2014

    Muszę wypróbować ten przepis 🙂 Tymczasem jednak polecam własny sprawdzony: **************************************

  7. Napisane w Kalina s 26 listopada, 2014

    Mniam, jadłam to dziś, naprawdę pyszne. Polecam też http://www.manu.info.pl/

  8. Napisane w Padma s 27 listopada, 2014

    Uwielbiam te składniki, każdy z osobna, więc i razem powinny mi spasować.

  9. Napisane w Michał s 18 września, 2015

    Śliczne zdjęcia. Podoba mi się pomysł dodania natki pietruszki – muszę spróbować!

  10. Napisane w Darek s 11 sierpnia, 2016

    Pięknie wygląda taki pomarańczowy krem 🙂 Spróbuję!

  11. Napisane w Agata s 16 września, 2016

    Dynia czyli samo zdrowie! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress