Rzeżucha – Wielkanocna mała wielka roślina

 Rzeżucha   Wielkanocna mała wielka roślinapinit fg en rect gray 20 Rzeżucha   Wielkanocna mała wielka roślina

RZEŻUCHA – informacje ogólne

Rzeżucha jest niewielką rośliną najczęściej wysiewaną na początku wiosny, tuż przed Wielkanocą, stąd właśnie zaczęto kojarzyć ją właśnie z tym świętem, stała się obok jajek i żurku kolejnym jego symbolem. Rzeżucha oprócz estetycznego, dekoracyjnego wyglądu posiada również dużo prozdrowotnych właściwości. Oto niektóre z nich:

1. Rzeżucha stanowi źródło łatwo przyswajalnego jodu – cennego składnika w walce z niedoczynnością tarczycy.

2. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów.

3.  Rzeżucha to bogactwo witaminy K, która zapobiega wypłukiwaniu minerałów z kości stąd jest pomocna w walce z osteoporozą. Warto dodać, że garść rzeżuchy jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie właśnie na witaminę K.

4. Jej jedzenie zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, gdyż obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom oprócz tego że hamuje apetyt na słodycze to również wspomaga prawidłową pracę trzustki.

5. Ponadto zawiera minerały i witaminy takie jak: A, B1, B2, PP, oraz chrom, potas, siarkę,mangan, magnez oraz wapń.

6. Rzeżusze przypisuje się również właściwości oczyszczające organizm oraz wzmacniające włosy i paznokcie.

DSCN1493 Rzeżucha   Wielkanocna mała wielka roślina

Rzeżucha

Zastosowanie w kuchni

Rzeżucha najczęściej spożywana jest na zimno jako dodatek do sałatek,  jajek faszerowanych, kanapek i innych przekąsek. Można poddawać ją również obróbce cieplnej, co zwiększa zawartość w niej witaminy K – np. sporządzając zupę krem z rzeżuchy, czy dodając ją do zapiekanek i innych dań na ciepło.

Wysiew rzeżuchy

Rzeżucha jeśli chodzi o podłoże i warunki hodowli nie jest wymagającą rośliną. Urośnie w zasadzie na każdym podłożu, może być to ziemia jak też wata. Aby rosła należy regularnie nawilżać podłoże, ale nie przelewać i ustawić ją w słonecznym miejscu, ale nie na bezpośrednim słońcu, które może zbytnio przesuszyć roślinę.

1. Doniczkę wykładamy watą lub ziemią.

2. Na podłożu rozsypujemy dość gęsto ziarna i podlewamy je. UWAGA – nie przysypujemy ich podłożem!

3. Naczynie ustawiamy w słonecznym miejscu, ale nie na bezpośrednim słońcu.

4. Codziennie podlewamy taką ilością wody aby podłoże było nie przelane, ale wilgotne cały czas.

5. Proces wzrostu, do pełnej dojrzałości rzeżuchy trwa  około 7 dni.

rzezucha2 Rzeżucha   Wielkanocna mała wielka roślina

Rzeżucha dzień 5

rzezuch Rzeżucha   Wielkanocna mała wielka roślina

Rzeżucha dzień 7

Autor: Justyna Szymanska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nawigacja

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress