Wszystkie przepisy wbazylia

Bazyliowe chrusty na słono

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 15, 2016 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Tłusty czwartek

Bazyliowe chrusty

Bazyliowe chrusty na słono – składniki: 200 g mąki 10 g masła 2 żołtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka spirytusu 1 łyżka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli smalec do smażenia Bazyliowe chrusty na słono – przygotowanie: Masło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę bazylii sól... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z zielonego groszku z wędzonym łososiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 27, 2014 | Kategoria: Sałatki

Sałatka z zielonego groszku z wędzonym łososiem – składniki 200 g zielonego groszku 80 g wędzonego łososia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy, lniany lub z wiesiołka – wszystkie dostępne na zdrowy-olej.pl) świeżo zmielony pieprz do smaku Podane składniki wystarcza... wiecej

Czytaj dalej

Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Przez: | 4 komentarze | W: Styczeń 2, 2014 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Przystawki i przekąski, Śniadania

Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Pomidory w technologii gastronomicznej zajmują stosunkowo wysokie miejsce. Oprócz dużej przydatności kulinarnej (zupy, sałatki, przystawki zimne i gorące) są cennym żywieniowo produktem. Tu warto zwrócić uwagę na LIKOPEN – składnik o silnym działaniu przeciw utleniającym, którego przyswajalność zwiększa się pod wpływem działania temperatury. PIECZONE POMIDORY – składniki: 2 pomidory 1/2 małej... wiecej

Czytaj dalej

Zapiekane penne z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Przez: | 2 komentarze | W: Grudzień 12, 2013 | Kategoria: Makarony

Zapiekane penne z wędzonym łososiem – składniki 200 g penne 100 g wędzonego łososia 100 g suszonych pomidorów 50 g sera długo dojrzewającego (np. grana padano, parmezan) 10 czarnych oliwek kilka liści bazylii 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo zmielony Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 3-4 osób.... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z domowym pesto i suszonymi pomidorami

Przez: | 1 Komentarz | W: Październik 2, 2013 | Kategoria: Makarony

Makaron pełnoziarnisty – właściwości Makarony są źródłem węglowodanów – czyli energii potrzebnej naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając makarony starajmy się aby były one z mąki z pełnego przemiału – takie makarony stanowią cenne źródło błonnika, witamin oraz złożonych węglowodanów, dłużej spalanych przez nasz organizm dzięki czemu  dłużej czujemy się... wiecej

Czytaj dalej

Jak zrobić domowe pesto ??

Przez: | 2 komentarze | W: Październik 1, 2013 | Kategoria: Makarony, Sosy, To warto wiedzieć !

DOMOWE PESTO   Domowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z orzechów piniowych, czosnku, bazylii i oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna... wiecej

Czytaj dalej

Grzanki z suszonym pomidorem i kiszonym ogórkiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Lipiec 4, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Śniadania

Do przygotowania grzanek potrzebne będą: 6-8 kromek razowego pieczywa 20-30 g sera żółtego np. mozzarella 1 duży ogórek kiszony lub małosolny, w zależności od upodobań:) 10 – 15 g suszonych pomidorów z zalewy 1 mały świeży pomidor kilka liści świeżej bazylii pieprz Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 6-8 grzanek... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z domowym pesto ze świeżych pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 31, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania dania potrzebne będą: 300 g makaronu spaghetti 1 cebula dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 2 średnie pomidory świeża lub suszona bazylia 20 g startego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie... wiecej

Czytaj dalej

Klasyczna sałatka caprese

Przez: | 2 komentarze | W: Kwiecień 26, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Sałatki

Sałatka caprese to rdzennie włoska przystawka której głównym składnikiem są pomidory i ser mozzarella. Mimo głównych składników danie to nie może obejść się bez oliwy extra vergine i bazylii. Często praktykowane jest dodawanie oliwek oraz rukoli. Danie to podbiło świat swoją delikatnością i wyrafinowanym połączeniem prostych smaków. Caprese do dietetyczna... wiecej

Czytaj dalej
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z łososia – składniki: 130 g łososia 30 g parmezanu 50 g orzechów pistacjowych ...

Czytaj dalej

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 9, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Omlet ze szpinakiem to świetna propozycja lekkiego i pożywnego śniadania. Dodatek bazylii – która ma m.in. działanie łagodzące wzdęcia sprawia, że nasz żołądek lekko znosi proces smażenia. W dodatku dodając warzywa do omletu wzbogacamy nasz jadłospis w witaminy oraz  sole mineralne zawarte w świeżym szpinaku, pomidorach i rzeżusze. Do przygotowania... wiecej

Czytaj dalej

Bazyliowa tarta z pieczarkami, cukinią i parmezanem

Przez: | 3 komentarze | W: Kwiecień 7, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Bazyliowa tarta z pieczarkami – SKŁADNIKI SPÓD DO TARTY 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka bazylii 50 ml mleka NADZIENIE 250 g pieczarek 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 60 g parmezanu 150 ml śmietany 30% sol, pieprz Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla około... wiecej

Czytaj dalej

Placki z kaszy gryczanej z marchewką i słonecznikiem

Przez: | 6 komentarzy | W: Marzec 29, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Kasza gryczana  stanowi bardzo dobre źródło wartościowego białka roślinnego. Zawiera go od 10 do 16%. Białko to jest znacznie lepiej przyswajalne niż białko zbóż, posiada  podobną wartość do białka pochodzącego z roślin strączkowych takich jak soja, fasola, groch oraz jest dobrym źródłem unikatowych aminokwasów – lizyny i tryptofanu których organizm... wiecej

Czytaj dalej

Pizza calzone z kurczakiem

Przez: | 5 komentarzy | W: Marzec 10, 2013 | Kategoria: Fast-food

Pizza calzone to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga, wypełnionego serem i farszem. W doborze farszu można wykazać dowolność, należy jednak zwrócić uwagę aby dodatki nie były płynne (poza sosem). Zbyt duża ilość wody może spowodować rozklejenie się calzone. Do przygotowania pizzy calzone potrzebne będą: CIASTO: 1 kg... wiecej

Czytaj dalej

Sałtaka z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Luty 3, 2013 | Kategoria: Sałatki

Do przygotowania sałatki potrzebne będą: 2 duże piersi drobiowe 1/2 główki sałaty lodowej 1 mały pomidor 1 mały  słoiczek suszonych pomidorów 2 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 2 garście prażonej cebuli sok z 1/2 cytryny bazylia rozmaryn odrobina mieszanki przypraw do kurczaka pieprz Sałatka wystarcza dla około 4 osób Piersi drobiowe... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z kalmarami i pomidorkami cherry

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotwania dania potrzebne będą: 250 g spaghetti razowego 150 g pomidorków cherry 200 g kalmarów (w krążkach) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 20 g parmezanu (do posypania) oliwa z oliwek pieprz, sól bazylia odrobina przyprawy do ryb Z podanych składników sporządzimy danie dla 3 osób Kalmary rozmrażamy w... wiecej

Czytaj dalej

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Śniadania

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami Bruschetta jest tradycyjną włoską przystawką którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdza się jako danie śniadaniowe bądź kolacyjne lub dodatek do zup, chociaż tak naprawdę bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przystawek (tzw. antipasti). Tradycyjna składa się z pszennego... wiecej

Czytaj dalej

Penne z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 22, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania tej wersji makaronu potrzebne będą: 250 g makaronu penne 200 g szynki wieprzowej lub łopatki 200 g pieczarek 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść startego parmezanu bazylia słodka papryka sól, pieprz do smaku Szynkę wieprzową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będzie gotowa wyjmujemy z wody i odstawiamy do... wiecej

Czytaj dalej

Bazyliowe faworki na słono

Przez: | 1 Komentarz | W: Styczeń 22, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Tłusty czwartek

Bazyliowe faworki na słono

Bazyliowe faworki na słono – składniki: 200 g mąki 10 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka spirytusu 1 łyżka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli smalec do smażenia Bazyliowe faworki na słono – przygotowanie Masło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę suszonej bazylii sól i... wiecej

Czytaj dalej

Zupa krem z pomidorów z bazylią

Przez: | 1 Komentarz | W: Styczeń 13, 2013 | Kategoria: Zupy

Zupy kremy to zupy ostatnio bardzo modne. Główną ich zaletą jest przetarta forma składników co sprawia że zupy tego typu są łatwostrawne. Druga zaleta zup kremów, doceniana szczególnie przez rodziców to fakt iż do takiej zupy możemy dodać wartościowe, ale niekoniecznie lubiane przez dzieci warzywa, jak pietruszka, seler czy cebula,... wiecej

Czytaj dalej

Trzykolorowe risotto z serem cheddar, wędzonym łososiem i pomidorami

Przez: | 1 Komentarz | W: Styczeń 8, 2013 | Kategoria: Dania jednogarnkowe

Sporządzając risotto pamiętajmy o kilku ważnych zasadach koniecznych by osiągnąć idealne risotto: 1. Dobór dobrego gatunku ryżu na risotto ( carnaroli, arborio lub vialone nano) 2. Wino i bulion dodawane do risotta nie mogą być zimne gdyż w ten sposób zahartujemy ryż i nie zmięknie. 3. Wino dodajemy tuż po... wiecej

Czytaj dalej

Bazylia – królowa ziół kuchni sródziemnomorskiej

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Makarony, To warto wiedzieć !

Bazylia – kuchnia śródziemnomorska Bazylia to królowa ziół kuchni śródziemnomorskiej o czym mówi sama jej nazwa – łacińska nazwa „basilikos” wywodzi się z języka greckiego i w dosłownym znaczeniu oznacza „króla”.  Zioło to od kilku lat króluje również w kuchni polskiej. W wielu domach wygląda z doniczek przez okna kuchenne, coraz częściej używana... wiecej

Czytaj dalej

Smażony łosoś podany na carpaccio z pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 1, 2013 | Kategoria: Dania rybne, Przystawki i przekąski

Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie  nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli  łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się... wiecej

Czytaj dalej

Rolada na zimno z łososiem i kaparami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 23, 2012 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Do sporządzenia dania potrzebne będą: 500 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia 50 g kaparów z zalewy 20 g orzechów wloskich sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy suszona bazylia sól, pieprz Serek mascarpone mieszamy z solą, pieprzem, łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny oraz bazylią na jdenolitą masę. Orzechy... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress