Wszystkie przepisy wcebula

Przeciwzapalne i rozgrzewające właściwości naturalnych antybiotyków.

Średnia ocena: (0 / 5)

NATURALNE ANTYBIOTYKI Jesień i zima to pory roku kiedy bardziej niż zwykle jesteśmy podatni na ...

Czytaj dalej

Śledź z suszonymi pomidorami, kiszonym ogórkiem i cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 17, 2013 | Kategoria: Dania rybne, Menu Wigilijne

Śledź z suszonymi pomidorami

ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI – Składniki 350-400 g filetów śledziowych, nie solonych 1/3 średniej cukinii (około 50 g) 1 małe jabłko (około 50 g) 80 g suszonych pomidorów 1 średni ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula pieprz świeżo zmielony, ewentualnie odrobina soli Podane składniki wystarczą do przygotowania przystawki dla około... wiecej

Czytaj dalej

Banica z grzybami – pyszny zamiennik tradycyjnych pasztecików

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 11, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Menu Wigilijne

BANICA – pochodzenie dania Banica jest tradycyjnym bułgarskim daniem podawanym jako placek z nadzieniem z sera lub w formie ślimaka z farszem w środku. Banicę przyrządza się wyrabiając twarde ciasto z mąki, wody, soli i oleju.  Moja dzisiejsza propozycja to banica z farszem grzybowym. Przepis ten stworzyłam jako nietypową alternatywę... wiecej

Czytaj dalej

Kurczak w pomidorowym curry

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 2, 2013 | Kategoria: Dania mięsne

Kurczak w pomidorowym curry to propozycja szybkiego i zdrowego dania obiadowego. Pamiętajmy, że pomidory to duża porcja likopenu a curry to zestaw przypraw które skutecznie przeciwstawią się procesom starzenia naszego organizmu, dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom. Składniki: 200 g piersi drobiowej 1 puszka pomidorów (około 400 g) 1 mała czerwona... wiecej

Czytaj dalej

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa z kiełbasą

Typ przepisu:
Średnia ocena: (0 / 5)

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa Jesienna zupa jarzynowo-pomidorowa z kiełbasą to propozycja sycącej, rozgrzewającej zupy ...

Czytaj dalej

Sałatka grecka

Przez: | 3 komentarze | W: Listopad 17, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Sałatki

Sałatka grecka to klasyczna sałatka z fetą. Jej rodzinnym krajem pochodzenia jest Grecja, gdzie zwykle jada się nieprzetworzone warzywa i owoce w dużych ilościach, a także ryby, owoce morza i oliwę z oliwek- DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA. Sałatka grecka – składniki: 1/2 opakowania fety 1 pomidor 1/2 ogórka 1 czerwona cebula 1 małe... wiecej

Czytaj dalej

Ragout z wątróbki drobiowej z tymiankiem

Przez: | 3 komentarze | W: Październik 22, 2013 | Kategoria: Dania jednogarnkowe

Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 1 mała czerwona cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 4-6 pieczarek 150 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego świeży tymianek sól pieprz ostra papryka Przygotowanie  Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w pół pióra, Pieczarki... wiecej

Czytaj dalej

Pożywna sałatka z kurczakiem i pieczonymi młodymi ziemniakami

Przez: | 2 komentarze | W: Sierpień 16, 2013 | Kategoria: Sałatki

Sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniakami – składniki 10 malutkich, lub 5 średnich młodych ziemniaków 300 g piersi z kurczaka 3 garście rukoli kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 cebula dymka ze szczypiorem 3 małe ogórki kiszone sproszkowana słodka papryka zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy SOS ‚200 ml jogurtu... wiecej

Czytaj dalej

Pierogi ze szpinakiem z pełnoziarnistej mąki z herbatą Pu-erh

Przez: | 2 komentarze | W: Maj 9, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Menu Wigilijne

Pierogi z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem to świetna propozycja zdrowego dania obiadowego. Gotowane pierogi są lekkie, a bogata w błonnik mąka sprawi, że nasz organizm szybko je strawi i nie obciąży przewodu pokarmowego. Dodatek do ciasta naparu z herbaty Pu-erh nada ciastu ładnego brązowo-pomarańczowego koloru oraz wspomoże dodatkowo naszą przemianę... wiecej

Czytaj dalej

Bazyliowa tarta z pieczarkami, cukinią i parmezanem

Przez: | 3 komentarze | W: Kwiecień 7, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Bazyliowa tarta z pieczarkami – SKŁADNIKI SPÓD DO TARTY 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka bazylii 50 ml mleka NADZIENIE 250 g pieczarek 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 60 g parmezanu 150 ml śmietany 30% sol, pieprz Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla około... wiecej

Czytaj dalej

Boeuf strogonow

Przez: | 6 komentarzy | W: Marzec 22, 2013 | Kategoria: Dania mięsne

Boeuf strogonow czy też beef strogonoff – bo obie wersje są poprawne, to nic innego jak jednogarnkowe danie z polędwicą wołową, pokrojoną w cienkie paski, w roli głównej. Pytanie o pochodzenie dania przysparza małego kłopotu gdyż boeuf strogonow został po raz pierwszy przyrządzony w XIX w. na dworze rosyjskiego hrabiego... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z tortellini, szynką, brokułem i ciecierzycą

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 17, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Sałatki

Sałatkę tę szczególnie polecam osobom pragnącym zdrowo się odżywiać, jak też tym którzy są na diecie. Jest nisko kaloryczna i bardzo pożywna, dzięki czemu nasyca na dłużej. Bogata w warzywa dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, a sos na bazie jogurtu naturalnego nie obciąża przewodu pokarmowego. Do przygotowania sałatki potrzebne... wiecej

Czytaj dalej

Sos tatarski

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 6, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Sosy

Sos tatarski to świetny dodatek do jaj na twardo, mięsnych i rybnych rolad na zimno oraz wędlin.  Do sporządzenia sosu potrzebne będą: około 6 marynowanych grzybów (kurki, borowiki lub pieczarki) 1 mała cebula biała (mogą być dwie dymki) 2-3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1/3 pęczka szczypioru 2 łyżki jogurtu... wiecej

Czytaj dalej

Zapiekanka z pieczarkami

Przez: | 3 komentarze | W: Luty 20, 2013 | Kategoria: Fast-food

Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą: 2 bagietki 250 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy majeranek 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Zapiekanka z pieczarkami – przygotowanie Cebule obieramy i płuczemy a następnie kroimy w pół piórka. Pieczarki dokładnie myjemy... wiecej

Czytaj dalej

Gulasz z serc drobiowych z warzywami i lubczykiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 7, 2013 | Kategoria: Dania mięsne

Do przygotowania gulaszu potrzebne będą: 350 g serc drobiowych 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 1 mała marchewka 1 średni ogórek kiszony kawałek pora 1/2 pęczka świeżego lubczyku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oliwy ziele angielskie liść laurowy słodka papryka pieprz, sól Z podanych składników sporządzimy danie dla 2-3 osób... wiecej

Czytaj dalej

Sałtaka z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Luty 3, 2013 | Kategoria: Sałatki

Do przygotowania sałatki potrzebne będą: 2 duże piersi drobiowe 1/2 główki sałaty lodowej 1 mały pomidor 1 mały  słoiczek suszonych pomidorów 2 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 2 garście prażonej cebuli sok z 1/2 cytryny bazylia rozmaryn odrobina mieszanki przypraw do kurczaka pieprz Sałatka wystarcza dla około 4 osób Piersi drobiowe... wiecej

Czytaj dalej

Mięsna zapiekanka z pieczarkami, ziemniakiem i serem camembert

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 16, 2013 | Kategoria: Dania mięsne, Fast-food

Do sporządzenia zapiekanki potrzebne będą: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego) 3 duże ziemniaki 1 op. sera camembert (około 120 g) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy (np. francuskiej) 4 łyżki oliwy tymianek oregano słodka papryka sól, pieprz  Ziemniaki myjemy, obieramy,... wiecej

Czytaj dalej

Tortilla z kurczakiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 12, 2013 | Kategoria: Fast-food

Tortilla z kurczakiem to szybka w przygotowaniu przekąska, chociaż świetnie nadaje się również na obiad. Placki można zrobić samemu, ja dziś wyjątkowo kupiłam ( zabrakło mi czasu aby je zrobić) chociaż z reguły  robię je sama.  Kupne bywają naprawdę dobre. Tylko uważajcie na skład. Im mniej nieznanych wam składników tym lepiej! Do sporządzenia... wiecej

Czytaj dalej

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – składniki: 200 g łososia 4 garście świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonego 1 garść słonecznika sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka kopru pieprz, sól do smaku Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – przygotowanie Łososia płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy... wiecej

Czytaj dalej

Tatar ze śledzia ze śliwką, na liściu sałaty

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 4, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Tatar ze śledzia na liściu sałaty Tatar ze śledzia ze śliwką, na liściu sałaty – Przepis na tę przekąskę stworzyłam z myślą o imprezach karnawałowych, na których coraz większą popularnością cieszą się przekąski koktajlowe, czyli takie do których nie potrzebne są nam sztućce. Chwytamy tatara na liściu sałaty i pędzimy się... wiecej

Czytaj dalej

Razowe penne z paskami schabu i warzywami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia tego dania potrzebne będą: 250 g makaronu penne (razowego) 200 g schabu 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży ogórek konserwowy 1 pomidor 2 ząbki czosnku 20 g parmezanu pieprz, sól szczypta ostrej papryki bazylia Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki,... wiecej

Czytaj dalej

Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym – składniki: 2 małe cukinie 150g fety 100g łososia wędzonego 1/4 selera naciowego 1 średnia czerwona cebula świeży estragon pieprz , sól Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 4 osób. Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym – przygotowanie: Cukinie kroimy wzdłóż,... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z wędzonym łososiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 29, 2012 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 80 g łososia wędzonego sałata lodowa 1 jajko ugotowane na twardo 1 mały pomidor lub 3 pomidorki koktajlowe 1 średni ogórek kiszony 1 mała cebula garść czarnych oliwek sos winegret Sałatka ta jest bardzo prosta do przygotowania. Sałatę myjemy i osuszamy. Następnie układamy na talerzu. Umyte... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress