Wszystkie przepisy wcytryna

Belona z cytrynowym pieprzem pieczona w folii

Przez: | 3 komentarze | W: Maj 10, 2016 | Kategoria: Dania rybne

Belona pieczona w folii to bardzo dietetyczne i lekkie danie, świetne na obiad lub kolację.  Dodatkowy atut tej ryby to oprócz jej rewelacyjnego smaku niebieski kręgosłup i ości, które wyglądem przypominają niebieską żyłkę. Ich wyrazistość w upieczonej rybie sprawia że  jest wygodniejsza w jedzeniu. Więcej o tej rybie znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/belona-morska-ryba-o-zielonym-kregu/... wiecej

Czytaj dalej

Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem

Przez: | 4 komentarze | W: Styczeń 27, 2016 | Kategoria: Dania rybne

ROLADKI Z PSTRĄGA – składniki: 2 filety z pstrąga, każdy około 200 g 1 średnia cukinia kilka liści selera naciowego 70 g sera pleśniowego np. lazur sok wyciśnięty z 1 cytryny pieprz cytrynowy pieprz czosnkowy Podane proporcje wystarczą do przygotowania 4 roladek z pstrąga ROLADKI Z PSTRĄGA – Przygotowanie: Filety... wiecej

Czytaj dalej

Carpaccio z kiwi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z kiwi – składniki 4 kiwi 2-4 cząstki cytryny płatki nagietka do posypania 1 ...

Czytaj dalej

Pieczony łosoś z pietruszkowym pesto

Przez: | 1 Komentarz | W: Luty 23, 2014 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Smakuje świetnie upieczony w folii, podany z grilla, smażony, ugotowany a nawet w formie surowej. Wyrazistość tej ryby i jej piękny różowy kolor sprawiają, że ma ona fanów niemalże na całym świecie. Dzisiejsza propozycja – pieczony łosoś z pietruszkowym pesto to prosta i szybka... wiecej

Czytaj dalej

Przeciwzapalne i rozgrzewające właściwości naturalnych antybiotyków.

Średnia ocena: (0 / 5)

NATURALNE ANTYBIOTYKI Jesień i zima to pory roku kiedy bardziej niż zwykle jesteśmy podatni na ...

Czytaj dalej

Sałatka z pieczonym w folii łososiem, jajkiem i sosem czosnkowo-koperkowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 16, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Sałatki to dania które łatwo i szybko są w stanie wzbogacić nasz organizm w cenne witaminy i minerały. Wystarczy trochę świeżych warzyw, odpowiedni sos (do tego przepisu wybrałam dietetyczny sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego) oraz dodatek białkowy (ser, ryba lub jajko) które nasycą na dłużej dzięki czemu to  lekkie... wiecej

Czytaj dalej

Marchewkowe muffiny z kawowym mascarpone

Przez: | 4 komentarze | W: Lipiec 31, 2013 | Kategoria: Wypieki

MARCHEWKOWE MUFFINY Wiosną i latem warto zadbać o kondycję i koloryt skóry. Marchewka to świetny sposób aby odżywić, odmłodzić i upiększyć naszą cerę. To pomarańczowe  warzywo zadba również o naszą witalność. Dostarcza bowiem sporej porcji przeciwutleniaczy m.in witamin oraz karotenu. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że jedna marchewka dziennie zdecydowanie wpływa na obniżenie... wiecej

Czytaj dalej

Miodowe sezamki z herbatą rooibos

Przez: | 6 komentarzy | W: Lipiec 27, 2013 | Kategoria: Desery

To świetna, domowej produkcji słodka przekąska. Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i bez konserwantów oraz cukru. Dodatek herbaty rooibos z truskawką i brzoskwinią nadaje sezamkom owocowego smaku, cytryna natomiast kwaskowatości. Zaletą rooibosa jest brak goryczki charakterystycznej dla innych herbat stąd świetnie komponuje się z sezamem. Słodycz natomiast to zasługa miodu.... wiecej

Czytaj dalej

Mrożona herbata rooibos z miętą i cytryną

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 21, 2013 | Kategoria: Herbaty

Mrożona herbata rooibos z miętą i cytryną Latem szczególnie powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Upały sprzyjają szybszemu odwadnianiu organizmu, dlatego wychodząc z domu pamiętajmy aby mieć przy sobie butelkę wody mineralnej. Innym sposobem nawadniania organizmu i wzbogacania go tym samym w cenne składniki są różnego rodzaju mrożone herbaty. Najlepsze... wiecej

Czytaj dalej

Lekka sałatka z rukoli, fety i grejfruta z sosem miodowo-sezamowym

Przez: | 0 Komentarz | W: Czerwiec 4, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Ta sałatka to fantastyczne zrównoważenie czterech smaków : gorzkiego – grejfrut, słonego – feta, słodkiego – miód i kwaśnego – cytryna. To szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, bardzo orzezwiająca, stąd najlepiej smakuje w upalne dni. Sałatka ta przypadnie do gustu osobom dbającym o linię, oraz tym którzy pragną obniżyć... wiecej

Czytaj dalej

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z bananami i sezamem w miodzie

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 2, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Desery

 Naleśniki pełnoziarniste z bananem Składniki CIASTO NALEŚNIKOWE 300 g mąki pełnoziarnistej około 0,5 l mleka 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli 300 ml wody Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wodę warto dodać na samym końcu, porcjując ją partiami. Ciasto naleśnikowe powinno mieć lejącą... wiecej

Czytaj dalej

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, szczypiorkiem i pieczarkami

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 15, 2013 | Kategoria: Sałatki

Warzywa zielone swój piękny kolor zawdzięczają chlorofilowi – zielonemu pigmentowi roślinnemu, który pochłania energię słoneczną i w procesie fotosyntezy przekształca ją w energię chemiczną co w dalszych przemianach prowadzi do powstania węglowodanów. Główną z zalet chlorofilu jest jego oczyszczające działanie na organizm człowieka zwłaszcza na wątrobę i jelita.  Neutralizuje także... wiecej

Czytaj dalej

Sos chrzanowy – do mięs i sałatek

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 17, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Sosy

sos chrzanowy

Sos ten jest bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie smakuje z mięsami na zimno oraz jako dodatek do sałatek lub nawet do samej sałaty. Jego dodatkowym atutem jet niska kaloryczność. Smakuje o niebo lepiej niż gotowe sosy w słoikach a do tego w przygotowaniu  jest od nich tańszy.  Do przygotowania sosu potrzebne będą:... wiecej

Czytaj dalej

Jabłecznik (szarlotka) z lodami

Przez: | 1 Komentarz | W: Marzec 11, 2013 | Kategoria: Wypieki

JABŁECZNIK (SZARLOTKA) Szarlotka to typowe ciasto kruche wypełnione w środku (pomiędzy dwoma warstwami ciasta) nadzieniem z owoców. Polska wersja szarlotki to jabłecznik – czyli ciasto kruche z masą jabłkową w środku i jest to najpopularniejsza w Polsce szarlotka. Spotyka się jednak także szarlotkę z nadzieniem z owoców sezonowych. Latem są... wiecej

Czytaj dalej

Tatar z łososia

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 20, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Przystawki i przekąski

Tatar z łososia

TATAR Z ŁOSOSIA Tatar z łososia to świetna, zdrowa przystawka. Łosoś – mega dawka kwasów omega-3 + warzywa to idealna alternatywa dla osób na diecie oraz tych dbających o racjonalne odżywianie. Ważną rzeczą przy sporządzaniu przystawek z surowych ryb i mięsa jest absolutne zachowanie higieny oraz użycie jak najlepszej jakości... wiecej

Czytaj dalej

Pieczony łosoś w sosie cytrynowo – imbirowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Luty 19, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś to bogate źródło pełnowartościowego białka, niezwykle cenych z żywieniowego punktu widzenia kwasów omega-3 oraz minerałów. Na całym świecie doceniany za swoje walory smakowe jako najczęściej przygotowywana ryba. Świetnie sprawdza się jako przystawka, danie glówne, dodatek do sałatek oraz zup. Do przygotowania mojej propozycji łososia potrzebne będą: 200 g surowego... wiecej

Czytaj dalej

Orzeźwiający koktajl bananowo-malinowy

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 17, 2013 | Kategoria: Desery

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL BANANOWO-MALINOWY Koktajle należą do lekkostrawnych i dietetycznych deserów. Spore ilości cukru zastąpione są w nich naturalną słodyczą owoców lub dodatkiem miodu. Dodatek mleka wzbogaca ten deser o cenne składniki odżywcze jak witaminy, wapń i białko, a owoce dostarczają dużej porcji przeciwutleniaczy. Orzeźwiający koktajl bananowo – malinowy – SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka... wiecej

Czytaj dalej

Sos miodowo-cytrynowy

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 15, 2013 | Kategoria: Sosy

Do sporządzenia sosu potrzebne będą: 2 łyżki miodu sok wyciśnięty z dwóch cytryn skórka otarta z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy sol, pieprz do smaku Miód podgrzewamy aby uzyskał płynną konsystencję i łączymy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Jeżeli sos wyszedł... wiecej

Czytaj dalej

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – składniki: 200 g łososia 4 garście świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonego 1 garść słonecznika sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka kopru pieprz, sól do smaku Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – przygotowanie Łososia płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy... wiecej

Czytaj dalej

Tatar ze śledzia ze śliwką, na liściu sałaty

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 4, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Tatar ze śledzia na liściu sałaty Tatar ze śledzia ze śliwką, na liściu sałaty – Przepis na tę przekąskę stworzyłam z myślą o imprezach karnawałowych, na których coraz większą popularnością cieszą się przekąski koktajlowe, czyli takie do których nie potrzebne są nam sztućce. Chwytamy tatara na liściu sałaty i pędzimy się... wiecej

Czytaj dalej

Sos winegret

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Sosy

SOS WINEGRET PRZEPIS Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak mięso... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress