Wszystkie przepisy wczerwona cebula

Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Przez: | 4 komentarze | W: Styczeń 2, 2014 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Przystawki i przekąski, Śniadania

Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Pomidory w technologii gastronomicznej zajmują stosunkowo wysokie miejsce. Oprócz dużej przydatności kulinarnej (zupy, sałatki, przystawki zimne i gorące) są cennym żywieniowo produktem. Tu warto zwrócić uwagę na LIKOPEN – składnik o silnym działaniu przeciw utleniającym, którego przyswajalność zwiększa się pod wpływem działania temperatury. PIECZONE POMIDORY – składniki: 2 pomidory 1/2 małej... wiecej

Czytaj dalej

Kotlety ziemniaczane

Przez: | 1 Komentarz | W: Listopad 14, 2013 | Kategoria: Dania mączne

kotlety ziemniaczane – szybki przepis na wegetariańskie danie Kotlety ziemniaczane sporządzane są z ugotowanych ziemniaków, stąd danie to jest dobrą alternatywą wykorzystania ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały np. z obiadu. w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Świetnie smakują same np. z sosem pieczeniowym lub jako dodatek skrobiowy do... wiecej

Czytaj dalej

Risotto z wędzonym łososiem, kiszonym ogórkiem i oregano

Przez: | 4 komentarze | W: Listopad 11, 2013 | Kategoria: Dania jednogarnkowe

Risotto z wędzonym łososiem, kiszonym ogórkiem i oregano – przepis na szybki i zdrowy obiad Sporządzając risotto pamiętajmy o kilku ważnych zasadach koniecznych by osiągnąć idealne risotto: 1. Dobór dobrego gatunku ryżu na risotto ( carnaroli, arborio lub vialone nano) 2. Wino i bulion dodawane do risotta nie mogą być... wiecej

Czytaj dalej
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z łososia – składniki: 130 g łososia 30 g parmezanu 50 g orzechów pistacjowych ...

Czytaj dalej

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Przez: | 1 Komentarz | W: Kwiecień 13, 2013 | Kategoria: Dania mięsne, Przystawki i przekąski

Tatar wołowy – befsztyk tatarski Tatar z polędwicy wołowej nazywany inaczej befsztykiem tatarskim jest najpopularniejszą na świecie  przystawką z surowej wołowiny, dorównuje mu jedynie carpaccio. Tatar świetnie komponuje się z korniszonami, cebulą i marynowanymi grzybami oraz surowym żółtkiem – to nieodłączne elementy tej przystawki. Przy kieliszku wysokoprocentowego alkoholu jest niezrównanym... wiecej

Czytaj dalej

Pizza calzone z kurczakiem

Przez: | 5 komentarzy | W: Marzec 10, 2013 | Kategoria: Fast-food

Pizza calzone to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga, wypełnionego serem i farszem. W doborze farszu można wykazać dowolność, należy jednak zwrócić uwagę aby dodatki nie były płynne (poza sosem). Zbyt duża ilość wody może spowodować rozklejenie się calzone. Do przygotowania pizzy calzone potrzebne będą: CIASTO: 1 kg... wiecej

Czytaj dalej

Tatar z łososia

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 20, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Przystawki i przekąski

Tatar z łososia

TATAR Z ŁOSOSIA Tatar z łososia to świetna, zdrowa przystawka. Łosoś – mega dawka kwasów omega-3 + warzywa to idealna alternatywa dla osób na diecie oraz tych dbających o racjonalne odżywianie. Ważną rzeczą przy sporządzaniu przystawek z surowych ryb i mięsa jest absolutne zachowanie higieny oraz użycie jak najlepszej jakości... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z wieprzowiną, kozim serem i suszonymi pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 14, 2013 | Kategoria: Sałatki

Składniki: 30-40 dag surowej łopatki wieprzowej 100 g sera koziego 3 garście mixu sałat (np. karbowana, rukola, cykoria, lodowa) 4 cząstki pomidorów suszonych 1/2 małej czerwonej cebuli 6 czarnych oliwek kilka pasków czerwonej papryki 1 garść kiełków bambusa (z zalewy) 50 ml sosu winegret (przepis patrz zakładka sosy) 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej... wiecej

Czytaj dalej

Smażony łosoś podany na carpaccio z pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 1, 2013 | Kategoria: Dania rybne, Przystawki i przekąski

Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie  nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli  łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress