Wszystkie przepisy wczosnek

Chłodnik z młodego szczawiu

Chłodnik z młodego szczawiu

Średnia ocena: (4 / 5)

Chłodnik ze szczawiu Zupy – chłodniki cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. To ...

Czytaj dalej
Bób

Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

Średnia ocena: (0 / 5)

Rośliny strączkowe wartość odżywcza Rośliny strączkowe są nieodzownym składnikiem diet wegetariańskich a to za sprawą ...

Czytaj dalej

Pełnoziarniste pierogi z mięsem i cukinią

Średnia ocena: (5 / 5)

Pełnoziarniste pierogi z mięsem i z cukinią Pierogi to wręcz „kultowe” danie do tego stopnia ...

Czytaj dalej

Ogórki małosolne

Średnia ocena: (0 / 5)

OGÓRKI MAŁOSOLNE Odkąd pamiętam ogórki małosolne zawsze sporządzane były w naszym domu według starej babcinej ...

Czytaj dalej

Przeciwzapalne i rozgrzewające właściwości naturalnych antybiotyków.

Średnia ocena: (0 / 5)

NATURALNE ANTYBIOTYKI Jesień i zima to pory roku kiedy bardziej niż zwykle jesteśmy podatni na ...

Czytaj dalej

Pierogi z mąki pełnoziarnistej z dynią, rozmarynem i olejem sezamowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Październik 29, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Menu Wigilijne

Pierogi z mąki pełnoziarnistej z dynią, rozmarynem i olejem sezamowym Ta wersja pierogów jest jedną z moich ulubionych jesiennych potraw, do tego w zdrowszym wydaniu. Mąkę białą, oczyszczoną zastąpiłam mąką pełnoziarnistą. Dodatek ziół (rozmaryn, bazylia) oraz papryki i czosnku wspomoże nasz układ trawienny oraz nada fantastycznego smaku i aromatu pierogom.... wiecej

Czytaj dalej

Jak zrobić domowe pesto ??

Przez: | 2 komentarze | W: Październik 1, 2013 | Kategoria: Makarony, Sosy, To warto wiedzieć !

DOMOWE PESTO   Domowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z orzechów piniowych, czosnku, bazylii i oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z pieczonym w folii łososiem, jajkiem i sosem czosnkowo-koperkowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 16, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Sałatki to dania które łatwo i szybko są w stanie wzbogacić nasz organizm w cenne witaminy i minerały. Wystarczy trochę świeżych warzyw, odpowiedni sos (do tego przepisu wybrałam dietetyczny sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego) oraz dodatek białkowy (ser, ryba lub jajko) które nasycą na dłużej dzięki czemu to  lekkie... wiecej

Czytaj dalej

Pierogi ze szpinakiem z pełnoziarnistej mąki z herbatą Pu-erh

Przez: | 2 komentarze | W: Maj 9, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Menu Wigilijne

Pierogi z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem to świetna propozycja zdrowego dania obiadowego. Gotowane pierogi są lekkie, a bogata w błonnik mąka sprawi, że nasz organizm szybko je strawi i nie obciąży przewodu pokarmowego. Dodatek do ciasta naparu z herbaty Pu-erh nada ciastu ładnego brązowo-pomarańczowego koloru oraz wspomoże dodatkowo naszą przemianę... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z fasolki szparagowej z migdałami

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 15, 2013 | Kategoria: Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 garść płatków migdałowych 6 pomidorków cherry Do przygotowania sosu potrzebne będą: 1 główka czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy dijon około 4 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Fasolkę szparagową płuczemy i wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy... wiecej

Czytaj dalej

Sałtaka z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Luty 3, 2013 | Kategoria: Sałatki

Do przygotowania sałatki potrzebne będą: 2 duże piersi drobiowe 1/2 główki sałaty lodowej 1 mały pomidor 1 mały  słoiczek suszonych pomidorów 2 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 2 garście prażonej cebuli sok z 1/2 cytryny bazylia rozmaryn odrobina mieszanki przypraw do kurczaka pieprz Sałatka wystarcza dla około 4 osób Piersi drobiowe... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z kalmarami i pomidorkami cherry

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotwania dania potrzebne będą: 250 g spaghetti razowego 150 g pomidorków cherry 200 g kalmarów (w krążkach) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 20 g parmezanu (do posypania) oliwa z oliwek pieprz, sól bazylia odrobina przyprawy do ryb Z podanych składników sporządzimy danie dla 3 osób Kalmary rozmrażamy w... wiecej

Czytaj dalej

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Śniadania

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami Bruschetta jest tradycyjną włoską przystawką którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdza się jako danie śniadaniowe bądź kolacyjne lub dodatek do zup, chociaż tak naprawdę bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przystawek (tzw. antipasti). Tradycyjna składa się z pszennego... wiecej

Czytaj dalej

Czosnkowe grzanki na żytnim chlebie

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Do sporządzenia grzanek potrzebne będą: 6 kromek żytniego chleba 100 g sera gouda lub edamskiego 1/3 kostki masła 3 ząbki czosnku bazylia sól do smaku Do masła (wyjętego wcześniej z lodówki, tak by było miekkie) dodajemy drobno posiekany czosnek, łyżkę suszonej bazylii i sól. Dokładnie mieszamy. Kromki żytniego pieczywa układamy... wiecej

Czytaj dalej

Sos czosnkowy

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Sosy

SOS CZOSNKOWY Sos czosnkowy szczególnie polecam do ryb oraz białych mięs na zimno. Świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek oraz dodatek do grzanek czy pizzy. W przygotowaniu jest bardzo prosty. Zapewniam, że jeśli zrobicie ten sos w domu chociaż raz na prawdziwym jogurcie z dodatkiem  samych naturalnych składników (czosnek,... wiecej

Czytaj dalej

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – składniki: 200 g łososia 4 garście świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonego 1 garść słonecznika sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka kopru pieprz, sól do smaku Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – przygotowanie Łososia płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy... wiecej

Czytaj dalej

Razowe penne z paskami schabu i warzywami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia tego dania potrzebne będą: 250 g makaronu penne (razowego) 200 g schabu 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży ogórek konserwowy 1 pomidor 2 ząbki czosnku 20 g parmezanu pieprz, sól szczypta ostrej papryki bazylia Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki,... wiecej

Czytaj dalej

Zielone tagliatelle z bekonem i cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia dania potrzebne będą: 250 g zielonego (szpinakowego) tagliatelle 200 g boczku parzonego 1/2 papryki czerwonej 1/2 średniej wielkości cukini 2 ząbki czosnku parmezan olej bazylia pieprz Boczek w plastrach kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni. Ważne aby plastry były cienkie gdyż po usmażeniu boczek stanie się... wiecej

Czytaj dalej

Sos winegret

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Sosy

SOS WINEGRET PRZEPIS Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak mięso... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress