Wszystkie przepisy wdesery

Kruche ciasto z dynią (pleśniak)

Średnia ocena: (3 / 5)

Kruche ciasto z dynią – pleśniak Tradycyjny pleśniak sporządzany zwykle na niedzielę przez moją mamę ...

Czytaj dalej

Lodowy deser z bananem i sezamem

Przez: | 2 komentarze | W: Lipiec 21, 2014 | Kategoria: Desery

Desery na bazie lodów  mają to do siebie, że tak naprawdę najprostsze dodatki zawsze smakują z nimi najlepiej. W moim domu kochamy i lody i banany stąd dzisiejsza propozycja. Dorzuciłam trochę sezamu, którego wartość odżywcza przewyższa wielokrotnie inne ziarna i dodatkowo osobiście bardzo go lubię. A na dokładkę deser urozmaiciłam... wiecej

Czytaj dalej

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Przez: | 3 komentarze | W: Czerwiec 24, 2014 | Kategoria: Desery

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców Mimo, że nie jestem osobą która boryka się z nietolerancją glutenu zdaję sobie sprawę, że dieta wykluczająca pszenicę, owies, jęczmień i żyto może być w praktyce dość problematyczna. Główny problem to wykluczenie pieczywa oraz produktów mącznych z wyżej wymienionych zbóż. Z doświadczenia wiem, że w głowie... wiecej

Czytaj dalej

Kukurydziana tarta z wanilią i sezonowymi owocami

Przez: | 5 komentarzy | W: Czerwiec 14, 2014 | Kategoria: Desery

Kukurydziana tarta z wanilią Kukurydziana tarta z wanilią to przepis na deser dla bezglutenowców. Kruchy spód z mąki oczyszczonej zastąpiłam spodem z płatków kukurydzianych, które podpieczone dają jeszcze lepszy efekt kruchości. Świeże owoce sezonowe to duża dawka antyoksydantów oraz właściciele niewielkiej liczby kalorii. Waniliowa masa łączy wszystkie składniki w jedną,... wiecej

Czytaj dalej
pascha wielkanocna

Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

Średnia ocena: (0 / 5)

WIELKANOCNA PASCHA Pascha to deser nieodłącznie kojarzony z Wielkanocą – stąd sama jej nazwa – ...

Czytaj dalej

Lody z bakaliami i sosem czekoladowym

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 5, 2014 | Kategoria: Desery

To kolejny prosty  przepis na szybki deser. Jeżeli użyjemy gorzkiej czekolady będzie on pozbawiony dodatku cukru, który zawierają lody. Jeśli lodów nie robimy w domu pamiętajmy, że dobre jakościowo lody powinny składać się z 4 składników: mleka, śmietany, jajek oraz cukru. Dopuszczalny jest też dodatek stabilizatora roślinnego lub glukozy, ale już... wiecej

Czytaj dalej

Carpaccio z kiwi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z kiwi – składniki 4 kiwi 2-4 cząstki cytryny płatki nagietka do posypania 1 ...

Czytaj dalej

Tiramisu

Przez: | 2 komentarze | W: Styczeń 21, 2014 | Kategoria: Desery

Tiramisu wersja light Tiramisu to włoska klasyka w dziedzinie pysznych deserów:) Ja w tym przepisie pozwoliłam sobie słodkie, pszenne biszkopty zastąpić orkiszowymi waflami kakaowymi, co ważne – bez dodatku cukru!  A do osłodzenia deseru użyłam miodu oraz czekolady o zawartości ziarna kakaowego 70%. Wyszło pysznie! Spróbujcie:) Składniki: 250 g serka... wiecej

Czytaj dalej

Dyniowe ciasto z żurawiną

Przez: | 0 Komentarz | W: Wrzesień 22, 2013 | Kategoria: Wypieki

Dyniowe ciasto z żurawiną Dyniowe ciasto z żurawiną to propozycja deseru dla bezglutenowców. Zwykła mąka pszenna zastąpiona została mąką kukurydzianą. Cukier zastąpiłam łyżką miodu oraz żurawiną. Dodana 1 łyżeczka cynamonu podbija słodycz deseru dzięki czemu otrzymujemy mniej kaloryczny, zdrowy słodki deser. Dyniowe ciasto z żurawiną – składniki 500 g dyni... wiecej

Czytaj dalej

Domowe lody borówkowe

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 5, 2013 | Kategoria: Desery

Deser ten jest dietetyczną wersją tradycyjnych lodów. Poza naturalną słodyczą owoców  nie ma w sobie cukru. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i co bardzo ważne znany jest nam jego skład: owoce i jogurt – a to dodatkowy atut gdyż lody takie mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. I…... wiecej

Czytaj dalej

Krakowska Manufaktura Czekolady

Przez: | 2 komentarze | W: Sierpień 26, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Krakowska Manufaktura Czekolady Krakowska Manufaktura Czekolady to jedno z tych miejsc obok których nie można przejść obojętnie. Tu właśnie, w Krakowie na ulicy Szewskiej 7 z czekolady o zawartości od 20% do aż 80% ziarna kakaowego wyrabiane są słodkie arcydzieła. Wszystko odbywa się za szklaną szybą dzięki czemu każdy przechodzień... wiecej

Czytaj dalej

Sezamki z truskawkowym kremem z ricotty

Przez: | 3 komentarze | W: Czerwiec 22, 2013 | Kategoria: Desery

Sezamki z truskawkowym kremem – składniki: 200 g świeżych truskawek 250 g sera ricotta 1 łyżeczka miodu 6-8 sezamków 1 łyżeczka sezamu kilka listków mięty do dekoracji Podane składniki wystarczą do przygotowania 6-8 sezamków z kremem. przygotowanie: Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Kilka odkładamy do dekoracji.  Pozostałe truskawki miksujemy.... wiecej

Czytaj dalej

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z bananami i sezamem w miodzie

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 2, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Desery

 Naleśniki pełnoziarniste z bananem Składniki CIASTO NALEŚNIKOWE 300 g mąki pełnoziarnistej około 0,5 l mleka 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli 300 ml wody Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wodę warto dodać na samym końcu, porcjując ją partiami. Ciasto naleśnikowe powinno mieć lejącą... wiecej

Czytaj dalej

Jabłecznik (szarlotka) z lodami

Przez: | 1 Komentarz | W: Marzec 11, 2013 | Kategoria: Wypieki

JABŁECZNIK (SZARLOTKA) Szarlotka to typowe ciasto kruche wypełnione w środku (pomiędzy dwoma warstwami ciasta) nadzieniem z owoców. Polska wersja szarlotki to jabłecznik – czyli ciasto kruche z masą jabłkową w środku i jest to najpopularniejsza w Polsce szarlotka. Spotyka się jednak także szarlotkę z nadzieniem z owoców sezonowych. Latem są... wiecej

Czytaj dalej

Lody waniliowe z migdałami i sosem pomarańczowym

Przez: | 2 komentarze | W: Styczeń 15, 2013 | Kategoria: Desery

Do sporządzenia tego prostego ale niezwykle eleganckiego deseru potrzebne będą: 6 gałek lodów waniliowych (trzy na porcję) garść płatków migdałowych skórka z 1/3 pomarańczy mięta do dekoracji 5 łyżek sosu pomarańczowego (przygotowanie patrz zakładka sosy)   Skórkę z pomarańczy (pozbawioną wcześniej białej błony) kroimy w drobne paseczki. Do pucharków porcjujemy lody... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress