Wszystkie przepisy wjajko

Jajko w koszulce na grzance

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 20, 2014 | Kategoria: Śniadania

Jajko w koszulce na grzance Jajko w koszulce zwane również jajkiem  poszetowym ( w języku francuskim pocher znaczy gotować powoli) to dobra propozycja na  lekkie śniadanie. Jeśli takie jajko podamy na ciemnym pieczywie i np. z pomidorem lub innym warzywem będzie to nie tylko lekkie ale również  pełnowartościowe śniadanie. Jajko w koszulce na grzance – składniki... wiecej

Czytaj dalej

Pyszne śniadanie dla dwojga

Przez: | 3 komentarze | W: Luty 24, 2014 | Kategoria: Śniadania

Pyszne śniadanie dla dwojga z jajkiem w roli głównej Ten przepis króluje w naszej póki co dwuosobowej rodzinie:) w każdy weekend. Robi go się bardzo szybko, a smakuje nieziemsko. I nawet kuchenny laik poradzi sobie z jego przygotowaniem:) Polecam – jest pysznie !!! Składniki  2 jajka 4 plastry boczku (podwędzanego)... wiecej

Czytaj dalej

Jajko w kokilce z suszonymi pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 8, 2013 | Kategoria: Śniadania

Jajko w kokilce – dlaczego warto?? 🙂 Bywa tak, że śniadania stają się monotonne. Mam na to sposób. Jajka w kokilkach zapiekane z serem to propozycja szybkiego, ale też wykwintnego śniadania. Jajko na pół ścięte z dodatkami (kabanosy, suszone pomidory, ser gouda, ementaler) świetnie skomponuje się z grzanką z pełnoziarnistego... wiecej

Czytaj dalej

Kotlety ziemniaczane

Przez: | 1 Komentarz | W: Listopad 14, 2013 | Kategoria: Dania mączne

kotlety ziemniaczane – szybki przepis na wegetariańskie danie Kotlety ziemniaczane sporządzane są z ugotowanych ziemniaków, stąd danie to jest dobrą alternatywą wykorzystania ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały np. z obiadu. w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Świetnie smakują same np. z sosem pieczeniowym lub jako dodatek skrobiowy do... wiecej

Czytaj dalej

Jak zrobić idealne włoskie gnocchi (kopytka) ??

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 8, 2013 | Kategoria: Dania mączne, To warto wiedzieć !

Gnocchi – włoskie kopytka Włoskie gnocchi wyglądem i składem przypominają znane nam z dzieciństwa kopytka ziemniaczane. Główne ich składniki to ziemniaki, jajko, mąka i szczypta soli, aczkolwiek w niektórych włoskich regionach gnocchi w swoim składzie mają również  parmezan, który nadaje im wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Aby zrobić idealne jak we... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z pieczonym w folii łososiem, jajkiem i sosem czosnkowo-koperkowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 16, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Sałatki to dania które łatwo i szybko są w stanie wzbogacić nasz organizm w cenne witaminy i minerały. Wystarczy trochę świeżych warzyw, odpowiedni sos (do tego przepisu wybrałam dietetyczny sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego) oraz dodatek białkowy (ser, ryba lub jajko) które nasycą na dłużej dzięki czemu to  lekkie... wiecej

Czytaj dalej

Dorsz w płatkach kukurydzianych (danie bezglutenowe)

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 11, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Gluten stanowi swoistą mieszaninę gluteiny i gliadyny czyli krótko mówiąc białek roślinnych. Białka te występują w ziarnach takich zbóż jak pszenica, żyto i jęczmień, stąd osoby nietolerujące glutenu powinny unikać produktów z tych zbóż. Dobry substytut pszenicy, żyta i jęczmienia stanowi ryż i kukurydza. Do sporządzenia mojej propozycji dania dla bezglutenowców potrzebne będą: 200... wiecej

Czytaj dalej

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Przez: | 1 Komentarz | W: Kwiecień 13, 2013 | Kategoria: Dania mięsne, Przystawki i przekąski

Tatar wołowy – befsztyk tatarski Tatar z polędwicy wołowej nazywany inaczej befsztykiem tatarskim jest najpopularniejszą na świecie  przystawką z surowej wołowiny, dorównuje mu jedynie carpaccio. Tatar świetnie komponuje się z korniszonami, cebulą i marynowanymi grzybami oraz surowym żółtkiem – to nieodłączne elementy tej przystawki. Przy kieliszku wysokoprocentowego alkoholu jest niezrównanym... wiecej

Czytaj dalej

Placki z kaszy gryczanej z marchewką i słonecznikiem

Przez: | 6 komentarzy | W: Marzec 29, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Kasza gryczana  stanowi bardzo dobre źródło wartościowego białka roślinnego. Zawiera go od 10 do 16%. Białko to jest znacznie lepiej przyswajalne niż białko zbóż, posiada  podobną wartość do białka pochodzącego z roślin strączkowych takich jak soja, fasola, groch oraz jest dobrym źródłem unikatowych aminokwasów – lizyny i tryptofanu których organizm... wiecej

Czytaj dalej

Wiosenna sałatka z tuńczykiem

Typ przepisu:
Średnia ocena: (0 / 5)

Sałatka ta to świetna propozycja dietetycznego dania – na wiosnę w sam raz;) Poza niską ...

Czytaj dalej

Proste przekąski koktajlowe na grzankach

Przez: | 3 komentarze | W: Luty 12, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Ilekroć przygotowuję małe przyjęcie dla znajomych zawsze zastanawiam się jak skomponować menu aby potrawy nie były zbyt problematyczne w przygotowaniu, dobrze smakowały i oczywiście były równie praktyczne w jedzeniu. Stąd często oprócz sałatek stawiam na grzanki z różnorodnymi dodatkami oraz na różnych gatunkach pieczywa. Oto propozycje które na ostatnim spotkaniu... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress