Wszystkie przepisy włosoś

Pieczony łosoś z pietruszkowym pesto

Przez: | 1 Komentarz | W: Luty 23, 2014 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Smakuje świetnie upieczony w folii, podany z grilla, smażony, ugotowany a nawet w formie surowej. Wyrazistość tej ryby i jej piękny różowy kolor sprawiają, że ma ona fanów niemalże na całym świecie. Dzisiejsza propozycja – pieczony łosoś z pietruszkowym pesto to prosta i szybka... wiecej

Czytaj dalej

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 26, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Omlet z wędzonym łososiem składniki: 2 jajka 35 g wędzonego łososia garść rukoli 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek Podane proporcje wystarczą do przygotowania omletu dla 1 osoby Omlet z wędzonym łososiem – przygotowanie Rukolę myjemy i osuszamy. Łososia kroimy w drobne paski. W misce roztrzepujemy 2 jajka... wiecej

Czytaj dalej

Razowe spaghetti z łososiem, rukolą i pomidorowym pesto

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 4, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania tej propozycji makaronu potrzebne będą: 200 g razowego spaghetti 300 g surowego łososia 150 g czerwonego pesto 50 g suszonych pomidorów 2 garście rukoli kilka ziaren zielonego pieprzu Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób Makaron gotujemy na wolnym ogniu, od zagotowania wody około 10-15 minut,... wiecej

Czytaj dalej
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z łososia – składniki: 130 g łososia 30 g parmezanu 50 g orzechów pistacjowych ...

Czytaj dalej

Tatar z łososia

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 20, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Przystawki i przekąski

Tatar z łososia

TATAR Z ŁOSOSIA Tatar z łososia to świetna, zdrowa przystawka. Łosoś – mega dawka kwasów omega-3 + warzywa to idealna alternatywa dla osób na diecie oraz tych dbających o racjonalne odżywianie. Ważną rzeczą przy sporządzaniu przystawek z surowych ryb i mięsa jest absolutne zachowanie higieny oraz użycie jak najlepszej jakości... wiecej

Czytaj dalej

Pieczony łosoś w sosie cytrynowo – imbirowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Luty 19, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś to bogate źródło pełnowartościowego białka, niezwykle cenych z żywieniowego punktu widzenia kwasów omega-3 oraz minerałów. Na całym świecie doceniany za swoje walory smakowe jako najczęściej przygotowywana ryba. Świetnie sprawdza się jako przystawka, danie glówne, dodatek do sałatek oraz zup. Do przygotowania mojej propozycji łososia potrzebne będą: 200 g surowego... wiecej

Czytaj dalej

Chleb w jajku w mące orzechowej z wędzonym łososiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 15, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Zapewne każdy z was w swoim dzieciństwie jadał odsmażany przez mamę czy babcię czerstwy chleb w jajku. Nawet obecnie jest to jeden ze sposobów na unikanie marnowania żywności, z czym zapewne boryka się wiele rodzin. Jeśli do takiego śniadania dodamy owoc lub warzywo to stanie się ono świetnym, pełnowartościowym śniadaniem... wiecej

Czytaj dalej

Trzykolorowe risotto z serem cheddar, wędzonym łososiem i pomidorami

Przez: | 1 Komentarz | W: Styczeń 8, 2013 | Kategoria: Dania jednogarnkowe

Sporządzając risotto pamiętajmy o kilku ważnych zasadach koniecznych by osiągnąć idealne risotto: 1. Dobór dobrego gatunku ryżu na risotto ( carnaroli, arborio lub vialone nano) 2. Wino i bulion dodawane do risotta nie mogą być zimne gdyż w ten sposób zahartujemy ryż i nie zmięknie. 3. Wino dodajemy tuż po... wiecej

Czytaj dalej

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – składniki: 200 g łososia 4 garście świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonego 1 garść słonecznika sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka kopru pieprz, sól do smaku Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – przygotowanie Łososia płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy... wiecej

Czytaj dalej

Smażony łosoś podany na carpaccio z pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 1, 2013 | Kategoria: Dania rybne, Przystawki i przekąski

Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie  nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli  łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się... wiecej

Czytaj dalej

Rolada na zimno z łososiem i kaparami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 23, 2012 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Do sporządzenia dania potrzebne będą: 500 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia 50 g kaparów z zalewy 20 g orzechów wloskich sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy suszona bazylia sól, pieprz Serek mascarpone mieszamy z solą, pieprzem, łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny oraz bazylią na jdenolitą masę. Orzechy... wiecej

Czytaj dalej

Sałata z łososiem, gruszką, arbuzem i sosem miodowo-cytrynowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 200 g surowego łososia 1 gruszka 3 garście rukoli 50 g arbuza 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sos miodowo-cytrynowy kiełki bambusa (do dekoracji) Łososia smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (można go upiec lub zrobić na grillu, jeżeli mamy taką możliwość)... wiecej

Czytaj dalej

Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym – składniki: 2 małe cukinie 150g fety 100g łososia wędzonego 1/4 selera naciowego 1 średnia czerwona cebula świeży estragon pieprz , sól Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 4 osób. Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym – przygotowanie: Cukinie kroimy wzdłóż,... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z wędzonym łososiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 29, 2012 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 80 g łososia wędzonego sałata lodowa 1 jajko ugotowane na twardo 1 mały pomidor lub 3 pomidorki koktajlowe 1 średni ogórek kiszony 1 mała cebula garść czarnych oliwek sos winegret Sałatka ta jest bardzo prosta do przygotowania. Sałatę myjemy i osuszamy. Następnie układamy na talerzu. Umyte... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress