Wszystkie przepisy wmasło

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

Średnia ocena: (5 / 5)

Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone to moja propozycja na pyszne ...

Czytaj dalej
Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Typ przepisu:
Średnia ocena: (5 / 5)

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek Fantastyczne, miękkie, puszyste, lekko słodkie, pachnące i delikatne. Tłusty czwartek ...

Czytaj dalej
Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Średnia ocena: (0 / 5)

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym Nie byłabym sobą gdybym także na tłusty czwartek nie ...

Czytaj dalej
Bób

Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

Średnia ocena: (0 / 5)

Rośliny strączkowe wartość odżywcza Rośliny strączkowe są nieodzownym składnikiem diet wegetariańskich a to za sprawą ...

Czytaj dalej

Jajko w koszulce na grzance

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 20, 2014 | Kategoria: Śniadania

Jajko w koszulce na grzance Jajko w koszulce zwane również jajkiem  poszetowym ( w języku francuskim pocher znaczy gotować powoli) to dobra propozycja na  lekkie śniadanie. Jeśli takie jajko podamy na ciemnym pieczywie i np. z pomidorem lub innym warzywem będzie to nie tylko lekkie ale również  pełnowartościowe śniadanie. Jajko w koszulce na grzance – składniki... wiecej

Czytaj dalej
pascha wielkanocna

Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

Średnia ocena: (0 / 5)

WIELKANOCNA PASCHA Pascha to deser nieodłącznie kojarzony z Wielkanocą – stąd sama jej nazwa – ...

Czytaj dalej

Miodowe sezamki z herbatą rooibos

Przez: | 6 komentarzy | W: Lipiec 27, 2013 | Kategoria: Desery

To świetna, domowej produkcji słodka przekąska. Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i bez konserwantów oraz cukru. Dodatek herbaty rooibos z truskawką i brzoskwinią nadaje sezamkom owocowego smaku, cytryna natomiast kwaskowatości. Zaletą rooibosa jest brak goryczki charakterystycznej dla innych herbat stąd świetnie komponuje się z sezamem. Słodycz natomiast to zasługa miodu.... wiecej

Czytaj dalej

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z bananami i sezamem w miodzie

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 2, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Desery

 Naleśniki pełnoziarniste z bananem Składniki CIASTO NALEŚNIKOWE 300 g mąki pełnoziarnistej około 0,5 l mleka 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli 300 ml wody Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wodę warto dodać na samym końcu, porcjując ją partiami. Ciasto naleśnikowe powinno mieć lejącą... wiecej

Czytaj dalej

Pełnoziarnista tarta czekoladowa

Przez: | 5 komentarzy | W: Kwiecień 12, 2013 | Kategoria: Desery

Pełnoziarnista czekoladowa tarta Pełnoziarnista tarta czekoladowa to nieziemsko pyszny i dodatkowo  łatwy w wykonaniu deser który stworzyłam z myślą o osobach które pragnąc zdrowo się odżywiać czasem chciałyby zaspokoić swój apetyt na CZEKOLADĘ:). Deser ten bazuje na pełnoziarnistych produktach takich jak płatki owsiane, chrupkie żytnie pieczywo oraz suszonych owocach (żurawina,... wiecej

Czytaj dalej

Ciasto kruche – przepis

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 24, 2013 | Kategoria: Desery

Ciasto kruche, to rodzaj ciasta najczęściej wykorzystywanego do sporządzania deserów. To właśnie z ciasta kruchego sporządzane są spody do tortów, serników i szarlotek, babeczki, oraz ciasteczka z przeróżnymi dodatkami. A na słono: paszteciki, kulebiaki, paluszki i precle. SKŁADNIKI CIASTA KRUCHEGO Zasadnicze składniki ciasta kruchego to: mąka, masło, żółtka i śmietana... wiecej

Czytaj dalej

Pieczony łosoś w sosie cytrynowo – imbirowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Luty 19, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś to bogate źródło pełnowartościowego białka, niezwykle cenych z żywieniowego punktu widzenia kwasów omega-3 oraz minerałów. Na całym świecie doceniany za swoje walory smakowe jako najczęściej przygotowywana ryba. Świetnie sprawdza się jako przystawka, danie glówne, dodatek do sałatek oraz zup. Do przygotowania mojej propozycji łososia potrzebne będą: 200 g surowego... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka owocowa …wspomnienie lata

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 17, 2013 | Kategoria: Desery

Deser ten nazwałam „Wspomnienie lata” ponieważ najlepiej smakuje on latem z racji tego, że właśnie wtedy ogólnie dostępne są polskie truskawki. Zimą do dyspozycji mamy tylko truskawki importowane, najczęściej pryskane by przedłużyć ich trwałość w transporcie i niestety nie pachną one i nie smakują tak jak te nasze „letnie” truskawki. Do... wiecej

Czytaj dalej

Oponki z glazurą pomarańczową

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 22, 2013 | Kategoria: Tłusty czwartek

Składniki ciasta: 500 g mąki krupczatki 7 żółtek 1 szklanka ciepłego mleka 90 g cukru 120 g roztopionego masła 60 g drożdży 1 łyżka spirytusu lub octu 1 łyżka wódki smakowej np. orzechowej lub waniliowej 100 g cukru pudru do posypania tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)  Składniki na glazurę: 20... wiecej

Czytaj dalej

Pomarańczowy sos deserowy

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 15, 2013 | Kategoria: Sosy

Do sporządzenia sosu potrzebne będą: 1 łyżka masła 2 łyżki miodu sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 100 ml śmietany 30% szczypta curry 1 łyżka octu balsamicznegp 1 łyżka wódki bądź spirytusu Do rondla wkładamy łyżkę masła, gdy się rozpuści dokładamy 2 łyżki miodu i energicznie... wiecej

Czytaj dalej

Trzykolorowe risotto z serem cheddar, wędzonym łososiem i pomidorami

Przez: | 1 Komentarz | W: Styczeń 8, 2013 | Kategoria: Dania jednogarnkowe

Sporządzając risotto pamiętajmy o kilku ważnych zasadach koniecznych by osiągnąć idealne risotto: 1. Dobór dobrego gatunku ryżu na risotto ( carnaroli, arborio lub vialone nano) 2. Wino i bulion dodawane do risotta nie mogą być zimne gdyż w ten sposób zahartujemy ryż i nie zmięknie. 3. Wino dodajemy tuż po... wiecej

Czytaj dalej

Czosnkowe grzanki na żytnim chlebie

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Do sporządzenia grzanek potrzebne będą: 6 kromek żytniego chleba 100 g sera gouda lub edamskiego 1/3 kostki masła 3 ząbki czosnku bazylia sól do smaku Do masła (wyjętego wcześniej z lodówki, tak by było miekkie) dodajemy drobno posiekany czosnek, łyżkę suszonej bazylii i sól. Dokładnie mieszamy. Kromki żytniego pieczywa układamy... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress