Wszystkie przepisy wmiód

kawa mrożona

Mrożona kawa z truskawkami

Średnia ocena: (4 / 5)

W upalne dni nie ma nic lepszego jak mrożona kawa z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, ...

Czytaj dalej
sałatka do wina z orzechami w miodzie

Sałatka do wina z orzechami w miodzie

Typ przepisu:
Średnia ocena: (4.5 / 5)

Dziś przedstawiam kolejny prosty i szybki przepis na pyszną sałatkę do wina. Brzoskwinie, orzechy i ...

Czytaj dalej
Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora z selerem, imbirem i pomarańczą

Średnia ocena: (5 / 5)

Zupa krem z kalafiora Zupy kremy to bogactwo składników mineralnych i witamin zawartych w warzywach. ...

Czytaj dalej
Banany w cieście kokosowym

Banany w cieście kokosowym (deser bezglutenowy)

Średnia ocena: (4.3 / 5)

Banany w cieście kokosowym Banany w cieście to deser stworzony z myślą o małych konsumentach ...

Czytaj dalej
Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Średnia ocena: (0 / 5)

Domowy sorbet malinowy to fantastyczny deser na gorące dni w dodatku zdrowy i niskokaloryczny a ...

Czytaj dalej

Lodowy deser z bananem i sezamem

Przez: | 2 komentarze | W: Lipiec 21, 2014 | Kategoria: Desery

Desery na bazie lodów  mają to do siebie, że tak naprawdę najprostsze dodatki zawsze smakują z nimi najlepiej. W moim domu kochamy i lody i banany stąd dzisiejsza propozycja. Dorzuciłam trochę sezamu, którego wartość odżywcza przewyższa wielokrotnie inne ziarna i dodatkowo osobiście bardzo go lubię. A na dokładkę deser urozmaiciłam... wiecej

Czytaj dalej
pascha wielkanocna

Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

Średnia ocena: (0 / 5)

WIELKANOCNA PASCHA Pascha to deser nieodłącznie kojarzony z Wielkanocą – stąd sama jej nazwa – ...

Czytaj dalej

Carpaccio z kiwi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z kiwi – składniki 4 kiwi 2-4 cząstki cytryny płatki nagietka do posypania 1 ...

Czytaj dalej

Przeciwzapalne i rozgrzewające właściwości naturalnych antybiotyków.

Średnia ocena: (0 / 5)

NATURALNE ANTYBIOTYKI Jesień i zima to pory roku kiedy bardziej niż zwykle jesteśmy podatni na ...

Czytaj dalej

Kasza manna z pomarańczą

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 31, 2014 | Kategoria: Śniadania

KASZA MANNA Z POMARAŃCZĄ Pyszne, syte ale lekkie, pełnowartościowe śniadanie – tak można opisać ugotowaną na mleku z sokiem pomarańczowym kaszę mannę. To propozycja urozmaiconego śniadania dla dzieci. Taką kaszę można także podać z cynamonem, bakaliami czy innymi owocami jak: maliny, borówki, banany, truskawki, brzoskwinie, które wasze dziecko uwielbia. Danie... wiecej

Czytaj dalej

Tiramisu

Przez: | 2 komentarze | W: Styczeń 21, 2014 | Kategoria: Desery

Tiramisu wersja light Tiramisu to włoska klasyka w dziedzinie pysznych deserów:) Ja w tym przepisie pozwoliłam sobie słodkie, pszenne biszkopty zastąpić orkiszowymi waflami kakaowymi, co ważne – bez dodatku cukru!  A do osłodzenia deseru użyłam miodu oraz czekolady o zawartości ziarna kakaowego 70%. Wyszło pysznie! Spróbujcie:) Składniki: 250 g serka... wiecej

Czytaj dalej

Kasza manna z olejem z pestek dyni i pomarańczową skórką

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 16, 2014 | Kategoria: Desery, Śniadania

Kasza manna Kasza manna z olejem z pestek dyni i pomarańczową skórką to banalna w wykonaniu propozycja pełnowartościowego i pysznego śniadania. Olej z pestek dyni to bogactwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych i witamin, a kasza dostarczy nam porcji „zdrowej” energii i składników mineralnych. Dodatek miodu nada takiemu śniadaniu słodyczy dzięki... wiecej

Czytaj dalej

Pieczone jabłko z olejem sezamowym i miodem

Średnia ocena: (0 / 5)

Pieczone jabłko z olejem sezamowym i miodem Bogate w witaminę C i błonnik wzmocnią naszą ...

Czytaj dalej

Staropolski piernik z bakaliami (wersja z mąką pełnoziarnistą)

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 19, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Wypieki

Staropolski piernik z bakaliami Składniki 1/2 szklanki brązowego cukru (około 100 g ) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 150 – 200 g różnych bakalii (morele, żurawina, śliwki) 100 g masła 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu (ja użyłam miodu domowej produkcji z mniszka lekarskiego) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku... wiecej

Czytaj dalej

Grzane piwo z laską cynamonu i kandyzowanym imbirem

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 1, 2013 | Kategoria: Napoje

GRZANE PIWO Z LASKĄ CYNAMONU I IMBIREM Piwo odkąd pamiętam miało złą sławę ze względu na jego wartość kaloryczną. Osobiście uważam, że warto je docenić gdyż po pierwsze jest sporządzane na bazie drożdży, które przebijają inne produkty spożywcze pod względem zawartości witamin z grupy B a dodatkowo jest naturalnie produkowane... wiecej

Czytaj dalej

Grzane wino z pomarańczą i owocowym suszem

Przez: | 3 komentarze | W: Październik 17, 2013 | Kategoria: Napoje

CZERWONE WINO – WŁAŚCIWOŚCI  Lampka czerwonego wina poprawia krążenie i rozgrzewa jeśli zdecydujecie się na wino grzane. Przede wszystkim jednak chroni nasze serce, stąd właśnie Francuzi cieszą się tak dobrą kondycją oraz mniejszą zachorowalnością na choroby sercowo-naczyniowe niż inni mieszkańcy Europy, a to za sprawą zawartych w winie polifenoli (flawonoidów)... wiecej

Czytaj dalej

Dyniowe ciasto z żurawiną

Przez: | 0 Komentarz | W: Wrzesień 22, 2013 | Kategoria: Wypieki

Dyniowe ciasto z żurawiną Dyniowe ciasto z żurawiną to propozycja deseru dla bezglutenowców. Zwykła mąka pszenna zastąpiona została mąką kukurydzianą. Cukier zastąpiłam łyżką miodu oraz żurawiną. Dodana 1 łyżeczka cynamonu podbija słodycz deseru dzięki czemu otrzymujemy mniej kaloryczny, zdrowy słodki deser. Dyniowe ciasto z żurawiną – składniki 500 g dyni... wiecej

Czytaj dalej

Koktajl z selera naciowego z pomarańczą i limonką

Przez: | 0 Komentarz | W: Wrzesień 10, 2013 | Kategoria: Napoje

Koktajle warzywne, owocowe i owocowo-warzywne cieszą się ostatnimi czasy niebywałą popularnością. Są lekkie, sycące, niskokaloryczne i zdrowe, gdyż przez brak obróbki termicznej zachowujemy komplet witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach- oto argumenty przemawiające za włączeniem ich do codziennego jadłospisu. Koktajle mają jeszcze jedną ważną cechę – są bardzo... wiecej

Czytaj dalej

Zbożowe batoniki z bakaliami i czekoladą

Przez: | 7 komentarzy | W: Wrzesień 1, 2013 | Kategoria: Desery

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą to kolejna propozycja zdrowej słodkiej przekąski tudzież deseru. Ładna forma podania, bogate wnętrze 🙂 (żurawina, śliwka, słonecznik, płatki owsiane, sezam …w zasadzie może tu znaleźć się wszystko co najbardziej lubimy) A najważniejsze to cukier pod kontrolą co zdecydowanie wyróżnia tę formę batoników od tych... wiecej

Czytaj dalej

Marchewkowe muffiny z kawowym mascarpone

Przez: | 4 komentarze | W: Lipiec 31, 2013 | Kategoria: Wypieki

MARCHEWKOWE MUFFINY Wiosną i latem warto zadbać o kondycję i koloryt skóry. Marchewka to świetny sposób aby odżywić, odmłodzić i upiększyć naszą cerę. To pomarańczowe  warzywo zadba również o naszą witalność. Dostarcza bowiem sporej porcji przeciwutleniaczy m.in witamin oraz karotenu. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że jedna marchewka dziennie zdecydowanie wpływa na obniżenie... wiecej

Czytaj dalej

Mrożony miodowo-cytrynowy rooibos z malinami prosto z lasu..

Przez: | 2 komentarze | W: Lipiec 27, 2013 | Kategoria: Desery

Mrożona herbata domowej produkcji to fantastyczna alternatywa dla gotowych mrożonych herbat typu ice tea, których przemysł spożywczy produkuje i promuje coraz więcej. Pamiętajmy, że aby zamknąć coś na dłużej (jak herbatę w butelce czy cokolwiek innego, dżemy, konfitury, sosy) należy do tego czegoś dodać jeszcze coś co pozwoli na dłuższe... wiecej

Czytaj dalej

Miodowe sezamki z herbatą rooibos

Przez: | 6 komentarzy | W: Lipiec 27, 2013 | Kategoria: Desery

To świetna, domowej produkcji słodka przekąska. Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i bez konserwantów oraz cukru. Dodatek herbaty rooibos z truskawką i brzoskwinią nadaje sezamkom owocowego smaku, cytryna natomiast kwaskowatości. Zaletą rooibosa jest brak goryczki charakterystycznej dla innych herbat stąd świetnie komponuje się z sezamem. Słodycz natomiast to zasługa miodu.... wiecej

Czytaj dalej

Mrożona herbata rooibos z miętą i cytryną

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 21, 2013 | Kategoria: Herbaty

Mrożona herbata rooibos z miętą i cytryną Latem szczególnie powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Upały sprzyjają szybszemu odwadnianiu organizmu, dlatego wychodząc z domu pamiętajmy aby mieć przy sobie butelkę wody mineralnej. Innym sposobem nawadniania organizmu i wzbogacania go tym samym w cenne składniki są różnego rodzaju mrożone herbaty. Najlepsze... wiecej

Czytaj dalej

Lekka sałatka z rukoli, fety i grejfruta z sosem miodowo-sezamowym

Przez: | 0 Komentarz | W: Czerwiec 4, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Ta sałatka to fantastyczne zrównoważenie czterech smaków : gorzkiego – grejfrut, słonego – feta, słodkiego – miód i kwaśnego – cytryna. To szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, bardzo orzezwiająca, stąd najlepiej smakuje w upalne dni. Sałatka ta przypadnie do gustu osobom dbającym o linię, oraz tym którzy pragną obniżyć... wiecej

Czytaj dalej

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z bananami i sezamem w miodzie

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 2, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Desery

 Naleśniki pełnoziarniste z bananem Składniki CIASTO NALEŚNIKOWE 300 g mąki pełnoziarnistej około 0,5 l mleka 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli 300 ml wody Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wodę warto dodać na samym końcu, porcjując ją partiami. Ciasto naleśnikowe powinno mieć lejącą... wiecej

Czytaj dalej

Czekoladowo – chałwowy mus z ricottą

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 25, 2013 | Kategoria: Desery

deser czekoladowo chałwowy z ricottą Do przygotowania dwukolorowego musu z ricotty potrzebne będą: 100 g chałwy sezamowej 250 g sera ricotta 200 ml śmietany kremówki 30% 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 20 ml mleka 1 łyżka miodu do dekoracji 3-4 ciastka maślane w kształcie np. serca:) Podane proporcje wystarczą do przygotowania... wiecej

Czytaj dalej

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 19, 2013 | Kategoria: Desery

Propozycja naleśników z twarogiem, jabłkiem i miodem to zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z twarogiem, których odkąd pamiętam nieodłącznym składnikiem nadającym im słodkości był cukier. W tym przepisie cukier zastąpiłam  miodem (można także użyć syropu klonowego) a aby nadać im jeszcze więcej wartości odżywczych oraz  niepowtarzalnego smaku dodałam do twarogu pokrojone... wiecej

Czytaj dalej

Truskawkowy koktajl na jogurcie naturalnym

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 22, 2013 | Kategoria: Desery, Napoje

Truskawkowy koktajl – składniki: 200 ml jogurtu naturalnego 50 ml mleka 50-70 g  świeżych truskawek 1 łyżka miodu 3 listki melisy lub mięty do dekoracji Podana proporcja wystarczy do przygotowania koktajlu dla 1 osoby  Truskawkowy koktajl – przygotowanie Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko oraz jogurt... wiecej

Czytaj dalej

Mrożona herbata z malinami, melisą i kiwi

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 18, 2013 | Kategoria: Napoje

Mrożona herbata to świetna propozycja chłodzącego napoju na letnie dni, ale nie tylko. Z dużą porcją owoców może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie dla osób dbających o linię lub stanowić świetny, zdrowy deser. W dodatku jest szybka i prosta w wykonaniu. Do przygotowania mrożonej herbaty potrzebne będą: 5 g herbaty... wiecej

Czytaj dalej

Ciastka francuskie z mango i migdałami

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 28, 2013 | Kategoria: Desery

Do przygotowania ciastek potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 mango 20 g płatków migdałów 100 g serka naturalnego 1 łyżka miodu melisa lub mięta do dekoracji  Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dojrzałe mango jest bardzo miękkie i soczyste – jeśli akurat takie zakupiliśmy możemy z przepołowionego... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z fasolki szparagowej z migdałami

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 15, 2013 | Kategoria: Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 garść płatków migdałowych 6 pomidorków cherry Do przygotowania sosu potrzebne będą: 1 główka czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy dijon około 4 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Fasolkę szparagową płuczemy i wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy... wiecej

Czytaj dalej

Ananasowe tiramisu z curry

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 30, 2013 | Kategoria: Desery

Ananasowe tiramisu z curry Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Prawdziwe włoskie tiramisu bazuje na serku mascarpone, biszkoptach i mocnym aromatycznym naparze z kawy i amaretto. Deser ten podbił serca nie tylko Polaków, różne wersje tiramisu popularne są niemalże na całym świecie. Dziś proponuję tiramisu oczywiście z serka mascarpone (inaczej nie... wiecej

Czytaj dalej

Orzeźwiający koktajl bananowo-malinowy

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 17, 2013 | Kategoria: Desery

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL BANANOWO-MALINOWY Koktajle należą do lekkostrawnych i dietetycznych deserów. Spore ilości cukru zastąpione są w nich naturalną słodyczą owoców lub dodatkiem miodu. Dodatek mleka wzbogaca ten deser o cenne składniki odżywcze jak witaminy, wapń i białko, a owoce dostarczają dużej porcji przeciwutleniaczy. Orzeźwiający koktajl bananowo – malinowy – SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka... wiecej

Czytaj dalej

Pomarańczowy sos deserowy

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 15, 2013 | Kategoria: Sosy

Do sporządzenia sosu potrzebne będą: 1 łyżka masła 2 łyżki miodu sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 100 ml śmietany 30% szczypta curry 1 łyżka octu balsamicznegp 1 łyżka wódki bądź spirytusu Do rondla wkładamy łyżkę masła, gdy się rozpuści dokładamy 2 łyżki miodu i energicznie... wiecej

Czytaj dalej

Sos miodowo-cytrynowy

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 15, 2013 | Kategoria: Sosy

Do sporządzenia sosu potrzebne będą: 2 łyżki miodu sok wyciśnięty z dwóch cytryn skórka otarta z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy sol, pieprz do smaku Miód podgrzewamy aby uzyskał płynną konsystencję i łączymy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Jeżeli sos wyszedł... wiecej

Czytaj dalej

Wigilijna opowieść o …kompocie

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 23, 2012 | Kategoria: Menu Wigilijne

Kompot wigilijny to bogactwo witamin i minerałów zawartych w suszonych owocach. Owoce te są niestety dość kaloryczne, ale mogą ten fakt zrekompensować dużą zawartością błonnika. Morele to źródło witamin A, C, E, oraz potasu, żelaza i wapnia. Składniki te zabezpieczą przed przeziębienie, wzmocnią serce oraz zadbają o kondycję skóry zwłaszcza teraz,... wiecej

Czytaj dalej

Sałata z łososiem, gruszką, arbuzem i sosem miodowo-cytrynowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 200 g surowego łososia 1 gruszka 3 garście rukoli 50 g arbuza 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sos miodowo-cytrynowy kiełki bambusa (do dekoracji) Łososia smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (można go upiec lub zrobić na grillu, jeżeli mamy taką możliwość)... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress