Wszystkie przepisy wogórek kiszony

Sałatka grecka

Przez: | 3 komentarze | W: Listopad 17, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Sałatki

Sałatka grecka to klasyczna sałatka z fetą. Jej rodzinnym krajem pochodzenia jest Grecja, gdzie zwykle jada się nieprzetworzone warzywa i owoce w dużych ilościach, a także ryby, owoce morza i oliwę z oliwek- DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA. Sałatka grecka – składniki: 1/2 opakowania fety 1 pomidor 1/2 ogórka 1 czerwona cebula 1 małe... wiecej

Czytaj dalej

Pożywna sałatka z kurczakiem i pieczonymi młodymi ziemniakami

Przez: | 2 komentarze | W: Sierpień 16, 2013 | Kategoria: Sałatki

Sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniakami – składniki 10 malutkich, lub 5 średnich młodych ziemniaków 300 g piersi z kurczaka 3 garście rukoli kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 cebula dymka ze szczypiorem 3 małe ogórki kiszone sproszkowana słodka papryka zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy SOS ‚200 ml jogurtu... wiecej

Czytaj dalej

Pasta z wędzonej makreli na żytnim chlebie

Przez: | 0 Komentarz | W: Czerwiec 10, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Kanapki na ciemnym pieczywie z pastą z makreli to urozmaicona forma tradycyjnego polskiego śniadania czyli kanapek niezwykle popularnych na polskich stołach. Nie ma chyba osoby która nie jadłaby pasty z makreli. Ja ten przepis wzbogaciłam o kiszone ogórki, a wysokokaloryczny majonez zastąpiłam jego dietetycznym zamiennikiem czyli jogurtem naturalnym:), dzięki czemu... wiecej

Czytaj dalej

Boeuf strogonow

Przez: | 6 komentarzy | W: Marzec 22, 2013 | Kategoria: Dania mięsne

Boeuf strogonow czy też beef strogonoff – bo obie wersje są poprawne, to nic innego jak jednogarnkowe danie z polędwicą wołową, pokrojoną w cienkie paski, w roli głównej. Pytanie o pochodzenie dania przysparza małego kłopotu gdyż boeuf strogonow został po raz pierwszy przyrządzony w XIX w. na dworze rosyjskiego hrabiego... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z tortellini, szynką, brokułem i ciecierzycą

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 17, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Sałatki

Sałatkę tę szczególnie polecam osobom pragnącym zdrowo się odżywiać, jak też tym którzy są na diecie. Jest nisko kaloryczna i bardzo pożywna, dzięki czemu nasyca na dłużej. Bogata w warzywa dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, a sos na bazie jogurtu naturalnego nie obciąża przewodu pokarmowego. Do przygotowania sałatki potrzebne... wiecej

Czytaj dalej

Pizza calzone z kurczakiem

Przez: | 5 komentarzy | W: Marzec 10, 2013 | Kategoria: Fast-food

Pizza calzone to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga, wypełnionego serem i farszem. W doborze farszu można wykazać dowolność, należy jednak zwrócić uwagę aby dodatki nie były płynne (poza sosem). Zbyt duża ilość wody może spowodować rozklejenie się calzone. Do przygotowania pizzy calzone potrzebne będą: CIASTO: 1 kg... wiecej

Czytaj dalej

Sos tatarski

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 6, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Sosy

Sos tatarski to świetny dodatek do jaj na twardo, mięsnych i rybnych rolad na zimno oraz wędlin.  Do sporządzenia sosu potrzebne będą: około 6 marynowanych grzybów (kurki, borowiki lub pieczarki) 1 mała cebula biała (mogą być dwie dymki) 2-3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1/3 pęczka szczypioru 2 łyżki jogurtu... wiecej

Czytaj dalej

Tatar z łososia

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 20, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Przystawki i przekąski

Tatar z łososia

TATAR Z ŁOSOSIA Tatar z łososia to świetna, zdrowa przystawka. Łosoś – mega dawka kwasów omega-3 + warzywa to idealna alternatywa dla osób na diecie oraz tych dbających o racjonalne odżywianie. Ważną rzeczą przy sporządzaniu przystawek z surowych ryb i mięsa jest absolutne zachowanie higieny oraz użycie jak najlepszej jakości... wiecej

Czytaj dalej

Gulasz z serc drobiowych z warzywami i lubczykiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 7, 2013 | Kategoria: Dania mięsne

Do przygotowania gulaszu potrzebne będą: 350 g serc drobiowych 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 1 mała marchewka 1 średni ogórek kiszony kawałek pora 1/2 pęczka świeżego lubczyku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oliwy ziele angielskie liść laurowy słodka papryka pieprz, sól Z podanych składników sporządzimy danie dla 2-3 osób... wiecej

Czytaj dalej

Chrupiąca sałatka z bekonem i żytnimi grzankami

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 27, 2013 | Kategoria: Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 150 g boczku parzonego 1 średni pomidor 1 mały ogórek kiszony 1 garść oliwek czarnych  garstka słoneczniku 100 ml sosu winegret (sposób przygotowania –>patrz zakładka sosy) Do przygotowania grzanek potrzebne będą: 4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka bazylii... wiecej

Czytaj dalej

Tortilla z kurczakiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 12, 2013 | Kategoria: Fast-food

Tortilla z kurczakiem to szybka w przygotowaniu przekąska, chociaż świetnie nadaje się również na obiad. Placki można zrobić samemu, ja dziś wyjątkowo kupiłam ( zabrakło mi czasu aby je zrobić) chociaż z reguły  robię je sama.  Kupne bywają naprawdę dobre. Tylko uważajcie na skład. Im mniej nieznanych wam składników tym lepiej! Do sporządzenia... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z wędzonym łososiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 29, 2012 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 80 g łososia wędzonego sałata lodowa 1 jajko ugotowane na twardo 1 mały pomidor lub 3 pomidorki koktajlowe 1 średni ogórek kiszony 1 mała cebula garść czarnych oliwek sos winegret Sałatka ta jest bardzo prosta do przygotowania. Sałatę myjemy i osuszamy. Następnie układamy na talerzu. Umyte... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress