Wszystkie przepisy woliwa z oliwek

Lekka sałatka śledziowa

Lekka sałatka śledziowa

Średnia ocena: (5 / 5)

Lekka sałatka śledziowa Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie to bogate źródło kwasów omega – 3 ...

Czytaj dalej

Ile wiemy o oliwie z oliwek?

Przez: | 1 Komentarz | W: Lipiec 6, 2014 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Oliwa z oliwek skład właściwości zastosowanie Oliwa z oliwek – ostatnimi czasy bardzo popularna – stanowi cenne źródło jedno- i wielo- nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczyniających się m.in. do zachowania równowagi między „złym” i „dobrym” cholesterolem w organizmie. Oliwa z oliwek zawiera 14% tłuszczów nasyconych- niezbyt pożądanych w naszej diecie , 77%... wiecej

Czytaj dalej

Pieczone plastry pomidora z mozzarellą i roszponką

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 27, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Pieczone plastry pomidora Pieczone plastry pomidora z oliwą z oliwek to świetny sposób aby „wyciągnąć” z pomidorów jak najwięcej likopenu. Likopen bowiem odporny jest na wysokie temperatury i mało tego właśnie pod wpływem ogrzewania jest najlepiej przyswajalny dla naszego organizmu, tę przyswajalność wspomaga dodana odrobina zdrowego tłuszczu jakim jest oliwa... wiecej

Czytaj dalej

Banica z grzybami – pyszny zamiennik tradycyjnych pasztecików

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 11, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Menu Wigilijne

BANICA – pochodzenie dania Banica jest tradycyjnym bułgarskim daniem podawanym jako placek z nadzieniem z sera lub w formie ślimaka z farszem w środku. Banicę przyrządza się wyrabiając twarde ciasto z mąki, wody, soli i oleju.  Moja dzisiejsza propozycja to banica z farszem grzybowym. Przepis ten stworzyłam jako nietypową alternatywę... wiecej

Czytaj dalej

Pieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynem

Przez: | 1 Komentarz | W: Październik 30, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Pieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynem Danie to jest ciekawą propozycją innego niż zwykle podania warzyw takich jak cukinia, papryka, bakłażan i ogórek. Nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a ze świeżym rozmarynem, który nada daniu wyrazistości oraz fetą o słonym posmaku smakuje naprawdę rewelacyjnie. Warzywa tak... wiecej

Czytaj dalej

Jak zrobić domowe pesto ??

Przez: | 2 komentarze | W: Październik 1, 2013 | Kategoria: Makarony, Sosy, To warto wiedzieć !

DOMOWE PESTO   Domowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z orzechów piniowych, czosnku, bazylii i oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna... wiecej

Czytaj dalej

Klasyczna sałatka caprese

Przez: | 2 komentarze | W: Kwiecień 26, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Sałatki

Sałatka caprese to rdzennie włoska przystawka której głównym składnikiem są pomidory i ser mozzarella. Mimo głównych składników danie to nie może obejść się bez oliwy extra vergine i bazylii. Często praktykowane jest dodawanie oliwek oraz rukoli. Danie to podbiło świat swoją delikatnością i wyrafinowanym połączeniem prostych smaków. Caprese do dietetyczna... wiecej

Czytaj dalej
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z łososia – składniki: 130 g łososia 30 g parmezanu 50 g orzechów pistacjowych ...

Czytaj dalej

Razowe grzanki z cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 1, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Śniadania

Do przygotowania grzanek potrzebne będą: 6 kromek razowego pieczywa 6 cienkich plastrów cukinii 50 g sera (gouda, edamski) 1 łyżka oliwy z oliwek Z kromek razowego chleba przy pomocy szklanki wycinamy okręgi. Każdy z nich skrapiamy oliwą z oliwek. Na każdej kromce skropionej oliwą układamy dwie połówki plastra cukinii. Kromki... wiecej

Czytaj dalej

Tatar z łososia

Przez: | 0 Komentarz | W: Luty 20, 2013 | Kategoria: Menu Wigilijne, Przystawki i przekąski

Tatar z łososia

TATAR Z ŁOSOSIA Tatar z łososia to świetna, zdrowa przystawka. Łosoś – mega dawka kwasów omega-3 + warzywa to idealna alternatywa dla osób na diecie oraz tych dbających o racjonalne odżywianie. Ważną rzeczą przy sporządzaniu przystawek z surowych ryb i mięsa jest absolutne zachowanie higieny oraz użycie jak najlepszej jakości... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z kalmarami i pomidorkami cherry

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotwania dania potrzebne będą: 250 g spaghetti razowego 150 g pomidorków cherry 200 g kalmarów (w krążkach) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 20 g parmezanu (do posypania) oliwa z oliwek pieprz, sól bazylia odrobina przyprawy do ryb Z podanych składników sporządzimy danie dla 3 osób Kalmary rozmrażamy w... wiecej

Czytaj dalej

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Śniadania

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami Bruschetta jest tradycyjną włoską przystawką którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdza się jako danie śniadaniowe bądź kolacyjne lub dodatek do zup, chociaż tak naprawdę bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przystawek (tzw. antipasti). Tradycyjna składa się z pszennego... wiecej

Czytaj dalej

Mix kiełków na rukoli i świeżym szpinaku

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 16, 2012 | Kategoria: Sałatki

  Kiełki roślin stanowią skoncentrowane źródło witamin, minerałów i białka. Wzmacniają nasz organizm oraz chronią przed wieloma chorobami. Pędy soczewicy groszku i soi poprawiają gęstość kości, pomagają złagodzić objawy menopauzy i chronią przed nowotworem piersi. Soczewica w kiełkach stanowi źródło kwasu foliowego (szczególnie wskazana dla kobiet w ciąży), wzbogaca  naszą... wiecej

Czytaj dalej

Sos winegret

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Sosy

SOS WINEGRET PRZEPIS Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak mięso... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress