Wszystkie przepisy wparmezan

Tagliatelle z kurczakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 17, 2016 | Kategoria: Makarony

TAGLIATELLE  Z KURCZAKIEM – Składniki 200 g razowego tagliatelle 300 g piersi drobiowej 50-80 g suszonych pomidorów 30 g parmezanu kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (bez glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Podane składniki wystarczą... wiecej

Czytaj dalej

Parmezan – Co wyróżnia najpopularniejszy włoski ser?

Przez: | 1 Komentarz | W: Listopad 21, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Parmezan jest jednym z najpopularniejszych na świecie serów. W Polsce z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularny. Jego ostry i wyrazisty smak doskonale  podkreśla walory smakowe w zasadzie każdej potrawy. Od makaronów po pizze, zapiekanki sałatki czy przystawki typu carpaccio. Jest produktem rdzennie włoskim, od 7 wieków produkowanym... wiecej

Czytaj dalej

Gnocchi (kopytka) z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni

Przez: | 1 Komentarz | W: Listopad 9, 2013 | Kategoria: Dania mączne

GNOCCHI KOPYTKA Aby zrobić idealne gnocchi czyli kopytka warto poznać kilka ważnych zasad i tu odsyłam do wpisu Jak zrobić idealne włoskie gnocchi?? Gnocchi z wędzonym łososiem i pestkami dyni to propozycja sytego dania ziemniaczano-mącznego mogącego z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Danie to wzbogaciłam o wartościowe składniki zamieniając zwykłą białą... wiecej

Czytaj dalej

Jak zrobić idealne włoskie gnocchi (kopytka) ??

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 8, 2013 | Kategoria: Dania mączne, To warto wiedzieć !

Gnocchi – włoskie kopytka Włoskie gnocchi wyglądem i składem przypominają znane nam z dzieciństwa kopytka ziemniaczane. Główne ich składniki to ziemniaki, jajko, mąka i szczypta soli, aczkolwiek w niektórych włoskich regionach gnocchi w swoim składzie mają również  parmezan, który nadaje im wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Aby zrobić idealne jak we... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka z awokado, parmezanem i olejem arganowym

Przez: | 0 Komentarz | W: Październik 28, 2013 | Kategoria: Sałatki

Olej arganowy to nie tylko podstawowy składnik wielu kosmetyków o regeneracyjnych i odżywczych właściwościach, olej arganowy (tłoczony na zimno) to również fantastyczny zdrowy produkt przeznaczony do jedzenia, bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz witaminy. Zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Doskonale chroni przed wolnymi... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z domowym pesto i suszonymi pomidorami

Przez: | 1 Komentarz | W: Październik 2, 2013 | Kategoria: Makarony

Makaron pełnoziarnisty – właściwości Makarony są źródłem węglowodanów – czyli energii potrzebnej naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając makarony starajmy się aby były one z mąki z pełnego przemiału – takie makarony stanowią cenne źródło błonnika, witamin oraz złożonych węglowodanów, dłużej spalanych przez nasz organizm dzięki czemu  dłużej czujemy się... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z domowym pesto ze świeżych pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 31, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania dania potrzebne będą: 300 g makaronu spaghetti 1 cebula dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 2 średnie pomidory świeża lub suszona bazylia 20 g startego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie... wiecej

Czytaj dalej
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi

Średnia ocena: (0 / 5)

Carpaccio z łososia – składniki: 130 g łososia 30 g parmezanu 50 g orzechów pistacjowych ...

Czytaj dalej

Bazyliowa tarta z pieczarkami, cukinią i parmezanem

Przez: | 3 komentarze | W: Kwiecień 7, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Bazyliowa tarta z pieczarkami – SKŁADNIKI SPÓD DO TARTY 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka bazylii 50 ml mleka NADZIENIE 250 g pieczarek 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 60 g parmezanu 150 ml śmietany 30% sol, pieprz Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla około... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z kalmarami i pomidorkami cherry

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotwania dania potrzebne będą: 250 g spaghetti razowego 150 g pomidorków cherry 200 g kalmarów (w krążkach) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 20 g parmezanu (do posypania) oliwa z oliwek pieprz, sól bazylia odrobina przyprawy do ryb Z podanych składników sporządzimy danie dla 3 osób Kalmary rozmrażamy w... wiecej

Czytaj dalej

Penne z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 22, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania tej wersji makaronu potrzebne będą: 250 g makaronu penne 200 g szynki wieprzowej lub łopatki 200 g pieczarek 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść startego parmezanu bazylia słodka papryka sól, pieprz do smaku Szynkę wieprzową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będzie gotowa wyjmujemy z wody i odstawiamy do... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka na rukoli z parmezanem i pomidorkami cherry

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 14, 2012 | Kategoria: Menu Wigilijne, Sałatki

Sałatka rukola parmezan pomidorki cherry – składniki: 3 garście rukoli 1 opakowanie pomidorków cherry 100 g oliwek czarnych 150 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek (extra virgin) pieprz do smaku Przygotowanie  Czosnek drobno siekamy i łączymy z oliwą. Odstawiamy do lodówki aby „oliwa przeszła” aromatem i... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 11, 2012 | Kategoria: Makarony

 To danie to świetne połączenie makaronu, który dostarcza naszemu organizmowi złożone węglowodany – które w odróżnieniu od cukrów prostych zawartych np. w słodyczach nie odkładają się w naszym organizmie w formie tkanki tłuszczowej tylko są w pełni pożytkowane na potrzeby energetyczne organizmu. Oprócz makaronu w tym przepisie wykorzystałam również kurczaka... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z sosem pomidorowym i parmezanem

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 7, 2012 | Kategoria: Makarony

W naszej codziennej diecie około 60% energii dostarczanej w ciągu dnia powinno pochodzić z węglowodanów.  Najlepszym źródlem złożonych węglowodanów (bo tylko te w pełni zostaną spożytkowane przez nasz organizm)  jest pełnoziarniste pieczywo oraz makarony. Jeżeli sami z pewnych względów nie możemy zrobić makaronu, wybierając je spośród półek sklepowych koniecznie zwracajmy uwagę na ich skład... wiecej

Czytaj dalej

Razowe penne z paskami schabu i warzywami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia tego dania potrzebne będą: 250 g makaronu penne (razowego) 200 g schabu 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży ogórek konserwowy 1 pomidor 2 ząbki czosnku 20 g parmezanu pieprz, sól szczypta ostrej papryki bazylia Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki,... wiecej

Czytaj dalej

Zielone tagliatelle z bekonem i cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia dania potrzebne będą: 250 g zielonego (szpinakowego) tagliatelle 200 g boczku parzonego 1/2 papryki czerwonej 1/2 średniej wielkości cukini 2 ząbki czosnku parmezan olej bazylia pieprz Boczek w plastrach kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni. Ważne aby plastry były cienkie gdyż po usmażeniu boczek stanie się... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress