Wszystkie przepisy wpasta

Muszle makaronowe (conchiglioni) z farszem mięsnym, sosem chrzanowym i mozzarellą

Przez: | 5 komentarzy | W: Maj 9, 2016 | Kategoria: Makarony

16Muszle makaronowe z farszem mięsnym Atrakcyjna forma podania, niebanalne w smaku, ale proste i szybkie do przygotowania – takie są proponowane dziś przeze mnie makaronowe muszle z farszem mięsnym. Przepis z pozoru wydaje się skomplikowany,ale myślę, że świetnie sobie z nim poradzicie:) Jeśli uda wam się zakupić makaron z mąki... wiecej

Czytaj dalej

Tagliatelle z kurczakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 17, 2016 | Kategoria: Makarony

TAGLIATELLE  Z KURCZAKIEM – Składniki 200 g razowego tagliatelle 300 g piersi drobiowej 50-80 g suszonych pomidorów 30 g parmezanu kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (bez glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Podane składniki wystarczą... wiecej

Czytaj dalej

Rodzaje makaronów – włoska pasta

Przez: | 0 Komentarz | W: Czerwiec 6, 2014 | Kategoria: Makarony, To warto wiedzieć !

Różne gatunki pasty włoskiej

Pasta po włosku znaczy makaron. To właśnie z Włoch wywodzą się kochane przez wszystkich makarony. Tak jak Francja nieodłącznie kojarzy się z Winem tak kuchnia śródziemnomorska do której niewątpliwie zalicza się kuchnia włoska słynie z makaronów (pasty).  Wśród nich znajdziemy nitki, świdry, muszelki, gwiazdki, kokardy i wiele, wiele innych – a... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z domowym pesto i suszonymi pomidorami

Przez: | 1 Komentarz | W: Październik 2, 2013 | Kategoria: Makarony

Makaron pełnoziarnisty – właściwości Makarony są źródłem węglowodanów – czyli energii potrzebnej naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając makarony starajmy się aby były one z mąki z pełnego przemiału – takie makarony stanowią cenne źródło błonnika, witamin oraz złożonych węglowodanów, dłużej spalanych przez nasz organizm dzięki czemu  dłużej czujemy się... wiecej

Czytaj dalej

Razowe spaghetti z łososiem, rukolą i pomidorowym pesto

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 4, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania tej propozycji makaronu potrzebne będą: 200 g razowego spaghetti 300 g surowego łososia 150 g czerwonego pesto 50 g suszonych pomidorów 2 garście rukoli kilka ziaren zielonego pieprzu Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób Makaron gotujemy na wolnym ogniu, od zagotowania wody około 10-15 minut,... wiecej

Czytaj dalej

Cannelloni bolognese

Przez: | 0 Komentarz | W: Sierpień 23, 2013 | Kategoria: Makarony

Cannelloni bolognese – składniki: 250 g cannelloni 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 puszka pomidorów 1 średnia cebula świeży tymianek 100 g sera cheddar Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2-3 osób Przygotowanie Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z domowym pesto ze świeżych pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 31, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania dania potrzebne będą: 300 g makaronu spaghetti 1 cebula dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 2 średnie pomidory świeża lub suszona bazylia 20 g startego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 11, 2012 | Kategoria: Makarony

 To danie to świetne połączenie makaronu, który dostarcza naszemu organizmowi złożone węglowodany – które w odróżnieniu od cukrów prostych zawartych np. w słodyczach nie odkładają się w naszym organizmie w formie tkanki tłuszczowej tylko są w pełni pożytkowane na potrzeby energetyczne organizmu. Oprócz makaronu w tym przepisie wykorzystałam również kurczaka... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z sosem pomidorowym i parmezanem

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 7, 2012 | Kategoria: Makarony

W naszej codziennej diecie około 60% energii dostarczanej w ciągu dnia powinno pochodzić z węglowodanów.  Najlepszym źródlem złożonych węglowodanów (bo tylko te w pełni zostaną spożytkowane przez nasz organizm)  jest pełnoziarniste pieczywo oraz makarony. Jeżeli sami z pewnych względów nie możemy zrobić makaronu, wybierając je spośród półek sklepowych koniecznie zwracajmy uwagę na ich skład... wiecej

Czytaj dalej

Razowe penne z paskami schabu i warzywami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia tego dania potrzebne będą: 250 g makaronu penne (razowego) 200 g schabu 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży ogórek konserwowy 1 pomidor 2 ząbki czosnku 20 g parmezanu pieprz, sól szczypta ostrej papryki bazylia Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki,... wiecej

Czytaj dalej

Zielone tagliatelle z bekonem i cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia dania potrzebne będą: 250 g zielonego (szpinakowego) tagliatelle 200 g boczku parzonego 1/2 papryki czerwonej 1/2 średniej wielkości cukini 2 ząbki czosnku parmezan olej bazylia pieprz Boczek w plastrach kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni. Ważne aby plastry były cienkie gdyż po usmażeniu boczek stanie się... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress