Wszystkie przepisy wpomidory

Pomidorowa zupa rybna

Przez: | 6 komentarzy | W: Grudzień 12, 2015 | Kategoria: Dania rybne, Zupy

Pomidorowa zupa rybna To propozycja dietetycznej i zdrowej zupy bezmięsnej. W dodatku w przygotowaniu jest banalnie prosta, dlatego w moim domu gości wyjątkowo często. Pomidory fantastycznie komponują się z rybą co sprawia, że nawet największy „rybny niejadek” w takiej formie rybę pokocha. Zupa szybko nas rozgrzeje w chłodniejsze dni zwłaszcza... wiecej

Czytaj dalej

Lasagne bolognese

Przez: | 10 komentarzy | W: Lipiec 22, 2015 | Kategoria: Makarony

Lasagne bolognese PRZEPIS Lasagne bolognese SKŁADNIKI 12 płatów makaronu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa) 2 puszki pomidorów (około 400 g każda) 150 g sera mozzarella 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonej bazylii lub... wiecej

Czytaj dalej

Zupa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą

Przez: | 1 Komentarz | W: Maj 30, 2014 | Kategoria: Zupy

zupa krem z pomidorów

Zupa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą Zupa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą to niezwykle prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna zupa. Dodatkowo zupa krem z pomidorów to dietetyczna i zdrowa zupa. W 100 ml zawiera jedyne 50 kcal. A jej przygotowanie nie wymaga specjalnych... wiecej

Czytaj dalej

Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Przez: | 4 komentarze | W: Styczeń 2, 2014 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Przystawki i przekąski, Śniadania

Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Pomidory w technologii gastronomicznej zajmują stosunkowo wysokie miejsce. Oprócz dużej przydatności kulinarnej (zupy, sałatki, przystawki zimne i gorące) są cennym żywieniowo produktem. Tu warto zwrócić uwagę na LIKOPEN – składnik o silnym działaniu przeciw utleniającym, którego przyswajalność zwiększa się pod wpływem działania temperatury. PIECZONE POMIDORY – składniki: 2 pomidory 1/2 małej... wiecej

Czytaj dalej

Pieczone plastry pomidora z mozzarellą i roszponką

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 27, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Pieczone plastry pomidora Pieczone plastry pomidora z oliwą z oliwek to świetny sposób aby „wyciągnąć” z pomidorów jak najwięcej likopenu. Likopen bowiem odporny jest na wysokie temperatury i mało tego właśnie pod wpływem ogrzewania jest najlepiej przyswajalny dla naszego organizmu, tę przyswajalność wspomaga dodana odrobina zdrowego tłuszczu jakim jest oliwa... wiecej

Czytaj dalej

Kurczak w pomidorowym curry

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 2, 2013 | Kategoria: Dania mięsne

Kurczak w pomidorowym curry to propozycja szybkiego i zdrowego dania obiadowego. Pamiętajmy, że pomidory to duża porcja likopenu a curry to zestaw przypraw które skutecznie przeciwstawią się procesom starzenia naszego organizmu, dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom. Składniki: 200 g piersi drobiowej 1 puszka pomidorów (około 400 g) 1 mała czerwona... wiecej

Czytaj dalej

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa z kiełbasą

Typ przepisu:
Średnia ocena: (0 / 5)

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa Jesienna zupa jarzynowo-pomidorowa z kiełbasą to propozycja sycącej, rozgrzewającej zupy ...

Czytaj dalej

Ragout z wątróbki drobiowej z tymiankiem

Przez: | 3 komentarze | W: Październik 22, 2013 | Kategoria: Dania jednogarnkowe

Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 1 mała czerwona cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 4-6 pieczarek 150 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego świeży tymianek sól pieprz ostra papryka Przygotowanie  Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w pół pióra, Pieczarki... wiecej

Czytaj dalej

Pożywna sałatka z kurczakiem i pieczonymi młodymi ziemniakami

Przez: | 2 komentarze | W: Sierpień 16, 2013 | Kategoria: Sałatki

Sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniakami – składniki 10 malutkich, lub 5 średnich młodych ziemniaków 300 g piersi z kurczaka 3 garście rukoli kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 cebula dymka ze szczypiorem 3 małe ogórki kiszone sproszkowana słodka papryka zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy SOS ‚200 ml jogurtu... wiecej

Czytaj dalej

Grzanki z suszonym pomidorem i kiszonym ogórkiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Lipiec 4, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Śniadania

Do przygotowania grzanek potrzebne będą: 6-8 kromek razowego pieczywa 20-30 g sera żółtego np. mozzarella 1 duży ogórek kiszony lub małosolny, w zależności od upodobań:) 10 – 15 g suszonych pomidorów z zalewy 1 mały świeży pomidor kilka liści świeżej bazylii pieprz Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 6-8 grzanek... wiecej

Czytaj dalej

Spaghetti z domowym pesto ze świeżych pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 31, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania dania potrzebne będą: 300 g makaronu spaghetti 1 cebula dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 2 średnie pomidory świeża lub suszona bazylia 20 g startego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie... wiecej

Czytaj dalej

Klasyczna sałatka caprese

Przez: | 2 komentarze | W: Kwiecień 26, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Sałatki

Sałatka caprese to rdzennie włoska przystawka której głównym składnikiem są pomidory i ser mozzarella. Mimo głównych składników danie to nie może obejść się bez oliwy extra vergine i bazylii. Często praktykowane jest dodawanie oliwek oraz rukoli. Danie to podbiło świat swoją delikatnością i wyrafinowanym połączeniem prostych smaków. Caprese do dietetyczna... wiecej

Czytaj dalej

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 9, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Omlet ze szpinakiem to świetna propozycja lekkiego i pożywnego śniadania. Dodatek bazylii – która ma m.in. działanie łagodzące wzdęcia sprawia, że nasz żołądek lekko znosi proces smażenia. W dodatku dodając warzywa do omletu wzbogacamy nasz jadłospis w witaminy oraz  sole mineralne zawarte w świeżym szpinaku, pomidorach i rzeżusze. Do przygotowania... wiecej

Czytaj dalej

Pizza calzone z kurczakiem

Przez: | 5 komentarzy | W: Marzec 10, 2013 | Kategoria: Fast-food

Pizza calzone to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga, wypełnionego serem i farszem. W doborze farszu można wykazać dowolność, należy jednak zwrócić uwagę aby dodatki nie były płynne (poza sosem). Zbyt duża ilość wody może spowodować rozklejenie się calzone. Do przygotowania pizzy calzone potrzebne będą: CIASTO: 1 kg... wiecej

Czytaj dalej

Sałtaka z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Luty 3, 2013 | Kategoria: Sałatki

Do przygotowania sałatki potrzebne będą: 2 duże piersi drobiowe 1/2 główki sałaty lodowej 1 mały pomidor 1 mały  słoiczek suszonych pomidorów 2 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 2 garście prażonej cebuli sok z 1/2 cytryny bazylia rozmaryn odrobina mieszanki przypraw do kurczaka pieprz Sałatka wystarcza dla około 4 osób Piersi drobiowe... wiecej

Czytaj dalej

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 29, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski, Śniadania

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami Bruschetta jest tradycyjną włoską przystawką którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdza się jako danie śniadaniowe bądź kolacyjne lub dodatek do zup, chociaż tak naprawdę bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przystawek (tzw. antipasti). Tradycyjna składa się z pszennego... wiecej

Czytaj dalej

Zupa krem z pomidorów z bazylią

Przez: | 1 Komentarz | W: Styczeń 13, 2013 | Kategoria: Zupy

Zupy kremy to zupy ostatnio bardzo modne. Główną ich zaletą jest przetarta forma składników co sprawia że zupy tego typu są łatwostrawne. Druga zaleta zup kremów, doceniana szczególnie przez rodziców to fakt iż do takiej zupy możemy dodać wartościowe, ale niekoniecznie lubiane przez dzieci warzywa, jak pietruszka, seler czy cebula,... wiecej

Czytaj dalej

Trzykolorowe risotto z serem cheddar, wędzonym łososiem i pomidorami

Przez: | 1 Komentarz | W: Styczeń 8, 2013 | Kategoria: Dania jednogarnkowe

Sporządzając risotto pamiętajmy o kilku ważnych zasadach koniecznych by osiągnąć idealne risotto: 1. Dobór dobrego gatunku ryżu na risotto ( carnaroli, arborio lub vialone nano) 2. Wino i bulion dodawane do risotta nie mogą być zimne gdyż w ten sposób zahartujemy ryż i nie zmięknie. 3. Wino dodajemy tuż po... wiecej

Czytaj dalej

Smażony łosoś podany na carpaccio z pomidorów

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 1, 2013 | Kategoria: Dania rybne, Przystawki i przekąski

Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie  nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli  łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się... wiecej

Czytaj dalej

Farfalle z sosem pomidorowym i parmezanem

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 7, 2012 | Kategoria: Makarony

W naszej codziennej diecie około 60% energii dostarczanej w ciągu dnia powinno pochodzić z węglowodanów.  Najlepszym źródlem złożonych węglowodanów (bo tylko te w pełni zostaną spożytkowane przez nasz organizm)  jest pełnoziarniste pieczywo oraz makarony. Jeżeli sami z pewnych względów nie możemy zrobić makaronu, wybierając je spośród półek sklepowych koniecznie zwracajmy uwagę na ich skład... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress