Wszystkie przepisy wrukola

Sałatka z wołowiną i suszonymi pomidorami

Przez: | 5 komentarzy | W: Styczeń 12, 2015 | Kategoria: Sałatki

Sałatka z wołowiną

Przepis ten jest fantastyczną propozycją lekkiej, oryginalnej przystawki. Przewaga sałat sprawia, ze sałatka jest lekka, a orzechy i suszone pomidory nadają jej wyjątkowego smaku. Miękka, krótka smażona, później duszona w sosie własnym wołowina nie obciąży naszego przewodu pokarmowego dzięki czemu sałatka ta może stanowić również danie kolacyjne.   Sałatka z... wiecej

Czytaj dalej

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 26, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Omlet z wędzonym łososiem składniki: 2 jajka 35 g wędzonego łososia garść rukoli 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek Podane proporcje wystarczą do przygotowania omletu dla 1 osoby Omlet z wędzonym łososiem – przygotowanie Rukolę myjemy i osuszamy. Łososia kroimy w drobne paski. W misce roztrzepujemy 2 jajka... wiecej

Czytaj dalej

Razowe spaghetti z łososiem, rukolą i pomidorowym pesto

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 4, 2013 | Kategoria: Makarony

Do przygotowania tej propozycji makaronu potrzebne będą: 200 g razowego spaghetti 300 g surowego łososia 150 g czerwonego pesto 50 g suszonych pomidorów 2 garście rukoli kilka ziaren zielonego pieprzu Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób Makaron gotujemy na wolnym ogniu, od zagotowania wody około 10-15 minut,... wiecej

Czytaj dalej

Bananowe muffiny z rukolą i słonecznikiem

Przez: | 4 komentarze | W: Sierpień 28, 2013 | Kategoria: Desery

Bananowe muffiny z rukolą i słonecznikiem ( WYTRAWNE MUFFINY) Rukola to jedna z sałat, która nadaje się do obróbki termicznej. W połączeniu z bananami i słonecznikiem uzyskamy zdrową, pozbawioną cukru przekąskę. Delikatnej słodyczy wypiekowi nadadzą banany, a smak wyostrzy rukola. Muffiny świetnie smakują same, ale można jeść je na słodko... wiecej

Czytaj dalej

Pożywna sałatka z kurczakiem i pieczonymi młodymi ziemniakami

Przez: | 2 komentarze | W: Sierpień 16, 2013 | Kategoria: Sałatki

Sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniakami – składniki 10 malutkich, lub 5 średnich młodych ziemniaków 300 g piersi z kurczaka 3 garście rukoli kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 cebula dymka ze szczypiorem 3 małe ogórki kiszone sproszkowana słodka papryka zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy SOS ‚200 ml jogurtu... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka na rukoli z cukinią, pleśniowym serem, kiszonym czosnkiem i grzybami

Przez: | 3 komentarze | W: Lipiec 2, 2013 | Kategoria: Sałatki

Składniki: 3-4 garście rukoli 50 g solonych z zalewy lub marynowanych grzybków (borowiki, kurki itp.) 80 g sera pleśniowego, miękkiego. 1/2 średniej cukinii 1 główka kiszonego czosnku 2 łyżki sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 2 osób Przygotowanie Rukolę myjemy... wiecej

Czytaj dalej

Lekka sałatka z rukoli, fety i grejfruta z sosem miodowo-sezamowym

Przez: | 0 Komentarz | W: Czerwiec 4, 2013 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Menu Wigilijne, Sałatki

Ta sałatka to fantastyczne zrównoważenie czterech smaków : gorzkiego – grejfrut, słonego – feta, słodkiego – miód i kwaśnego – cytryna. To szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, bardzo orzezwiająca, stąd najlepiej smakuje w upalne dni. Sałatka ta przypadnie do gustu osobom dbającym o linię, oraz tym którzy pragną obniżyć... wiecej

Czytaj dalej

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, szczypiorkiem i pieczarkami

Przez: | 0 Komentarz | W: Maj 15, 2013 | Kategoria: Sałatki

Warzywa zielone swój piękny kolor zawdzięczają chlorofilowi – zielonemu pigmentowi roślinnemu, który pochłania energię słoneczną i w procesie fotosyntezy przekształca ją w energię chemiczną co w dalszych przemianach prowadzi do powstania węglowodanów. Główną z zalet chlorofilu jest jego oczyszczające działanie na organizm człowieka zwłaszcza na wątrobę i jelita.  Neutralizuje także... wiecej

Czytaj dalej

Sałaty – najpopularniejsze odmiany i ich zastosowanie w kuchni

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 1, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Sałaty – najpopularniejsze odmiany – kilka słów o sałacie. Sałata jest warzywem które na polskich stołach gości bardzo często. Do niedawna najczęściej spożywaną sałatą była sałata masłowa, kilka lat wstecz popularność na polskich stołach zdobyła również sałata lodowa. Obecnie obserwujemy wiele wpływów kuchni śródziemnomorskiej, stąd w przemyśle spożywczym dostępnych mamy... wiecej

Czytaj dalej

Faszerowane jajka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 22, 2012 | Kategoria: Menu Wielkanocne, Przystawki i przekąski

Jajko stanowi doskonałe źródło pełnowartosciowego białka, które jest uznawane za białko wzorcowe ze względu na idealny skład aminokwasowy. Ponadto jaja to świetne źrodło cynku, witamin z grupy B i innych substancji odżywczych. Jedno jajko zawiera  2/3 dziennej dawki cholesterolu, ale należy zaznaczyć że zarówno tego dobrego (HDL) jak też złego (LDL).... wiecej

Czytaj dalej

Mix kiełków na rukoli i świeżym szpinaku

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 16, 2012 | Kategoria: Sałatki

  Kiełki roślin stanowią skoncentrowane źródło witamin, minerałów i białka. Wzmacniają nasz organizm oraz chronią przed wieloma chorobami. Pędy soczewicy groszku i soi poprawiają gęstość kości, pomagają złagodzić objawy menopauzy i chronią przed nowotworem piersi. Soczewica w kiełkach stanowi źródło kwasu foliowego (szczególnie wskazana dla kobiet w ciąży), wzbogaca  naszą... wiecej

Czytaj dalej

Sałatka na rukoli z parmezanem i pomidorkami cherry

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 14, 2012 | Kategoria: Menu Wigilijne, Sałatki

Sałatka rukola parmezan pomidorki cherry – składniki: 3 garście rukoli 1 opakowanie pomidorków cherry 100 g oliwek czarnych 150 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek (extra virgin) pieprz do smaku Przygotowanie  Czosnek drobno siekamy i łączymy z oliwą. Odstawiamy do lodówki aby „oliwa przeszła” aromatem i... wiecej

Czytaj dalej

Letnia sałatka z cukinią, mango i orzechami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 3 garście rukoli 1/4 mango 1/3 małej cukini 20 g orzechów włoskich sos miodowo-cytrynowy Cukinię myjemy i kroimy w pół plastry.    Następnie cukinię smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż zarumieni się Na talerzu układamy umytą wcześniej rukolę, przesmażoną cukinię, i pokrojone w niewielkie cząstki mango.... wiecej

Czytaj dalej

Sałata z łososiem, gruszką, arbuzem i sosem miodowo-cytrynowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą: 200 g surowego łososia 1 gruszka 3 garście rukoli 50 g arbuza 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sos miodowo-cytrynowy kiełki bambusa (do dekoracji) Łososia smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (można go upiec lub zrobić na grillu, jeżeli mamy taką możliwość)... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress