Wszystkie przepisy wwartość odżywcza

Deser -TRUSKAWKI z jogurtem greckim i świeżą bazylią

Przez: | 1 Komentarz | W: Czerwiec 3, 2014 | Kategoria: Desery

Deser TRUSKAWKI Sezon na truskawki w pełni. Jako żywieniowiec gorąco zachęcam do jak najczęstszego ich spożywania, najlepiej w formie jak najmniej przetworzonej. Truskawki to bogactwo witaminy C, która niestety wykazuje niską stabilność na działanie wysokich temperatur, co powoduje duże straty tego składnika podczas obróbki termicznej truskawek. Dlatego dla zachowania kompletu... wiecej

Czytaj dalej
botwina

Botwina – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne młodych liści buraka ćwikłowego

Typ przepisu:
Średnia ocena: (4 / 5)

Botwina – trochę informacji ogólnych Botwina, botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. ...

Czytaj dalej

Olej kokosowy – sprzymierzeniec szczupłej sylwetki i zdrowia??

Przez: | 2 komentarze | W: Maj 7, 2014 | Kategoria: Artykuły

olej kokosowy właściwości i zastosowanie Olej kokosowy zwany często masłem kokosowym ostatnimi czasy cieszy się wielką popularnością. Wpływa na odporność ?? Można go podgrzewać bez obaw o zdrowie ?? Pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki ?? Ile w tych stwierdzeniach prawdy już wyjaśniam! Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym... wiecej

Czytaj dalej

Rzeżucha – Wielkanocna mała wielka roślina

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 9, 2014 | Kategoria: Menu Wielkanocne, To warto wiedzieć !

RZEŻUCHA – informacje ogólne Rzeżucha jest niewielką rośliną najczęściej wysiewaną na początku wiosny, tuż przed Wielkanocą, stąd właśnie zaczęto kojarzyć ją właśnie z tym świętem, stała się obok jajek i żurku kolejnym jego symbolem. Rzeżucha oprócz estetycznego, dekoracyjnego wyglądu posiada również dużo prozdrowotnych właściwości. Oto niektóre z nich: 1. Rzeżucha... wiecej

Czytaj dalej

Parmezan – Co wyróżnia najpopularniejszy włoski ser?

Przez: | 1 Komentarz | W: Listopad 21, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Parmezan jest jednym z najpopularniejszych na świecie serów. W Polsce z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularny. Jego ostry i wyrazisty smak doskonale  podkreśla walory smakowe w zasadzie każdej potrawy. Od makaronów po pizze, zapiekanki sałatki czy przystawki typu carpaccio. Jest produktem rdzennie włoskim, od 7 wieków produkowanym... wiecej

Czytaj dalej

Dynia. Co w sobie kryje królowa jesieni?

Średnia ocena: (0 / 5)

Dynia. Co w sobie kryje królowa jesieni? Dynia, bo o niej mowa, to jedno z ...

Czytaj dalej

Wegetarianizm – moda czy zdrowy styl życia??

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 27, 2013 | Kategoria: Artykuły

Wegetarianizm a zdrowie Wegetarianizm ostatnimi czasy  uważany jest za popularną formą prowadzenia zdrowego trybu życia. Wiąże się z nim dużo wyrzeczeń ale również dużo zalet. Umiejętnie dobrana i dobrze zaplanowana dieta wegetariańskie może uchronić nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Ostatnie badania wskazują, że jest to sposób odżywiania wskazany dla wszystkich... wiecej

Czytaj dalej

Chiński eliksir życia – herbata Oolong

Przez: | 3 komentarze | W: Sierpień 20, 2013 | Kategoria: Herbaty

Herbata Oolong Oolong to pochodząca z chińskiej prowincji Fujian półfermentowana herbata, którą ciężko zaklasyfikować do konkretnego rodzaju herbat. Najbliżej jej do herbaty zielonej, jednak ma w sobie także cechy charakterystyczne dla herbat czerwonych. Ta rozbieżność spowodowała wyodrębnienie w Chinach osobnej kategorii – herbat typu „Oolong”.  W Chinach herbata ta jest... wiecej

Czytaj dalej

Marchewkowe muffiny z kawowym mascarpone

Przez: | 4 komentarze | W: Lipiec 31, 2013 | Kategoria: Wypieki

MARCHEWKOWE MUFFINY Wiosną i latem warto zadbać o kondycję i koloryt skóry. Marchewka to świetny sposób aby odżywić, odmłodzić i upiększyć naszą cerę. To pomarańczowe  warzywo zadba również o naszą witalność. Dostarcza bowiem sporej porcji przeciwutleniaczy m.in witamin oraz karotenu. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że jedna marchewka dziennie zdecydowanie wpływa na obniżenie... wiecej

Czytaj dalej

Kasza gryczana

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 3, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

CZYM JEST KASZA GRYCZANA Kasza gryczana (hreczana) nie jest zaliczana do zbóż jak kasza manna czy jęczmienna. Brązowe, małe i trójkątne ziarna są owocem niewielkiej dorastającej mniej więcej do 60 cm rośliny, którą charakteryzują pachnące w barwie od białej do różowej kwiaty. W Polsce najwięcej upraw gryki znajduje się na... wiecej

Czytaj dalej

Placki z kaszy gryczanej z marchewką i słonecznikiem

Przez: | 6 komentarzy | W: Marzec 29, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Kasza gryczana  stanowi bardzo dobre źródło wartościowego białka roślinnego. Zawiera go od 10 do 16%. Białko to jest znacznie lepiej przyswajalne niż białko zbóż, posiada  podobną wartość do białka pochodzącego z roślin strączkowych takich jak soja, fasola, groch oraz jest dobrym źródłem unikatowych aminokwasów – lizyny i tryptofanu których organizm... wiecej

Czytaj dalej
Jajko=życie

Jajko = życie ??

Średnia ocena: (0 / 5)

Jajko stanowi doskonałe źródło pełnowartosciowego białka, które jest uznawane za białko wzorcowe ze względu na ...

Czytaj dalej

Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i cukinią

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 11, 2012 | Kategoria: Makarony

 To danie to świetne połączenie makaronu, który dostarcza naszemu organizmowi złożone węglowodany – które w odróżnieniu od cukrów prostych zawartych np. w słodyczach nie odkładają się w naszym organizmie w formie tkanki tłuszczowej tylko są w pełni pożytkowane na potrzeby energetyczne organizmu. Oprócz makaronu w tym przepisie wykorzystałam również kurczaka... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress