Wszystkie przepisy wziemniaki

Lekka sałatka śledziowa

Lekka sałatka śledziowa

Średnia ocena: (5 / 5)

Lekka sałatka śledziowa Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie to bogate źródło kwasów omega – 3 ...

Czytaj dalej

Zupa krem z marchwi z płatkami migdałów

Średnia ocena: (5 / 5)

Zupa krem z marchwi z migdałami To kolejny szybki przepis na smaczną, zdrową i dietetyczną ...

Czytaj dalej

Placki ziemniaczane

Przez: | 6 komentarzy | W: Czerwiec 22, 2014 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Placki ziemniaczane rosti Fenomenem tych placków są starte na średnich oczkach tarki jarzynowej ziemniaki, kojarzone ze szwajcarskimi plackami rosti właśnie ze względu na sposób rozdrobnienia ziemniaków. Tradycyjne rosti to duży ziemniaczany placek z reguły sporządzany z podgotowanych i startych na dużych lub średnich oczkach ziemniaków z dodatkami. Masa na placki z... wiecej

Czytaj dalej

Gnocchi (kopytka) z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni

Przez: | 1 Komentarz | W: Listopad 9, 2013 | Kategoria: Dania mączne

GNOCCHI KOPYTKA Aby zrobić idealne gnocchi czyli kopytka warto poznać kilka ważnych zasad i tu odsyłam do wpisu Jak zrobić idealne włoskie gnocchi?? Gnocchi z wędzonym łososiem i pestkami dyni to propozycja sytego dania ziemniaczano-mącznego mogącego z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Danie to wzbogaciłam o wartościowe składniki zamieniając zwykłą białą... wiecej

Czytaj dalej

Jak zrobić idealne włoskie gnocchi (kopytka) ??

Przez: | 0 Komentarz | W: Listopad 8, 2013 | Kategoria: Dania mączne, To warto wiedzieć !

Gnocchi – włoskie kopytka Włoskie gnocchi wyglądem i składem przypominają znane nam z dzieciństwa kopytka ziemniaczane. Główne ich składniki to ziemniaki, jajko, mąka i szczypta soli, aczkolwiek w niektórych włoskich regionach gnocchi w swoim składzie mają również  parmezan, który nadaje im wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Aby zrobić idealne jak we... wiecej

Czytaj dalej

Zupa krem z selera naciowego z imbirem

Przez: | 2 komentarze | W: Maj 4, 2013 | Kategoria: Zupy

Zupa krem z selera naciowego – trochę informacji Zupa krem z selera naciowego z imbirem to bardzo szybkie w przygotowaniu, zdrowe i dietetyczne danie. Imbir nas rozgrzeje w chłodniejsze dni, natomiast seler naciowy wzbogaci nasz organizm w składniki odżywcze takie jak: witamina C, E, PP, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B.... wiecej

Czytaj dalej

Ziemniaki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Przez: | 3 komentarze | W: Kwiecień 23, 2013 | Kategoria: Przystawki i przekąski

Ziemniaki zapiekane serem – składniki 2 duże ziemniaki 70 g chudej szynki (gotowana lub parzona) 30 g sera żółtego (mozzarella) 15 g świeżych liści szpinaku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy pieprz do smaku szczypta soli Podane składniki wystarczą do przygotowania przekąski dla 2-4 osób. Z jednego ziemniaka otrzymamy... wiecej

Czytaj dalej

Kluski śląskie ze szpinakiem

Przez: | 0 Komentarz | W: Marzec 10, 2013 | Kategoria: Dania mączne

Kluski śląskie ze szpinakiem – składniki 300-400 g ugotowanych ziemniaków 10 liści świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mielenia mięsa i przekładamy do miski. Dodajemy 1 całe jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 łyżki... wiecej

Czytaj dalej

Pieczony łosoś w sosie cytrynowo – imbirowym

Przez: | 1 Komentarz | W: Luty 19, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Łosoś to bogate źródło pełnowartościowego białka, niezwykle cenych z żywieniowego punktu widzenia kwasów omega-3 oraz minerałów. Na całym świecie doceniany za swoje walory smakowe jako najczęściej przygotowywana ryba. Świetnie sprawdza się jako przystawka, danie glówne, dodatek do sałatek oraz zup. Do przygotowania mojej propozycji łososia potrzebne będą: 200 g surowego... wiecej

Czytaj dalej

Mięsna zapiekanka z pieczarkami, ziemniakiem i serem camembert

Przez: | 3 komentarze | W: Styczeń 16, 2013 | Kategoria: Dania mięsne, Fast-food

Do sporządzenia zapiekanki potrzebne będą: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego) 3 duże ziemniaki 1 op. sera camembert (około 120 g) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy (np. francuskiej) 4 łyżki oliwy tymianek oregano słodka papryka sól, pieprz  Ziemniaki myjemy, obieramy,... wiecej

Czytaj dalej

Kurczak pieczony z kolorowym pieprzem

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 3, 2013 | Kategoria: Dania mięsne

Do sporządzenia dania potrzebne będą: 4 podudzia z kurczaka 8 średniej wielkości ziemniaków 200 ml bulionu 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy garść kolorowego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki Podudzia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  Do tego przepisu najlepsze są podudzia pozbawione kości. Aby to uczynić należy każde podudzie... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress