Zielone tagliatelle z bekonem i cukinią

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 2, 2012 | Kategoria : Makarony

Do sporządzenia dania potrzebne będą:

250 g zielonego (szpinakowego) tagliatelle

200 g boczku parzonego

1/2 papryki czerwonej

1/2 średniej wielkości cukini

2 ząbki czosnku

parmezan

olej

bazylia

pieprz

Boczek w plastrach kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni. Ważne aby plastry były cienkie gdyż po usmażeniu boczek stanie się chrupiący i nabierze ładnego, brązowego koloru.

Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy czosnek oraz cukinię i paprykę (cukinia pokrojona w półplastry, papryka w paski) do momentu aż warzywa się zarumienią i będą stosunkowo miękkie. Na koniec doprawiamy je do smaku pieprzem oraz bazylią. Nie solimy gdyż bekon nada potrawie lekko słonego smaku.

Makaron gotujemy uważając aby wstążki nie porozrywały się. Po ugotowaniu przelewamy oliwą aby uniknąć posklejania się makaronu.

Na talerz wykładamy porcję makaronu. Na nim układamy przesmażone warzywa włącznie z tłuszczem który powstał przy smażeniu.

Na wierzchu układamy bekon i całość posypujemy tartym parmezanem. Do dekoracji proponuję liść świeżej bazylii.

Danie to nie należy do dietetycznych:) Jest jednak bardzo pożywne (makaron i bekon) co sprawia że z powodzeniem może zastąpić typowe danie obiadowe i dostarczy nam wystarczająco dużo energii by “przeżyć” cały dzień. Dodatkowym atutem jest  łatwość i szybkość w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut i obiad gotowy.

Serdecznie polecam!

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress