Banica z grzybami – pyszny zamiennik tradycyjnych pasztecików

Przez : | 1 Komentarz | On : Grudzień 11, 2013 | Kategoria : Dania mączne, Menu Wigilijne

BANICA – pochodzenie dania

Banica jest tradycyjnym bułgarskim daniem podawanym jako placek z nadzieniem z sera lub w formie ślimaka z farszem w środku. Banicę przyrządza się wyrabiając twarde ciasto z mąki, wody, soli i oleju. 

Moja dzisiejsza propozycja to banica z farszem grzybowym. Przepis ten stworzyłam jako nietypową alternatywę dla tradycyjnych pasztecików do wigilijnego barszczu. Twarde ciasto, dobrze upieczone jest chrupiące i  świetnie komponuje się z grzybowym farszem, a kształt ślimaka nadaje mu jeszcze większej atrakcyjności.

banica

banica

Składniki

CIASTO

250 g mąki pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki soli

1 żółtko

około 150 ml ciepłej wody

2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (olej dostępny na zdrowy-olej.pl)

FARSZ

300 g obgotowanych grzybów (ja użyłam podgrzybków i borowików, można użyć w zasadzie każdych innych grzybów leśnych)

2 średnie lub 1 duża cebula

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1-2 łyżeczki musztardy dijon

sól, pieprz, ostra papryka

bazylia, suszone pomidory do dekoracji

Podane proporcje wystarczą do przygotowania 3 banic o średnicy około 10-15 cm.

Banica z grzybami

Banica z grzybami

Przygotowanie

FARSZ

Na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy grzyby i całość podsmażamy na średnim ogniu aż odparuje z nich cała woda. Doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i odrobiną ostrej papryki. Farsz w smaku powinien być wyrazisty.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy farsz będzie ostudzony mielimy go w maszynce do mięsa i ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na gazę którą układamy w durszlaku. W ten sposób odsączymy ewentualny nadmiar wilgoci.

CIASTO

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, żółtko oraz około 150 ml ciepłej wody. Ciasto zagniatamy aż będzie miękkie i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę zarabiamy. Następnie z ciasta formujemy duży płat i skrapiamy go olejem rzepakowym (około 2 łyżki) – ciasto nadal wyrabiamy aż wchłonie cały tłuszcz. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy ją mąką, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na pół godziny do godziny.

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną z nich wałkujemy na podłużny placek o grubości 2-3 mm.

ciasto na banicę

Ciasto na banicę

Tak przygotowany płat smarujemy olejem rzepakowym. Następnie układamy na nim wąski pas farszu, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu.

Ciasto, farsz

Ciasto, farsz

Ciasto z nałożonym farszem zawijamy w rulon i zaciskamy brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy.

rulon z ciasta z grzybowym farszem

rulon z ciasta z grzybowym farszem

 

formowanie banicy

formowanie banicy

Ciasto formujemy w ślimaka.

Uformowana banica

Uformowana banica

Banicę smarujemy olejem rzepakowym.

Banica przed pieczeniem

Banica przed pieczeniem

… i pieczemy w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 40 minut. Pieczemy na bardzo rumiano.

Banica z grzybami

Banica z grzybami

Przed podaniem skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów, oraz dekorujemy listkami bazylii i paskami suszonych pomidorów.

Serwujemy do barszczu.

Jest pysznie i chrupiąco…:)

Banica, suszone pomidory, bazylia

Banica, suszone pomidory, bazylia

 

danie bułgarskie

danie bułgarskie

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w marinka s 15 Grudzień, 2015

    Bardzo smacznie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress