Bazyliowa tarta z pieczarkami, cukinią i parmezanem

Przez : | 3 komentarze | On : Kwiecień 7, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Bazyliowa tarta z pieczarkami – SKŁADNIKI

SPÓD DO TARTY

300 g mąki

150 g masła

2 żółtka

1 łyżka bazylii

50 ml mleka

NADZIENIE

250 g pieczarek

1 średnia cukinia

1 średnia cebula

60 g parmezanu

150 ml śmietany 30%

sol, pieprz

Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla około 4 osób.

Bazyliowa tarta z pieczarkami

tarta z pieczarkami i cukinią

 

Bazyliowa tarta z pieczarkami

tarta z pieczarkami i cukinią

 Przygotowanie spodu do tarty

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, dwa  żółtka, 1 łyżkę bazylii, szczyptę soli. Wszystko dokładnie ale szybko (aby ciasto nie wchłonęło ciepła) mieszamy. Mleko dodajemy w takiej ilości w jakiej mąka je wchłonie.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy trochę większej niż średnica formy do tarty. Ciasto przekładamy do formy i dokładnie wylepiamy nim jej krawędzie.

Spód do tarty zapiekamy około 15 minut w rozgrzanym do 200 St. C piekarniku na funkcji pieczenia z termoobiegiem. Gotowy spód odstawiamy do wystygnięcia.

Bazyliowa tarta z pieczarkami

ciast na tartę

 Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w pół plastry, cebulę w pióra a pieczarki w grubsze plastry (tak by nie rozpadły się podczas smażenia). Warzywa przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aby zmiękły i puściły soki. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy cukinię i pieczarki. Całość smażymy do momentu aż z warzyw odparują soki, a one same zmiękną. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.

Gdy warzywa wystygną łączymy je ze startym na dużych oczkach parmezanem oraz śmietaną 30%. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wypieczony wcześniej spód.

Bazyliowa tarta z pieczarkami

Tarta z farszem przed pieczeniem

Tartę pieczemy około 15 minut w temp. 180 St. C.

Serwujemy na gorąco.  Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Polecam!

Bazyliowa tarta z pieczarkami

tarta z pieczarkami i cukinią

Bazyliowa tarta z pieczarkami

tarta z pieczarkami i cukinią

 

Bazyliowa tarta z pieczarkami

Bazyliowa tarta z pieczarkami i cukinią

Bazyliowa tarta z pieczarkami

Bazyliowa tarta z pieczarkami i cukinią

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w KASIA s 11 Kwiecień, 2013

    Naprawdę wyśmienita.WSZYSKIM POLECAM.ŁATWO,SZYBKO,I PRZYJEMNIE JEŚĆ.

    • Napisane w admin s 11 Kwiecień, 2013

      Staram się aby było łatwo, przyjemnie i pysznie:). Dziękuje za opinię i pozdrawiam.

  2. Napisane w anulka s 11 Październik, 2016

    apetycznie wygląda,zakasam rękawy i robię,dam znac jak smakuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress