Bazyliowe chrusty na słono

Przez : | 3 komentarze | On : Styczeń 15, 2016 | Kategoria : Przystawki i przekąski, Tłusty czwartek

Bazyliowe chrusty

Bazyliowe chrusty na słono – składniki:

200 g mąki

10 g masła

2 żołtka

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka spirytusu

1 łyżka suszonej bazylii

1/2 łyżeczki soli

smalec do smażenia

Bazyliowe chrusty na słono

Okrągłe chrusty z bazylią

Bazyliowe chrusty na słono – przygotowanie:

Masło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę bazylii sól i spirytus lub ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na stolinicę i dokładnie  zarabiamy ręcznie.

Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego okręgi.

Okręgi smażymy na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na bibule lub ręczniku papierowym z tłuszczu.

Dekorujemy świeżą bazylią, dobrze smakują z grecką oliwą extra virgin. Można do dekoracji użyć szczypty ostrej papryki.

Bazyliowe chrusty na słono

Okrągłe chrusty z bazylią


Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Olivka s 22 Styczeń, 2015

    Wygląda pysznie, szkoda że takie kaloryczne 🙁

  2. Napisane w Ala s 22 Styczeń, 2015

    Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuje!

  3. Napisane w Bronisław s 5 Luty, 2015

    Fajny przepis. Ja nie przepadam za słodkościami, a w Tłusty Czwartek to pączków i wszelakiego rodzaju słodkiego chrustu to aż pełno. No to ja z przekory zrobię sobie w tym roku takie bazyliowe chrusty i nikt mi nie powie, że “nie świętuję”. Pcha mi się na usta jedno pytanie – czy jak bazylia to suszone pomidory też mogę dodać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress