Bazyliowe faworki na słono

Przez : | 1 Komentarz | On : Styczeń 22, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski, Tłusty czwartek

Bazyliowe faworki na słono

Bazyliowe faworki na słono – składniki:

200 g mąki

10 g masła

2 żółtka

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka spirytusu

1 łyżka suszonej bazylii

1/2 łyżeczki soli

smalec do smażenia

Bazyliowe faworki

Bazyliowe faworki

Bazyliowe faworki na słono – przygotowanie

Masło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę suszonej bazylii sól i spirytus lub ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na stolinicę i dokładnie  zarabiamy ręcznie.

Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty, na każdym prostokącie robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec prostokąta, tak otrzymujemy tradycyjny kształt faworka.

Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na bibule lub ręczniku papierowym z tłuszczu.

Dekorujemy świeżą bazylią, dobrze smakują z grecką oliwą extra virgin. Można do dekoracji użyć szczypty ostrej papryki.

Bazyliowe faworki

Bazyliowe faworki

Bazyliowe faworki

Bazyliowe faworki

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Beata s 6 Luty, 2013

    Bardzo apetycznie wyglądają… Jutro spróbuję zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress