Belona – morska ryba o zielonym kręgu

Przez : | 6 komentarzy | On : Maj 11, 2016 | Kategoria : Dania rybne, To warto wiedzieć !

Belona

Belona

Charakterystyka ryby

Belona jest bardzo specyficzną morską rybą o wydłużonym kształcie, przypominającym węgorza oraz charakterystycznej wydłużonej części szczękowej, przypominającej kształtem dziób ptaka. 

To ryba drapieżna, żywiącą się ciernikami, śledziami, szprotami oraz skorupiakami i kałamarnicami.

Belony najczęściej można spotkać w wodach wschodniego Oceanu Atlantyckiego i mórz takich jak Śródziemne, Północne, Czarne i Bałtyckie.

Belona

Morska ryba o zielonym kręgu

W części szczękowej belona posiada liczne, rzadko osadzone ale bardzo ostre zęby.

Belona

Belona

 Grzbiet ma ciemnoniebieski, boki srebrne i bardzo lśniące, brzuch natomiast jest biały. Grzbiet i łuski cechuje seledynowy odblask, natomiast płetwy, co różni ten gatunek ryby od innych, przesunięte są w stronę ogona i nie posiadają promieni twardych.

Osobniki tego gatunku osiągają maksymalną długość do 100 cm.

Dodatkowym atutem również różniącym te rybę od innych jest fakt że jej kręgosłup posiada, dzięki zawartej w nim biliwerdynie zielone zabarwienie.

Belona

Belona

Belona

zielony kręgosłup ryby

W Polsce belona odławiana jest w połowie maja, wtedy właśnie trwa ich tarło i w zatoce Puckiej oraz okolicach Helu najłatwiej jest ją złowić. Trzeba jednak się spieszyć, bo na połów mamy tylko kilka tygodni.

Belona – sposoby przyrządzania

Belona jest nie tłustą rybą, w smaku bardzo delikatną. Najlepiej smakuje pieczona w folii z ziołami i cytryną, można ją również grillować, gotować w winie lub na parze.

Pamiętajmy – ryby morskie to ogromne bogactwo kwasów omega – 3, dlatego warto je jeść jak najczęściej!

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Smakoszka s 20 Wrzesień, 2015

    Smaczna ,morska,nie tłusta wprost przeciwnie.Wędzona stanowi podstawową bazę do wszelkich sałatek.Można improwizować dodając różne składniki do odpowiednich past.Polecam!!!!!!

  2. Napisane w Asia s 16 Maj, 2016

    Jedliśmy wczoraj – była przepyszna!
    Pozdrawiam.

  3. Napisane w Ewa P s 24 Październik, 2016

    Przyrządziłam rybę według Twojego przepisu, była bardzo smaczna, wyjątkowa. Z pozdrowieniami, Ewa

  4. Napisane w Rafał s 14 Październik, 2017

    popieram smaczna i nie tłusta. Jak kto ja je 1 raz to się możne wystraszyć ze jest zepsuta. ponieważ grzeb ma seledynowy .Ja jadlem ja 1 raz.

  5. Napisane w Leokadia s 23 Maj, 2019

    Super rybka 😁 jadłam ją pierwszy raz a uwielbiam rybki i wszystko co z morza 🤗

  6. Napisane w Magda s 25 Maj, 2019

    Ja dostałam wczoraj od trzech sympatycznych panów, ktorzy złowili na własne potrzeby. Była wspaniała , zrobiłam bez tłuszczu w zepter. Najświeższa ryba jaką jadłam. Wspaniała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress