Błonnik pokarmowy

Przez : | 2 komentarze | On : Luty 21, 2013 | Kategoria : To warto wiedzieć !

Błonnik pokarmowy

W prawidłowym żywieniu każdego człowieka (bez względu na okres jego rozwoju) bardzo ważną rolę odgrywa błonnik pokarmowy, stąd jest konieczne dostarczenie jego odpowiednich ilości wraz z pożywieniem. Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 27-40g.

Błonnik pokarmowy

Chleb wiejski

Błonnik stanowi swoistą mieszaninę substancji pochodzenia roślinnego o charakterze polisacharydowym ( pektyny, celuloza, skrobia) oraz  niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).Błonnik występuje tylko w produktach roślinnych  (stanowi główną część składową błon komórek roślinnych . Przez organizm ludzki nie jest trawiony, dlatego też zaliczany jest do tzw. substancji balastowych pożywienia – czyli  nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka. Nie trawienie błonnika powoduje tym samym, że  nie jest on wykorzystywany przez ustrój człowieka jako substancja odżywcza. Niemniej w świetle współczesnych badań błonnik jest substancją która warunkuje prawidłowy rozwój i odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Spożywanie dużych ilości błonnika poprawia perystaltykę jelit. Włókna roślin wiążą wodę i pęcznieją w jelitach. W ten sposób objętość masy pokarmowej znajdującej się w jelitach zwiększa się masując jelita i pobudzając ich ruch robaczkowy, wskutek czego masa pokarmowa szybciej się przesuwa i  szybciej zostaje wydalona na zewnątrz tym samym w przewodzie pokarmowym nie zalegają toksyczne substancje, które mogłyby przeniknąć do krwiobiegu i powodować infekcje i stany zapalne. Błonnik wchłania również wiele produktów fermentacji, które zakwaszają przewód pokarmowy i powodują zgagę, czasem też wrzody.

W produktach żywnościowych błonnik  pokarmowy występuje w dwóch postaciach (frakcjach). Frakcji rozpuszczalnej w wodzie – pektynowej której źródłem są owoce (jabłka, gruszki, morele, cytrusy oraz owoce jagodowe, porzeczki) i warzywa  strączkowych oraz większa część warzyw korzeniowych. Ten rodzaj błonnika znajduje się również w płatkach owsianych oraz pieczywie pełnoziarnistym.  Oraz we frakcji w wodzie nierozpuszczalnej czyli celulozowej (warzywa kapustne, szparagi, fasola, otręby pszenne, ryż, kukurydza i orzechy oraz kasze, pieczywo razowe, nasiona). Obie frakcje błonnika pokarmowego wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Jest to możliwe dzięki zmniejszeniu przez nie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego oraz hamowanie wytwarzania cholesterolu w wątrobie.

Błonnik pokarmowy

Świeże warzywa

Najistotniejsze jednak działanie błonnika pokarmowego na organizm jest związane z jego działaniem przeciwnowotworowym. Udowodniono bowiem, że diety  bogatobłonnikowe  zmniejszają znacznie ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Obecność błonnika pokarmowego w pożywieniu chroni komórki błony śluzowej jelita grubego przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych pochodzących z żywności lub wytwarzanych w procesach fermentacyjnych jelita (metale ciężkie, kwasy żółciowe i niektóre azotyny, które należą do substancji rakotwórczych).

Korzystne efekty spożywania błonnika wraz z pożywieniem uzyskuje się w profilaktyce i leczeniu otyłości i cukrzycy oraz kamicy pęcherzyka żółciowego. Ponadto spożycie odpowiednich ilości produktów dostarczających błonnika w codziennym żywieniu ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

Podsumowując BŁONNIK POKARMOWY:

*wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi

*reguluje pracę przewodu pokarmowego poprzez zapobieganie zaparciom, biegunkom i wzdęciom

*przeciwdziała otyłości i cukrzycy (normuje poziom glukozy, znacznie zmniejsza wydzielanie insuliny)

*obniża poziom złego cholesterolu

*udowodnione działanie przeciw nowotworowe (zapobiega nowotworowi okrężnicy, rakowi jelita grubego, kamicy pęcherzyka żółciowego)

Błonnik pokarmowy

Makaron razowy

Aby dzienne spożycie błonnika pokarmowego utrzymywało się na poziomie 27-40 g należy jeść produkty roślinne jak: kasze, mąki razowe, nasiona roślin strączkowych, płatki zbożowe, otręby oraz warzywa i owoce (koniecznie nieobrane).  Jeżeli  w naszym codziennym jadłospisie znajdzie się 5-6 kromek razowego pieczywa, ok 500 g różnych warzyw, 2 łyżki kaszy gryczanej oraz 2 średnie jabłka to dostarczymy organizmowi  dziennej potrzebnej ilości błonnika.


Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Klara s 25 Czerwiec, 2014

    Najlepszy błonnik pokarmowy wspomagający odchudzanie to Allevo weight loss. Odchudzałam sie z tym błonnikiem w ubiegłym roku, dieta wypadła bardzo pomyślnie, utrata wagi systematyczna i skuteczna. Błonnik bardzo oczyścił organizm i niesamowicie skutecznie hamuje łaknienie. Wciąz mam go przy sobie na okoliczność imprez rodzinnych.

    • Napisane w admin s 25 Czerwiec, 2014

      Osobiście wolę błonnik w naturalnej postaci czyli w jedzeniu:) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress