Cannelloni bolognese

Przez : | 0 Komentarz | On : Sierpień 23, 2013 | Kategoria : Makarony

Cannelloni bolognese

Cannelloni

Cannelloni bolognese – składniki:

250 g cannelloni

500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)

4 ząbki czosnku

1 jajko

1 puszka pomidorów

1 średnia cebula

świeży tymianek

100 g sera cheddar

Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2-3 osób

Cannelloni bolognese

włoskie makarony

Przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oliwy aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek obieramy i drobno siekamy a następnie łączymy z wcześniej zmielonym mięsem. Dodajemy przesmażoną cebulę, 1 jajko, świeży tymianek, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz można przygotować z godzinnym wyprzedzeniem i wstawić do lodówki aby mięso przeszło ziołami i przyprawami.

Tak przygotowaną masą napełniamy makaronowe rurki.

włoskie dania z makaronów

makaron z farszem

Cannelloni bolognese

Cannelloni z  mięsem

 Pomidory wyjmujemy z puszki, jeśli są całe kroimy na plastry, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy także świeży tymiankiem lub bazylię. Tak przygotowanym sosem zalewamy cannelloni.

Cannelloni bolognese

makaron z pomidorami i mięsem

Cannelloni bolognese

makaron z farszem mięsnym

Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 St. C piekarniku w funkcji pieczenia około 30 minut. Początkowo pod przykryciem. Pod koniec pieczenia rurki posypujemy startym na dużych oczkach serem i już bez przykrycia zapiekamy aż ser się rozpuści i zarumieni.

Serwujemy na gorąco !

Cannelloni bolognese

makaron bolognese

Cannelloni bolognese

makaron bolognese

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress