Chałwa – co w sobie kryje najstarszy słodycz świata?

Przez : | 3 komentarze | On : Maj 3, 2013 | Kategoria : Desery, To warto wiedzieć !

CHAŁWA – pochodzenie

Chałwa należy do jednych z najstarszych słodyczy świata. Najprawdopodobniej przywędrowała do Europy z Indii przez bliski wschód, później Persję, Turcję aż do Grecji. Swój fenomen zawdzięcza połączeniu mas sezamowej z karmelową. Istnieje wiele odmian chałwy, różniących się głównie:

  • rodzajem użytych nasion (w Turcji, Iranie oraz krajach basenu Morza śródziemnomorskiego – sezam, w Rosji i Ukrainie – słonecznik, orzechy czasem także mak)
  • dodatkami (różne olejki aromatyczne oraz bakalie)
  • konsystencją (półpłynna lub krucha)
Chałwa

Chałwa

CHAŁWA – wartość odżywcza

 Chałwa dzięki dużej zawartości sezamu oprócz kalorii dostarcza sporej ilości cennych składników odżywczych. Najcenniejsze z nich to kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w sezamie), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), lecytyna – poprawiająca sprawność umysłową oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez, potas, cynk, fosfor, żelazo. Duża zawartość aminokwasów wpływa na lepsze przyswajanie i wchłanianie składników odżywczych zawartych w sezamie. Ponadto warto dodać, że białko sezamowe składem porównywalne jest do białka jaja kurzego, które stanowi wzorzec dla innych produktów pod względem obecnych w nim aminokwasów. To z kolei stanowi dobrą wiadomość dla wegetarian, którzy nie spożywając produktów zwierzęcych muszą dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w tym także aminokwasów, by ich organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

100 g chałwy dostarczy naszemu organizmowi 536 kcal,  9,6 g białka, 54,6 g węglowodanów oraz 31,7 g tłuszczy. Zważywszy jednak na jej dobre dla organizmu właściwości wynikające z użycia do jej produkcji sezamu lub innych ziaren warto czasem sięgnąć po kawałek chałwy lub zastąpić nią o wiele bardziej kaloryczny i mniej wartościowy baton.

Chalwa

Chałwa



Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Dominika s 27 Maj, 2014

    Dodałam rano trochę chałwy do owsianki niewiele zastanawiając się nad jej właściwościami. Teraz czytam i jestem mile zaskoczona, że taka słodycz ma w sobie tylko dobrego! Super 🙂 Udostępniłam ten post na fp na fecebooku ^^

    • Napisane w admin s 27 Maj, 2014

      Dziękuję za komentarz i udostępnienie na fb. Cieszę się, że artykuł przypadł do gustu:)
      Pozdrawiam.

  2. Napisane w Krystyna s 7 Maj, 2016

    Uwiebiam chałwe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress