Chiński eliksir życia – herbata Oolong

Przez : | 3 komentarze | On : Sierpień 20, 2013 | Kategoria : Herbaty

Herbata Oolong

Oolong to pochodząca z chińskiej prowincji Fujian półfermentowana herbata, którą ciężko zaklasyfikować do konkretnego rodzaju herbat. Najbliżej jej do herbaty zielonej, jednak ma w sobie także cechy charakterystyczne dla herbat czerwonych. Ta rozbieżność spowodowała wyodrębnienie w Chinach osobnej kategorii – herbat typu “Oolong”.  W Chinach herbata ta jest niezwykle popularna, zaraz obok herbaty jaśminowej, występuje w menu niemal każdej szanującej się restauracji. Dla dobrych odmian Oolonga charakterystyczny jest delikatny, drzewny a zarazem słodkawy posmak. 

Herbata Oolong

Herbata Oolong

Proces tworzenia herbaty Oolong

Liście z których powstaje Oolong zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji odbywa się tylko w 20% (herbata półfermentowana) – krótszy niż w przypadku herbat czarnych. Liście nie są poddawane zwijaniu co sprawia że nie są też łamane, stąd  piękny efekt dużych liści pływających w filiżance oraz posmak łodygi. Pierwszym etapem procesu obróbki jest więdnięcie liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane, co ma za zadanie doprowadzenie do otarcia brzegów blaszek liściowych, dzięki czemu ułatwiony zostaje przebieg procesu fermentacji czyli reakcji tlenu ze związkami zawartymi w liściu herbaty. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści. 

Herbata Oolong

Herbata Oolong

Właściwości

Dzięki bardzo niskiej zawartości kofeiny, Oolong według różnych naukowych źródeł korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia. Można ją swobodnie pić wieczorami, gdyż nie posiada właściwości pobudzających. Bardzo korzystnie wpływa na poprawę metabolizmu (wspólna cecha z herbatami czerwonymi), a mało kto wie, iż pomaga utrzymać odpowiedni poziom wilgoci w organizmie, ułatwiając tym samym dbanie o cerę i zdrowy wygląd skóry.

Najnowsze badania wskazują, że wypicie 1 filiżanki dziennie herbaty Oolong może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50% !!

Sposób parzenia 

Oolong należy parzyć w 80 stopniach, co najmniej 3 min. Najlepszym naparem jest zazwyczaj drugi napar. Przed nalaniem herbaty  dobrze jest sparzyć filiżankę wrzątkiem- herbata zielona jest bardzo delikatna, a jej listki lubią ciepło – szybciej się rozwiną uwalniając swoje drogocenne właściwości.

Herbata oolong

Herbata Oolong


Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Pata s 25 Sierpień, 2013

    Oolong jest pyszny, w szczególności polecam Milky Oolong, mniam mniam, na samą myśl ślinka cieknie;)
    pozdrawiam!

  2. Napisane w odpadyblog s 4 Wrzesień, 2013

    Czytając wpis mam nieodpartą chęć na zieloną herbatę:)
    Świetny blog, pozdrawiam. Tomasz Araszkiewicz – odpady.blog.pl

    • Napisane w admin s 4 Wrzesień, 2013

      Dziękuję i pozdrawiam;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress