Chleb w jajku w mące orzechowej z wędzonym łososiem

Przez : | 0 Komentarz | On : Luty 15, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Zapewne każdy z was w swoim dzieciństwie jadał odsmażany przez mamę czy babcię czerstwy chleb w jajku. Nawet obecnie jest to jeden ze sposobów na unikanie marnowania żywności, z czym zapewne boryka się wiele rodzin.

Jeśli do takiego śniadania dodamy owoc lub warzywo to stanie się ono świetnym, pełnowartościowym śniadaniem dla naszego dziecka. Pieczywo pełnoziarniste, mleko, jajko, mąka z orzechów i natka pietruszki – cóż chcieć więcej!

Zwykłą mąkę w tym przepisie zastąpiłam mąką uzyskaną ze zmielenia orzechów. Ja użyłam ziemnych, niesolonych. Z powodzeniem można zastąpić je migdałami lub orzechami włoskimi. Każde z nich to bogate źrodło minerałów, zwłaszcza magnezu, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Wędzony łosoś to dodatkowe źródło kwasów omega-3, a natka pietruszki – nieocenione źródło witaminy C.

Chleb w jajku z wędzonym łososiem

Chleb w jajku z wędzonym łososiem

Do przygotowania tego niezwykle prostego i smacznego śniadania potrzebne będą:

4-6 kromek razowego pieczywa (czerstwego)

2 jajka

1/2 szklanki mleka

200 g orzechów (ziemne, migdały lub włoskie)

1/3 pęczka natki pietruszki

100 g wedzonego łososia

sól, pieprz do smaku

Chleb w jajku z wędzonym łososiem

Chleb w jajku z wędzonym łososiem

Z pieczywa odkrajamy skórkę, lub za pomocą obręczy np. do formowania tatara wykrawamy z kromek okręgi.

Orzechy mielimy na drobną mączkę, można zrobić to dzień wcześniej i zostawić do przesuszenia, np na gazecie w ciepłym miejscu – mąka musi być sucha i sypka, dzieki temu pieczywo po usmażeniu będzie chrupiące.

Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę orzechową

W tzreciej misce roztrzepujemy jajko z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, pieprzem i odrobiną soli.

Pieczywo moczymy w mleku z jednej i drugiej strony, ale tylko chwilę by nie nasiąkło zbyt mocno, następnie obtaczamy w mące z orzechów oraz w jajku, rownież z dwoch stron. Tak przygotowane pieczywo smażymy kilka minut z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na średnim ogniu.

Podajemy gorące z ułożonym na wierzchu wędzonym łososiem. Dekorujemy gałązką natki pietruszki.

Chleb w jajku z wedzonym lłsosiem

Chleb w jajku z wedzonym lłsosiem



Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress