Chrupiąca sałatka z bekonem i żytnimi grzankami

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 27, 2013 | Kategoria : Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą:

150 g boczku parzonego

1 średni pomidor

1 mały ogórek kiszony

1 garść oliwek czarnych

 garstka słoneczniku

100 ml sosu winegret (sposób przygotowania –>patrz zakładka sosy)

Do przygotowania grzanek potrzebne będą:

4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka bazylii

1 łyżka rozmarynu

2 ząbki czosnku

szczypta soli

Z chleba odkrajamy skórkę. Każdą kromkę kroimy na kostki o grubości około 1cm x 1cm. Kostkę chlebową przekładamy do naczynia i polewamy oliwą. Czosnek drobno siekamy i razem z rozmarynem i bazylią dodajemy do grzanek. Wszystko dokładnie mieszamy.

żytnie grzanki z czosnkiem i ziołami

żytnie grzanki z czosnkiem i ziołami

Na blasze równomiernie rozkładamy grzanki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, około 15 minut na funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry i dołu.

Żytnie grzanki z czosnkiem i ziołami

Żytnie grzanki z czosnkiem i ziołami

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze części.

Plastry boczku smażymy na chrupiąco na dobrze rozgrzanej patelni.

Pomidora myjemy i  kroimy w cząstki, ogórek kiszony w plastry.

Na talerzu porcjujemy sałatę, na niej  układamy plastry bekonu, ogórka, cząstki pomidora i oliwki. Całość polewamy sosem winegret oraz posypujemy grzankami i słonecznikiem.

Chrupiąca sałata z bekonem i grzankami

Chrupiąca sałata z bekonem i grzankami

Chrupiąca sałatka z bekonem i grzankami

Chrupiąca sałatka z bekonem i grzankami

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress