Ciastka francuskie z mango i migdałami

Przez : | 0 Komentarz | On : Marzec 28, 2013 | Kategoria : Desery

Do przygotowania ciastek potrzebne będą:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 mango

20 g płatków migdałów

100 g serka naturalnego

1 łyżka miodu

melisa lub mięta do dekoracji

Ciastko francuskie z mango i migdałami

Ciastko francuskie z mango i migdałami

 Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dojrzałe mango jest bardzo miękkie i soczyste – jeśli akurat takie zakupiliśmy możemy z przepołowionego owocu miąższ wybrać łyżeczką, jeśli jest mocno wodnisty należy go odsączyć z soku. Odsączony miąższ łączymy z naturalnym serkiem i dodajemy łyżkę miodu. Całość dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na papierze pergaminowym i wycinamy z niego kwadraty o boku około 4 cm. Na każdym kwadracie układamy łyżeczkę masy serowej z mango. Rogi kwadratu zakładamy do środka i zaciskamy jak na zdjęciu poniżej.

Ciastko francuskie z mango i migdałami

Ciastko francuskie z mango i migdałami

Ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 St. C piekarnika na pieczenie z termoobiegiem. Po około 10 minutach kiedy ciasto podrośnie a brzegi delikatnie się rozejdą na środek ciastek nakładamy sporą porcję płatków migdałowych. Zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 10 minut aż migdały i brzegi ciastek dobrze się zrumienią.

Serwujemy jeszcze gorące, udekorowane listkiem melisy lub mięty.

Smacznego!

Ciastko francuskie z mango i migdałami

Ciastko francuskie z mango i migdałami

 

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress