CIASTO PARZONE na ptysie i eklery

Przez : | 2 komentarze | On : Czerwiec 4, 2014 | Kategoria : Desery, To warto wiedzieć !

CIASTO PARZONE NA PTYSIE I EKLERY

Przepis na ciasto parzone na ptysie i eklery z pozoru wydaje się skomplikowany, ale wystarczy raz je zrobić by przekonać się, że to wcale nie takie trudne:)

Przy przygotowywaniu tego rodzaju ciasta należy pamiętać aby:

  • dobrze zaparzyć mąkę
  • energicznie mieszać ciasto
  • jajka dodawać do zimnego ciasta
  • na blasze pozostawiać odstępy między wypiekami gdyż ciasto to zwiększa swoją objętość pod wpływem wysokiej temperatury
  • ciasto piec w dobrze rozgrzanym piekarniku – ptysie lubią ciepło:) – w innym przypadku mogą nie wyrosnąć
  • po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wyrośnięcia

Aby nadać aromatu wypiekom połowę porcji masła zastąpiłam olejem kokosowym, który oprócz wysokiej wartości żywieniowej posiada fantastyczny aromat, a dodatkowo odporny jest na działanie wysokich temperatur

ZASTOSOWANIE KULINARNE CIASTA PARZONEGO:

  • ptysie
  • eklery
  • groszek ptysiowy
  • słone paluchy
  • spód na karpatkę
CIASTO PARZONE NA PTYSIE I EKLERY

Ciasto parzone

CIASTO PARZONE NA PTYSIE I EKLERY – składniki

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki pszennej

50 g masła

50 g oleju kokosowego

3 jajka

1 łyżka miodu (zamiennie cukru pudru)

szczypta soli

Podane składniki wystarczą do przygotowania około 10 ptysiów lub eklerów.

CIASTO PARZONE NA PTYSIE I EKLERY

eklery

CIASTO PARZONE NA PTYSIE I EKLERY – przygotowanie

Do rondla wlewamy szklankę mleka, dodajemy 50 g masła i 50 g oleju kokosowego, 1 łyżkę miodu i szczyptę soli. Mleko ze składnikami doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy przesianą mąkę i energicznie trzepaczką ruzgową mieszamy, po około minucie rondel zdejmujemy z palnika i nadal mieszamy aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od trzepaczki i rondla.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie zimne pojedynczo wbijamy do niego jajka i mieszamy aż ciasto stanie się kleiste i jednolitej konsystencji.

CIASTO PARZONE NA PTYSIE I EKLERY

Ciasto parzone

Tak przygotowane ciasto parzone wkładamy do rękawa cukierniczego i na wysmarowanej tłuszczem blasze lub pergaminie formujemy ptysie i eklery.

CIASTO PARZONE NA PTYSIE I EKLERY

Ciasto parzone

 

eklery przed pieczeniem

Ciasto parzone

Pieczemy około 30 minut w funkcji termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 St. C

Należy pamiętać aby nie otwierać piekarnika i nie dotykać ciasta podczas pieczenia gdyż może opaść.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.

eklery

eklery z ciasta parzonego

 

CIASTO PARZONE na ptysie i eklery

ptysie z ciasta parzonego

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w DomiNika s 15 Czerwiec, 2014

    Świetny blog !!!

    • Napisane w admin s 15 Czerwiec, 2014

      Dziękuję za miłe słowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress