Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 2, 2012 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym – składniki:

2 małe cukinie

150g fety

100g łososia wędzonego

1/4 selera naciowego

1 średnia czerwona cebula

świeży estragon

pieprz , sól

Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 4 osób.

Cukinia faszerowana łososiem, fetą i selerem naciowym – przygotowanie:

Cukinie kroimy wzdłóż, na 2 połowy, nacinamy nożem i łyżeczką wybieramy środki. Wydrążone połówki cukini solimy i odwracamy aby w ten sposób usunąć nadmiar wody. Odstawiamy na 15 minut.

surowa wydrążona cukinia

Cebulę kroimy w piórka, seler naciowy w paski. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię – tę która została po wydrążeniu.

seler naciowy, cebula, cukinia

Dusimy na średnim ogniu aż odparuje woda, dodajemy pieprz do smaku i świeży estragon. Odstawiamy do wystygnięcia.

Fetę kroimy w drobną kostkę, łososia w paski, następnie łączymy z przesmażonymi warzywami.

farsz

Posoloną, wydrążoną cukinię płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  Cukiniowe “łódki” napełniamy farszem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C około 40 minut.

cukinia nadziewana

Cukinię najlepiej serwować tuż po upieczeniu. Świetnie sprawdza się jako przystawka gorąca lub jako danie kolacyjne.

cukinia po upieczeniu
Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress